Šampanjac s kockicama leda

Čemu vrijedi toplina ljeta bez hladnoće da joj da slatkoću – napisao je John Steinbeck u svojoj knjizi „Putovanja s Charlyjem“, a s njim će se složiti svi koji se u vruće ljetne dane vole osvježavati hladnim pićima, po mogućnosti sa što više leda. No, tu će već neki postaviti ograničenja i poput Steinbeckova kolege Jaroda Kintza ustvrditi: „Jedino piće koje volim s ledom jest voda, jednostavno zato jer vodu ne možete razvodniti“.

Bilo kako bilo, i najosvješteniji pilci među nama u trenucima potpune iskrenosti priznat će da u toploj ljetnoj večeri ponekad ubace koju kockicu leda u ne baš dovoljno hladno vino ili pivo. No, u doba kada je sve podvrgnuto popuštanju od strogih pravila i kada je već odavna prihvatljivo da se najfiniji konjaci, single malt viskiji i odležani rumovi piju s ledom (dapače, to je i trend), takvo ponašanje sigurno nitko neće držati svetogrđem. Ipak, mnoge će iznenaditi činjenica da se tom trendu pridružio i – šampanjac.

Naravno da još uvijek nije prihvatljivo piti bilo koji šampanjac s ledom i da fraza „šampanjac na ledu“ svakog ljubitelja tog elegantnog pića automatski asocira isključivo na bocu šampanjca čija se hladnoća održava u šampanjskoj kantici s ledom, a ne na pjenušavo piće koje se u čašu ulijeva izravno preko leda. No, ugledna šampanjska kuća Moët & Chandon pobrinula se da i tu dođe do svojevrsne revolucije. Još prije nekoliko godina na tržište je izbacila Moët & Chandon Ice Impérial, prvi i zasad jedini šampanjac na svijetu koji se pije s ledom. Ideja je bila jednostavna – osmisliti osvježavajući šampanjac koji se služi s tri-četiri kockice leda, idealan za ljetne dane, ali i sjajan za koktele na bazi šampanjca. Novi tip šampanjca, kao što se moglo i očekivati, isprva je izazvao buru u svijetu tog ekskluzivnog pića. Pa iako nisu svi bili oduševljeni, Ice Impérial brzo je stekao mnogo poklonika, prije svega zbog kombinacije zabavnosti, svježine i ležernosti, ali i činjenice da je pri svemu ostao vjeran prepoznatljivome stilu Moët & Chandona, kojeg karakteriziraju otvorena voćnost, zavodljivi okus i elegantna odležanost.

moet

Ako kušamo detaljnije, mješavina sorata Ice Impériala stilski čine non-vinatege demi-sec šampanjac, dakle nešto slađe i voćnije vino od klasičnog Moët & Chandon Impériala, koje se u čaši, dok se led polako topi, pretvara u vrlo ukusan i pitki gutljaj. Onaj tko kuša taj šampanjac vrlo ga lako može zamisliti ljeti uz bazen i u vrlo relaksiranom ugođaju.  Svemu tome doprinijela je i pametna taktika Moët & Chandona koji je Ice Impérial u početku pozicionirao kao dostupan šampanjac, a ne ekskluzivno piće. Ipak, već izgled boce daje do znanja da se radi o nečem doista posebnome. Njezina blještavo bijela boja i zlatna slova najavljuju izrazito suvremeni sadržaj, primjereniji za modno piće negoli tradicionalni šampanjac.
Naravno da su stručnjaci Moët & Chandona za tu prigodu morali posebno pomno odabrati i uravnotežiti izbor sorti grožđa. Za temelj je odabran crni pinot u omjeru od 40-50%, čime se željela postići čvrsta struktura i izrazita voćnost, 30-40% punog i mesnatog pinot meuniera (mlinarski pinot), da bi se dobio bogato meki osjećaj na nepcu, te 10% chardonnaya koji osigurava svježinu.

Moët & Chandon Ice Impérial ima duboku zlatnu boju s jantarnim bljeskovima, dok mu miris naginje tropskome voću, posebno onome manga i guave, premda je prisutna i raskoš nektarine te natruhe maline i ogrozda. Na nepcu se jasno vide primjerene razine slatkoće i kiselosti, a sve zajedno mnoge podsjeća na slađu verziju španjolske jabukovače. Sve u svemu, radi se o lijepo zaobljenom svakodnevnom šampanjcu, savršenom za ljetne dane, koji odvažno uklanja uobičajenu rutinu, neprimjerenu za ljetni osjećaj slobode i odmora te ruši više pravila vezanih uz pijenje šampanjca. Naime, osim što se pije s ledom, Ice Impérial se ne toči u elegantne uske šampanjske čaše, već ga se pijucka iz modernističkih bijelih Moët & Chandon kaleža (primjerenije za kockice leda), dovoljno čvrstih i otpornih da bi bili praktični za pijenje uz bazen, na brodu ili na plaži (za elegantnije prigode Moët & Chandon je osigurao i staklene čaše, slične onima za vina na temelju caberneta).

Ovo posljednje, kao i reklame za Ice Impérial, koje ga najčešće stavljaju u ugođaj Azurne obale, talijanske rivijere i egzotičnih otočja, kao i na terase jahti, uz bazene atraktivnih hotela i uopće mnogo sunca i opuštenog ljetnog raspoloženja, posve je u skladu s činjenicom da je Moët & Chandon, ili od milja Moët, francuska vinarija i suvlasnik kompanije LVMH (Louis-Vuitton-Moët-Hennessy), posvećene isključivo luksuznim proizvodima. Moët & Chandon je jedan od najvećih proizvođača šampanjaca i cijenjena šampanjska kuća s kraljevskim ukazom dobavljača šampanjca kraljici Elizabeti II; posjeduje 1150 hektara vinograda i godišnje proizvede 28 milijuna boca šampanjca.

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar