Samo je jedan Golf…

 

Stigla je nova generacija najpopularnijeg modela na svijetu. Njemački bestseler iznova je potvrdio svoj već desetljećima prepoznatljiv visoki imidž i kvalitetu

Koji je najpopularniji automobilski model na svijetu? Točno istraživanje na tu temu nije provedeno, ali možemo očekivati odgovore tipa Ferrari ili Porsche. Međutim, ako treba odrediti neki konkretan model, spremni smo staviti ruku u vatru kako bi odgovor većine ispitanika bio – Golf. I to ne samo u Hrvatskoj, odnosno Europi, već diljem svijeta… Vrijednost imena Golf koju Volkswagen ima u svojem nasljedstvu gotovo je neprocjenjiva u gospodarskom smislu, a plod je dugogodišnjeg rada na imidžu i kvaliteti kroz generacije modela, koji se, inače, na tržištu pojavio još davne 1974. godine.

Trenutno smo došli do broja osam, odnosno nedavno je započela s prodajom osma generacija njemačkog bestselera. Poput nekog broda duge plovidbe, Volkswagen s Golfom ima točno zacrtani kurs kojeg slijedi već dugi niz godina i koji vodi direktno do luke zvane „siguran kupac“. Kapetan broda iz Wolfsburga, sa svakom novom generacijom podesi kurs točno onoliko koliko treba da se zadrži liderska pozicija na tržištu. Nekog velikog, naglog rada s kormilom nije bilo niti na prijelazu sa sedme na osmu generaciju. A zašto uostalom i bi, kada na putu kojim se kreće Golf nema nikakvih oluja, nikakvog nepredviđenog događaja zbog kojeg bi se mogla ugroziti stabilna pozicija broda.

Golf osmica je dizajnerska nadogradnja na sedmicu, uz radikalne tehnološke promjene koje nisu vidljive golim okom. Osmica je još elegantnija u odnosu na prethodnika; to se vidi po manjim prednjim svjetlima, kao i čitavoj silueti koja ima profinjeniji izgled. S razvijenom postojećom „špijunskom“ mrežom fotografa, dizajn nove osmice već je neko vrijeme bio prisutan u svjetskim medijima, tako da potpuno „razotkrivanje“ vozila nije predstavljalo neko ogromno iznenađenje. Međutim, ti „špijuni“ uvijek donesu vanjske fotografije automobila, ali rijetko uspiju uloviti onaj unutarnji dizajn. Osim toga, naravno, nemaju pojma što se novoga krije ispod lima… A upravo na ta dva segmenta Golf osmica nudi i najveće promjene u odnosu na prethodnika.

Svi smo čuli za proces digitalizacije – od televizije i zemljišnih knjiga, pa nadalje.Taj isti trend zahvatio je i automobilsku industriju, a u ovom slučaju riječ je o digitalizaciji komandne i instrumentne ploče. Nema više kazaljka koje su se brže ili sporije okretale, ovisno o snazi motora. Možda će neke uhvatiti nostalgija za tim vremenima kada se brzina vozila određivala prema najviše graviranom broju na brzinomjeru instrumentne ploče. Tako je tada nama klincima, i stara Škoda „jurila’“ 180 km/h, jer, eto, tako je bilo napisano. To što je tu brzinu mogla postići samo u slobodnom padu, ako ju bacite iz zrakoplova, nije bilo važno, bitno je bilo ono što piše na brzinomjeru…

U unutarnjem prostoru novog Golfa danas je sve digitalizirano, a vozač ima bezbroj mogućnosti prikaza na „dva televizora“ koji se nalaze ispred njega. Sve ovisno o trenutnim željama ili potrebama (primjerice, namjestite prikaz navigacijske karte kada trebate doći do željene destinacije). Ako vas ne slušaju u vašoj firmi ili u kući (supruga, djeca), postoji rješenje za vraćanje samopouzdanja. Kupite novi Golf, budući da garantiramo da će vas on itekako pozorno slušati i izvršiti svaku vašu glasovnu naredbu. Nije li to lijepo da napokon netko odrađuje vaše želje bez ijednog prigovora? Naravno, riječ je o funkciji glasovne naredbe koja ima taj sigurnosni element, ali ponekad donosi i taj prijeko potreban psihološki mir.

Tekst: Marin Galić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar