Šafranova predikatna berba

U Vinariji Šafran dočekali su idealno vrijeme za predikatnu berbu: prvi snijeg nakon iznimno toplog siječnja velika im je radost iako se, s obzirom na vremenske prilike, nisu mogli veseliti i ledenoj berbi za koju je potrebno nekoliko dana s temperaturom ispod minus sedam stupnjeva Celzijevih.

Odlučili su se tako za izbornu berbu prosušenih bobica, i to njihove perjanice graševine koja je i jedna od najzahvalnijih sorti za predikatne berbe u varaždinskom vinogorju budući da najbolje podnosi i krajnje odgođene rokove berbe.

U dugoj vinogradarskoj tradiciji Vinarije Šafran predikatnoj berbi posebno pogoduju birani tereni graševine na poziciji Radešić gdje ta sorta daje najbolje rezultate. No, zbog klimatskih promjena predikatnu berbu te vrste posebno je teško ostvariti zbog blagih zima, pa se u prosjeku dogodi jedna u deset godina.

Grožđe za predikatna vina treba biti prosušeno na trsu, a na kakvoću vina osim klimatskih uvjeta i vremena berbe utječe i stanje grožđa (sadržaj šećera i stupanj zaraženosti gljivicom Botrytis cinerea, tzv. plemenitom plijesni). Plijesan postaje plemenitom kad do njezina razvitka dolazi kasno i kad napad plijesni nije opći. Bobice su prekrivene smeđom bojom, a uloga je plemenite plijesni da razaranjem kožice pridonosi hlapljenju vode iz bobica i koncentraciji šećera u moštu, a plijesan oblikuje bouquet i okus vina.

Idealne su berbe prosušenih bobica zimske i ledene berbe u ranim jutarnjim satima kad je temperatura najniža u danu, odnosno do nekoliko stupnjeva ispod nule kod ledene berbe. Nastavak slijedi u podrumu, gdje nakon berbe slijedi ništa manje težak i zahtjevan posao odvajanja prosušenih bobica od peteljkovine i njihovo polagano prešanje. Predikatna vina su od žute do jantarno žute boje, karakteristične su arome i bouqueta koji potječe od plemenite plijesni, a podsjeća na miris šampinjona ili na šumsko tlo.

Vina predikatnih berbi karakteriziraju visoke koncentracije neprovrelog šećera (zbog čega su najčešće poluslatka i slatka) te veće količine alkohola glicerola koji vinu daje punoću i dodatnu slatkoću. Kod izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica pojavljuju se još i arome od kompleksnog estera stolona koje podsjećaju na karamel, suhe marelice i smokve, med, grožđice, slad, kompot od jabuka, zrele banane itd.

Predikatna vina su vina za posebne prilike, a duljim odležavanjem u boci maksimalno razvijaju svoja raskošna svojstva.

Ostavi komentar