Rovinj, batana i – Blu

Lorenzo Bercan, Roko Nikolić, Marko Aćimović i Nikola Buli, mlade su snage koje su rovinjskom restoranu s dugogodišnjom tradicijom podarile jedan sasvim novi koncept

Odavno je Rovinj prepoznat kao gradić koji zaslužuje barem nekoliko dana „lutanja“ njegovim ulicama, otkrivajući ga iznova i iznova. Rovinj svakog amatera pretvara u vrhunskog fotografa jer i samo usputna snimka, recimo noćne vizure gradske jezgre, ne može izgledati prosječno. Grad je to prepun romantike, prepun boja i skladnih kompozicija. Kulisa nekog umjetničkog djela. Rovinj nudi sve ono što može nahraniti vaše potrebe za duhovnošću, kulturom i hedonizmom u gastronomskom smislu. Simpatičan brend za budućnost i toplo sjećanje na prošlost smjestio se u pet i pol metara drvene duše tradicionalnog plovila zvanog – batana. Ribarska brodica dobila je svoj muzej koji je prepoznat kao jedan od najinventivnijih europskih muzeja. Batanu desetljećima grade lokalni brodotesari i kalafati, svakodnevno koriste lokalni ribari i posjeduju mnoge rovinjske obitelji. Ona je glavni gradski simbol i na sreću dio rovinjske svakodnevice.

Eko muzej „Kuća o batani“, odnedavno ima i svoju knjigu recepata koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s koljena na koljeno, kako za obiteljskim stolom tako i u atmosferi rovinjskih konoba. Uglavnom se spravljaju jela od jednostavnih sastojaka, koje su ribari ulovili na svojim batanama – ribe, rakovi, lignje, sipe, morski ježinci,dagnje i mnogi drugi plodovi mora minimalno su opterećeni prilozima i dodacima osim onih najosnovnijih kao što su sol, papar, maslinovo ulje i peršin. Knjižica je već dobila i svoje pojačanje kroz koncept pripreme rovinjskih recepata „Kako je dela nono“ i „Kako dela unuk“.

Koliko je važno da se mladi uključe u procese očuvanja gastronomske baštine, već odavno je prepoznato. Baš kao i činjenica da ih treba i sačuvati, ali i nekako nadograditi, prilagoditi modernim vremenima, osvježiti i učiniti atraktivnijima. Nono zna, a unuk ima viziju i energiju koja znanje i iskustvo pretvara u doživljaj iz neke druge dimenzije. Mudre nutricionističke spoznaje ključ su užitka u ukusnoj hrani koja je i lijepa i ukusna i zdrava. Starinski načini pripreme uvijek će biti oslonac i temelj za vještine mladih energija koje stvaraju bogatstvo kombinacija prepuštenih mašti i novostečenim saznanjima.

Poznati restoran „Locanda Blu“ smješten je nadomak Rovinja, no s veličanstvenim pogledom na njega. Restoran je to s dugogodišnjom tradicijom kojoj su mlade snage podarile jedan novi koncept vođen vizijom četvorice šarmantnih, mladih entuzijasta. Svi su oni prvi među jednakima – Lorenzo Bercan, Roko Nikolić, Marko Aćimović i Nikola Buli. Gastronomski bistro nudi tri petoslijedna menija: vegetarijanski, riblji, mesni i eksluzivni veliki chefov meni s devet jela. Nećete ostati ravnodušni niti s vegetarijanskim“ Terra Magica“, kao niti s ribljim „Deep Blu“. Sve su to izvrsna jela čistih okusa precizno pripremljena s tradicionalnim namirnicama kao bazom, ali s mnoštvom sitnih nijansi koje je ne prekrivaju, ali daju dojam da ste upravo konzumirali nešto nestvarno ukusno. Dobitna kombinacija.

Piše: Jasmina Stošić
Fotografije: Đorđe Stošić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar