Romeo, Renault i 22 slikara

U zagrebačkom Francuskom institutu na zagrebačkom Cvjetnom trgu traje izložba „Što se čeka, izvlačimo! Umjetnici u akciji: očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault”.

 Izložba je dio projekta koji već trinaest godina vodi fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska. Nakana akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” bila je osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Romeo je tijekom akcije prošao više od 200 000 kilometara uklonivši više od 15 000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode. Potpora Renaulta u tome je bila posve logična, budući da je toj tvrtki zaštita okoliša i recikliranje jedan od prioriteta u proizvodnji automobila.

Slijeva: Marina Jelinek, Vesna Gajić, Romeo Ibrišević, Slavica Petojević i Jadranka Pintarić
Slijeva: Marina Jelinek, Vesna Gajić, Romeo Ibrišević, Slavica Petojević i Jadranka Pintarić

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na nj. Rezultat je izložba na kojoj dvadeset i dva originalna umjetnička rada upozorava na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Među njima su Mersad Berber, Vatroslav Kuliš, Izvor Oreb, Stipe Nobilo, Mijo Kovačić, Zdenko Bašić, Željko Prstec, Milan Trenc, Dalibor Jelavić, Emilija Karlavaris, Miljenko Bengez, Svjetlana Junaković i drugi.

Svatko je od umjetnika sam odabrao motiv na koji će naslikati, sebi svojstvenim rukopisom, moralnu opomenu uz povik: Zaboga, kako možete! Katalog, pozivnicu i plakat dizajnirao je dvojac Sanja i Mario Bachrach-Krištofić koji su podigli u zrak stari školski autobus. Izložba je otvorena do 4. siječnja.

Ostavi komentar