Revero & EMotion vs Tesla

Tvrtka Karma Automotive, nišerski proizvođač automobila prošloga je ljeta zaludila, zaljubljenike u ekskluzivne jurilice najavljujući svoj luksuzni hibrid plug-in, Revero, novitet koji nudi solarni krov i uglađeno sportski izgled, a koji bi trebao konkurirati Tesli.

Tvrtka Karma, sa sjedištem u Los Angelesu, zapravo je ponovno rođenje tvrtke Fisker Automotive Inc., koja je svojevremeno bila na putu postati rival Tesla Motorsa. No, Fisker je 2013. bankrotirao, a svu njegovu imovinu otkupio kineski Wanxiang Group, koji se bavi prodajom auto-dijelova. Potom je Wanxiang ponovo pokrenuo tvrtku, preimenovao ju u Karma, ime prvog i jedinog Fiskerova automobila, plug-in hibrida iz 2011. Revero će imati 260 KS, 4-cilindrični turbo benzinski motor s potpisom General Motorsa, a ako je izgledom i sličan Fiskerovu prethodniku, pravu inovaciju čini hibridni električni sustav, koji je znatno unaprijeđen po pitanju maksimalne brzine i kapaciteta akumulatora. Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže za 5,4 sekunde u sportskom načinu rada, što je za sekundu brže od Fisker Karme.

Karma Revero 5Ako solarni krov i zvuči izazovno, valja napomenuti da, za razliku od uobičajenih predodžbi koje uključuju vjerovanje da se radi o značajnoj snazi za pokretanje automobila, zapravo riječ o konceptu koji može prikupiti energije tek za oko 2,5 km vožnje na struju dnevno, i to ovisno o vremenskim prilikama. Dakle, radi se više o marketinškom elementu, negoli pravoj svrsi. No, zato je – cijenit će to ljubitelji gadgeta – znatno unaprijeđen informacijsko-zabavni sustav.

Predbilježbe za Revero krenule su u rujnu prošle godine, a prednost su imali već postojeći vlasnici modela Karma od prije pet godina (njih manje od 3000). Cijena automobila iznosi 130 000 dolara i znatno je viša od one Fisker Karme (103 000).
Istovremeno, koncem listopada, Henrik Fisker najavio je da se ne predaje te da predviđa dvije verzije svojeg novog automobila, nazvanog Fisker EMotion. Ideja vodilja mu je jednostavna – nadmašiti Teslu. Naime, njegova nova tvrtka, Fisker Inc., ponudit će all-electric automobil s dometom od 650 kilometara. EMotion, koji bi se trebao proizvoditi u tvornici VLF Automotive u Detroitu, zamišljen je tako da postiže brzinu od 260 km/h (VLF inače proizvodi svoj supercar, Force 1). Fisker najavljuje da će EMotion, koji bi svjetlo dana trebao ugledati sredinom 2017, imati posve novu tehnologiju akumulatora te da će biti u istom cjenovnom razredu kao Tesla.

Ostavi komentar