Retro-Cool: BMW R 18 Cruiser

Nikada prije motocikl nije tako savršeno utjelovio baštinu tvrtke koja ga je osmislila kao što je to u slučaju BMW-a R 18. Pogledajte samo dvostruki čelični okvir, čvrsti stražnji dio, izloženi pogon osovine i, što je najsavršenije – taj ravni dvostruki motor. Službeno, BMW je za inspiraciju tu posegnuo za svojim poslijeratnim modelom R 5, što se jasno može vidjeti u gotovo svim aspektima ovog prekrasnog cruisera. Ali, iskreno rečeno, moglo bi se pogledati gotovo sve sjajne motocikle s potpisom BMW-a iz posljednjih 90-ak godina i vidjeti njihove dijelove odražene u novom R 18. Naravno, sve nije bez razloga jer se nostalgija uvijek dobro prodaje.

BMW je ljubitelje svojih motocikala dugo izazivao najavom ovog modela. Najprije se, najmanje godinu dana, pojavljivao njegov motor, i to u prilagođenim motociklima na izložbama širom svijeta. A onda je u svibnju 2019. otkriven Concept R18, motocikl koji je gotovo identičan modelu koji je sada pred nama. Je li vrijedilo čekanja? Svakako, slažu se stručnjaci. Okvir od čelične cijevi s dvostrukom petljom izgleda kao da je prenesen izravno s bilo kojeg iz niza predratnih i poslijeratnih modela. Prednje teleskopske vilice i ono što izgleda kao čvrsta stražnja okretna šipka (ali skriva pogon s osovinom, u izvedbi s krutim okvirom), koja se omotava oko obje strane stražnjeg kotača, čisti je funkcionalni retro. Crni spremnik za gorivo u obliku suze, pa čak i pojedinačni, kružni uređaj za instrumente, savršeno se podudaraju s prošlošću BMW-ovih motocikala.

 

Sve su te značajke omotane oko mehaničkog srca te prekrasne zvijeri – dvostrukog OHV motora od 1802 ccm („The Big Boxer“). Takvi blizanci napajaju BMW motocikle još od 1923. godine, a ovaj je, što nimalo ne čudi, najmoćniji ikada dosad napravljen. Najveća snaga iznosi 91 KS pri 4750 o/min, a najveći okretni moment robusnih 157 n M pri 3000 okretaja. Gotovo sav taj okretni moment (149 n M) dostupan je od 2000 do 4000 o/min (ručni mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa). Sjedalo je nisko na 69 cm, sa širokim plosnatim pločama umjesto prikova za noge, a čini se da je nožni utor točno ispod rešetki za hlađenje cilindra pa je preporučljivo, čak i ako je ljeto, a vi na moru, ne voziti se u japankama.

Ipak, sva ova cool ljepota nije jeftina. Prvo izdanje, s dodatnim stilskim detaljima košta oko 22 800 eura. Previše? Uzmite u obzir da kupac ovog motocikla očito ne traži sportski model, već nešto za ljetnu vožnju po gradu i uz plaže. Takav kupac možda već ima dovoljno sredstava za uložiti u ovaj lijepi motocikl. S druge strane, to je gotovo upola niža cijena od umjereno opremljenog X1, najdostupnijeg BMW automobila trenutno na tržištu. Dakle, u tom pogledu, radi se o dobroj ponudi…

Ostavi komentar