Rendez-vous au cinéma u 24 kina širom Hrvatske

Četvrti program Rendez-vous au cinéma započeo je 1. listopada s prikazivanjem šest francuskih hitova u 24 nezavisna kina Kino mreže diljem Hrvatske. Na repertoaru ove godine možete pogledati kultnu romantičnu dramu u režiji  Françoisa Truffauta, „Jules i Jim“, a osim neobičnog ljubavnog trokuta u ovoj romantičnoj drami francuskog novog vala, sve do 23. listopada na platnima kina diljem Hrvatske prikazat će se još pet sjajnih francuskih igranih, animiranih i dokumentarnih naslova.

Pedesetih godina dvadesetog stoljeća u francuskoj se kinematografiji pojavio tzv. „novi val“ („Nouvelle Vague“), vrhunac filmskog modernizma, koji je publici ponudio potpuno novi pristup sedmoj umjetnosti, inzistirajući na tome da film nije samo običan oblik zabave, već kvalitetno autorsko djelo. Jedan od najznačajnijih autora tog razdoblja bio je zasigurno François Truffaut koji je na filmsko platno maestralno prenio roman francuskog književnika Hernia Pierrea Rochea „Jules i Jim“.

Uz ovaj film, na programu 24 nezavisna kina diljem Hrvatske zabavljat će nas i impresionirati još pet sjajnih francuskih naslova – „Oči bez lica“, crno bijeli horor film čiju režiju potpisuje Georges Franju, a glavnu žensku ulogu tumači Alida Valli, talijanska glumica rođena u Puli, po kojoj je nazvano pulsko kino. Film je poznat kao jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja žanra s početka 1960-ih.

Ljekovitost smijeha možete iskusiti kroz suvremenu francusku crnohumornu komediju „Pacijenti“, o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh koje uz nadu i prijateljstvo podnosi nakon teške sportske nesreće u bazenu.

Ostavi komentar