Renaultova SUV ofenziva

Doba je kad su SUV automobili u trendu. Predstavljamo vam trojac iz Renaulta – Captur, Kadjar i Koleos. A vi birajte…

Apsolutni hit u svijetu automobila trenutačno su SUV modeli. Kako se kaže, iskaču iz svake paštete. Kupci su očito prepoznali njihove prednosti – povišen položaj sjedenja, osjećaj veće sigurnosti (iako je tu zapravo jedino pravo mjerilo Euro NCAP crash test gdje i veliki broj klasičnih limuzina ima maksimalan broj zvjezdica) i lakša prohodnost na svim terenima. Uz to, uvijek kada nadolazi zimsko doba, onda nekako SUV vozila još i više dolaze u prvi plan. Naravno da je apsolutno logično da svaki proizvođač slijedi trendove, pa tako to čini i Renault-Nissan grupacija koja je zapravo bila i predvodnik SUV pokreta u mnogim segmentima. Kada je u pitanju Renault tada govorimo o tri modela koja pokrivaju veliku većinu SUV tržišta.


Renault Captur

SUV gamu otvara automobil koji je trenutno jedan od najtraženijih modela u svojem segmentu malih SUV-ova. Prvi put je predstavljen 2013. godine i tada je odmah, unatoč kasnijem dolasku „u godinu“, izborio plasman u top 3 najprodavanijih vozila svojeg segmenta u Europi. Tijekom 2017. Captur je pomlađen i samim time još je atraktivniji i zanimljiviji kupcima. Riječ je o automobilu koji je baziran na podvožju Clija s kojim dijeli i određene elemente unutrašnjosti. Dizajn je prepoznatljiv, linije su čiste i ugodne. Unutrašnjost je upravo tijekom redizajna značajno revidirana i sada je još funkcionalnija, a vozilo ima sve maksimalne elemente sigurnosti.

Ponudu motora sačinjavaju dva benzinska i dva dizelska agregata. Budući da vlada veliki trend vraćanja benzincima, čini nam se kako je osnovni 0,9 litarski trocilindrični motor sada vrlo zanimljivo rješenje. Riječ je o jednom od najmodernijih agregata koji razvija 90 konja i ima solidne performanse (171 km/h najveća brzina i 13 sekundi od 0-100 km/h) uz prosječnu potrošnju od svega 5,1 l/100 km. Ako baš želite četverocilindrični motor, u ponudi je 1.2 TCe verzija koja razvija 120 konjskih snaga. Opet je riječ o štedljivom, ekološki prihvatljivom motoru koji ima ubrzanje do 100 km/h simbolično ispod 10 sekundi i najveću brzinu od 182 km/h, a potrošnja je 0,5 litara viša od slabijeg modela.

Donedavno je Europa bila meka za dizelaše, a poglavito kada su u pitanju SUV modeli. Treba znati kako se trenutni medijski „napadi’“na dizelaše odnose prvenstveno na starije modele i sigurno je kako postoji vojska koja je vjerna upravo dizelašima koji, objektivno, pružaju čak donekle i veći užitak u vožnji zbog većeg okretnog momenta na nižim okretajima. Kod Captura kada su dizeli u pitanju, u ponudi je 1,5 litarski dCi motor koji dolazi u dvije verzije od 90 i 110 KS. Performanse slabije izvedbe su gotovo identične osnovnoj benzinskoj izvedbi, a jači dizelaš primjerice troši svega 3,9 l/100 km. Captur dolazi sa ručnim mjenjačima, a kod jačeg benzinca i slabijeg dizelaša može se odabrati i poluautomatski EDC mjenjač. Početni model starta sa cijenom od 124 400 kuna.


Renault Kadjar

Postoji jedna dobro poznata izreka koja kaže kako je uvijek najbolje biti u zlatnoj sredini. Upravo se ona može primijeniti na model Renault Kadjar koji je na tržištu prvi put predstavljen 2015. godine. Kadjar pripada kompaktnom segmentu SUV-ova od kojeg je zapravo i krenula SUV revolucija na tržištu. On određene komponente dijeli sa Nissan Qashqaijem koji je upravo bio predvodnik te revolucije i samim time sigurno je da ste kao predvodnik uvijek korak ispred konkurencije. A to upravo i jest Kadjar – korak ispred konkurencije u svakom smislu, od dizajna do tehnologije.

Kadjar je upravo ono što kupci traže od jednog SUV vozila – markantan, robustan izgled, udobnost i sigurnost. Opet najbolji argument svakako nudi tržište i sud kupaca, a Kadjaru su definitivno ti isti pokazali palac gore. Palac gore i za ponudu motora koju čine dva benzinska i dva dizelska. Manji benzinski model pokreće 1,2 litarski turbo motor koji u slučaju Kadjara razvija 130 konja. I on je apsolutno dostatan za sasvim dobre performanse jer automobil razvija najveću brzinu od 192 km/h uz ubrzanje do 100 km/h od 10,1 sekundu. Jača izvedba koristi 1,6 litarski TCe motor koji pojuri do 205 km/h uz ubrzanje od 9,2 sekunde.

Čim je automobil veći, tu je odabir dizela češći. Tako i kod Kadjara dizelske boje brani 1,5 dCi motor od 110 KS, ali i 1,6 litarski dCi motor koji razvija 130 konjskih snaga. Forte slabijeg dizela je potrošnja od svega 3,8 litara uz solidnu izvedbu na cesti, dok jači model ima najveću brzinu od 190 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 9,9 sekundi. Kod Kadjara postoji mogućnost narudžbe modela s pogonom na sva četiri kotača, kao i poluautomatskog mjenjača. Početna cijena Kadjara u Life paketu iznosi 149 900 kuna sa svim davanjima.

Renault Koleos
Obično se uvijek kaže kako šećer dolazi na kraju, pa tako i model Koleos predstavlja vrh ponude kada su u pitanju SUV vozila kod Renaulta. Možda priča Koleosa nije najbolje započela jer je prva generacija bila tek preinaka jednog modela koji se proizvodio na Dalekom istoku. Međutim, druga generacija koja je predstavljena u ovoj godini zadržala je samo ime, a apsolutno sve ostalo je potpuno izmijenjeno – od linije koja sada može poslužiti kao primjer na nekoj školi dizajna, pa do unutrašnjosti koja će zadovoljiti i one najizbirljivije kupce. Renault je svoj multimedijalni sustav u kabini odlučio postaviti okomito, kao što uostalom i koristimo tablete u svakodnevnom životu. Upravo je taj friendly use pristup dao naglasak čitavom automobilu.

U ovom segmentu benzinci su iščeznula vrsta, osim ako ne živite u Rusiji, SAD-u ili Dalekom istoku. Tako i Renault za Koleos nudi dva dizelska motora. Početna izvedba je manji 1,6 litarski koji razvija najveću snagu od 130 konja. Uz njega se veže pogon na prednje kotače koji je zapravo i dostatan za većinu potreba. Taj model dolazi sa klasičnim ručnim mjenjačem. Jači 2,0 litarski model razvija najveću snagu od 175 konjskih snaga. Kupac može birati između prednjeg i pogona na sve kotače, kao i ručnog ili automatskog mjenjača. Koleos je s novom generacijom napravio ne jedan, nego pet koraka unaprijed u odnosu na prethodnika i sada je svakako jedan od najboljih proizvoda u svojem segmentu. Cijena Zen izvedbe sa osnovnim motorom iznosi 219 900 kuna. U slučaju Koleosa svakako bismo istaknuli i ekskluzivnu opremu Initiale Paris koja nudi doslovno gotovo sve što danas možete zamisliti u vašem vozilu i to po cijeni od 339 900 kuna.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostavi komentar