Radio City Music Hall: Dvorana glamura

U sklopu Rockefeller Centera u srcu New Yorka nalazi se  i Radio City Music Hall, fascinantna i glamurozna dvorana zadivljujuće pozornice i savršene akustike koja slovi za najveličanstveniju dvoranu na svijetu

Na adresi Avenue of Americas, u samom srcu New Yorka, smjestila se najglamuroznija i najveća dvorana na svijetu. Zauzima jedan cijeli gradski blok. Nadimak joj je Gledalište nacije (Showplace of the Nation) i godišnje ju pohodi 300 milijuna posjetitelja. Riječ je o Radio City Music Hallu, koji već preko 70 godina slovi kao najveličanstvenija dvorana na svijetu. Svoje ime duguje radio-TV kompleksu NBC Radio City Studiju smještenom u neposrednoj blizini dvorane.

Kao rezultat rada arhitekta Edwarda Durella Stonea i dizajnera interijera Donalda Deskeya nastala je zadivljujuća pozornica, savršena akustika, ugodna i savršeno centrirana sjedišta. Zadovoljavaju sve moguće potrebe brojnih kazališnih i filmskih premijera, mjuzikla ili drugih raskošnih događanja. Nije onda ni čudno što posjetitelji željni vrhunskog užitka, satima i danima u redovima čekaju kartu za svoje mjesto u svijetu glamura. Ako nikako drukčije, dašak tog glamura možete osjetiti na jednoj od čak pet različitih tematskih tura za svega 27 dolara.

Tehničke mogućnosti i teatralnost Radio City Music Halla pružaju sasvim novu dimenziju raznim ceremonijama. Tako svečanim dodjelama nagrada Grammy, Tony ili MTV Video Music Awards, upravo savršeno odgovara gledalište koje od zadnjeg reda pa do pozornice iznosi oko 50 metara, te strop visok ni manje ni više nego 25 metara. Radio City Music Hall sastoji se od glazbene dvorane, glavne pozornice, svečanog salona i svečanog predvorja.

Glazbena dvorana je jednostavno veličanstvena i sa svojih 5900 sjedala oduzima dah svojom grandioznošću. Sjedala su postupno povišena i postavljena tako da svaki gledatelj ima savršeno audio-vizualno iskustvo. Zapravo, cijela dvorana je jedan luk bez ikakvih pregrada i nosivih stupova kako bi pogled na glavnu pozornicu bio bez ikakvih ometanja.

Pozornica se uzdiže 18 metara u visinu, 42 metra u širinu, 17 metara u dubinu i neodoljivo podsjeća na zalazak sunca. Ali nije samo umjetnički dojam taj koji je čini posebnom. Naime, pozornica ima sustav liftova koji je bio toliko napredan da ga je čak i američka mornarica preuzela za svoje nosače aviona za vrijeme Drugog svjetskog rata. Upravo zbog svojeg tehničkog i akustičnog savršenstva, glazbena dvorana već desetljećima pruža očaravajuće scenske nastupe brojnih zvijezda poput Franka Sinatre, Liberacea, Eurythmicsa, Lize Minnelli ili Celine Dion. Od 13. studenog do 3. siječnja ovdje se održava prigodni blagdanski „Radio City Christmas Spectacular live“, čije se ulaznice prodaju po cijeni od 40 do 428 dolara.

Ništa manje impresivni nisu svečani salon i predvorje koji mogu primiti od 500 do 1000 ljudi. Savršeni su za večere, koktele, konferencije… jednostavno, za pokazivanje! Najpoznatije su bile konferencije na kojima je Michael Jackson najavio svoju Dangerous turneju i ona Dalaj Lame koji je govorio o svojoj edukaciji. U taj glamurozni prostor ulazi se niz veliko stubište obrubljeno rukohvatima od kroma i presvučeno raskošnim tepisonom kako bi hodanje bilo što ugodnije.

Tekst: Iva Brčić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar