Premijera Labuđeg jezera u zagrebačkom HNK

Danas svakako najpopularniji bijeli balet Labuđe jezero P.I.Čajkovskog, djelo koje je postalo sinononim za klasičnu baletnu umjetnost, premijerno će se u koreografiji svjetski proslavljenog plesača i koreografa Vladimira Malakhova izvesti 17. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, svoje prvo uprizorenje ovoga slavnom djela kreira  upravo za zagre­bački baletni ansambl, a njime će se ujedno i prvi put predstaviti zagrebačkoj publici. Koreografski stil toga autora, koji je razvijao kroz mnoga kla­sična i neoklasična baletna djela, uveliko će obogatiti repertoarnu sliku zagrebačko­ga Baleta, koji s golemim entuzijazmom i jednakim uspjehom realizira najzahtjevnija djela klasične, neoklasične i suvremene baletne literature.

HNK Labudje Jezero Radne_-74Labuđe jezero svoju prvu potpunu i spektakularnu izvedbu doživio je 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta.

Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za Labuđim jezerom „pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nika­da ne mogu zasititi“. Upravo taj balet, već više od 120 godina, jedan je od naj­težih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije, koju uvriježeno interpretira jedna primabalerina, ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Za ulogu Odette/Odilije pripremaju se plesačice Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Catarina Meneses, Rieka Suzuki i Iva Vitić Gameiro, za ulogu Princa Siegfrieda Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Tomislav Petranović i Takuya Sumitomo, a za čarobnjaka Rotbarta Guilherme Gameiro Alves i George Stanciu. Tko će od njih plesati premijernu izvedbu još uvijek je iznenađenje…

 

 

Ostavi komentar