Povratak u budućnost

Ovaj Vespin model spaja tradicionalne vrijednosti poput dizajna, s trenutno najmodernijom dostupnom tehnologijom kada su pitanju skuteri

U svijetu automobila i motocikala obično postoje ljubitelji oldtajmera i ljubitelji modernih tehnologija. Čini se kao da je riječ o dijametralno suprotstavljenim i rekli bismo teško pomirljivim stranama. Kako bismo uopće shvatili njihove „životne filozofije“ potrebno je analizirati njihova početna stajališta. Ljubitelji oldtajmera prvenstveno cijene klasični dizajn, ali i tradiciju. Smatraju kako bez očuvanja povijesti nema niti budućnosti, a tehnološka povijest se čuva i kroz njegovanje starodobnih automobila i motocikala. S druge strane, ljubitelji tehnologije kreću s tezom da ako zastanete u povijesti sigurno neće biti napretka, a čemu, u principu, teži ljudska vrsta. Postoji li ipak nešto što može pomiriti „zaraćene“ strane? Svakako! A po našem mišljenju to je nova Vespa GTS 300.

Najprepoznatljiviji dvokotač na svijetu Razlog je zapravo vrlo jednostavan: ovaj model spaja tradicionalne vrijednosti poput dizajna, s trenutno najmodernijom dostupnom tehnologijom kada su pitanju skuteri. Apsolutno svi bi se stoga trebali pronaći u novom talijanskom dvokotaču. Tradicija se ponajprije očituje u linijama novog skutera. Nema sumnje kako vas već prvi pogled na GTS 300 vraća u neka druga vremena, odnosno u glavi vam se vrte scene iz kultnog filma „Praznik u Rimu“ i donekle se već vidite u ulogama Gregoryja Pecka ili Audrey Hepburn krstareći Vespom ulicama „vječnog grada“. Upravo se slavi 70. godišnjica navedenog filma, a Vespa je, eto, još uvijek tu; prisutna u našim životima i donekle je poveznica te dvije epohe.

Vespin dizajn jedan jeod simbola razvoja tehnologije i sigurno najprepoznatljiviji i najpoznatiji dvokotač na svijetu. To je snaga koju naravno treba komercijalno iskoristiti, pa je stoga Piaggio upravo Vespu izgradio kao zaseban brend na tržištu. O ukusima se obično ne raspravlja, ali vjerujemo kako nitko neće opovrgnuti našu tvrdnju da je Vespa GTS jednostavno iznimno lijep proizvod. Osobnost Vespe GTS naglašena je inovativnim odabirom materijala koji joj daje elegantni i profinjeni izgled. Retrovizori, bočne rešetke, krijesta na blatobranu, čak i karakteristična “kravata”, redizajnirani su naglašavajući inovativni pristup, dok istodobno zadržavaju bezvremenski duh Vespe. Zasebna priča su atraktivne boje koje opet bude nostalgiju, ali i omogućuju da vozač ne može proći nezapaženo u prometu.

Najjači motor u povijesti Vespe Vjerojatno su u dosadašnjem dijelu teksta uživali ljubitelji oldtajmera koji su došli na svoje povezivanjem novog modela i slavne prošlosti. Vrijeme je da se posvetimo i „tehno freakovima“. Krenimo sa sustavom pokretanja bez ključa, praktičnim USB priključak i Bike Finderom za jednostavno prepoznavanje vozila na parkingu. Gregory Peck dakako nije imao takvo nešto na raspolaganju, a to su samo neke od značajki zbog kojih je nova Vespa GTS iznimno jednostavna za koristiti. Neki će reći da je to samo luksuz i točno je da ćete preživjeti i bez keyless paljenja, ali što mogu kazati kada je u pitanju sigurnost? Najnovije inovacije daju Vespi GTS novu razinu kontrole i upravljivosti. Potpuno redizajnirani ovjes, kočni sustav s dva diska i ABS i ASR sustavima, osiguravaju stabilnost čak i na neravnim cestama te još preciznije i učinkovitije kočenje. Upravo je ovaj argument sigurnosti i najjači adut u rukavu ljubitelja tehnologije jer nema sumnje kako je ipak znatno sigurnije upravljati današnjom Vespom, negoli je to bilo prije 70, ali i prije dvadesetak godina. Uz to, u model GTS 300 ugrađen je najjači agregat u povijesti Vespe. Riječ je motoru od 278 ccm koji razvija najveću snagu od gotovo 24 konjskih snaga. Performanse kod Vespe GTS iznadprosječne su i s tim skuterom među najbržima ste u gradu. Bez ikakvih problema možete i na izlete, pa čak i na neka dulja putovanja.

Razlika stare i nove Vespe je naravno i u mjenjaču koji je u ovom slučaju automatski, odnosno riječ je o kontinuiranom CVT prijenosu što je najsretnije rješenje za sve skutere. Vespa GTS 300 je proizvod koji se kupuje srcem, a takvi su sve rjeđi na tržištu. Za kraj možemo samo navesti jednu frazu, odnosno naslov još jednog filma koji zapravo najbolje karakterizira novu vespu GTS 300 – „Povratak u budućnost“.

Statusni simbol
Najjača Vespa ikada sa svim davanjima stoji 7249 eura. Sigurno kako Vespa više nije jeftina, ali kroz sve godine znatno se i promijenio njezin imidž. Od pukog, najpovoljnijeg prijevoznog sredstva koji je donekle zaslužan za motorizaciju Italije, Vespa je danas postala svojevrsni statusni simbol, odnosno pripada premium segmentu kada su u pitanju skuteri. Vespom šaljete određenu poruku i bjelodano pokazujete vaš „lifestyle“. Stoga je i cijena porasla, ali je još uvijek i te kako konkurentna te zapravo ne odstupa značajnije od skutera sličnih karakteristika i opreme na tržištu.

Ostavi komentar