Porsche Panamera kreće u drugi krug

Prošlo je točno sedam godina otkako je premijerno predstavljena Porscheova limuzina Panamera. Bio je to važan datum za tvrtku iz Zuffenhausena jer je tako ušla u jedan sasvim novi segment vozila sa četiri, odnosno pet vrata u kojem do tada nije bila prisutna. Ciljna skupina je jasna – to su kupci koji imaju potrebe za sportskom limuzinom, a opet žele zadržati performanse i izgled pravog Porschea.

Upravo je zato bio i delikatan posao dizajnera i inženjera u Porscheu: napraviti vozilo tehnički dostojno značke koju nosi, a opet je trebalo ugraditi novu dimenziju jer je potrebno vozilom udobno prevesti četiri odrasle osobe i njihovu prtljagu. Prva generacija je odradila taj rudarski posao probijanja leda na tržištu, ali kao kod svake veze, u „kriznoj” sedmoj godini došao je red za promjene. A druga generacija donosi prepoznatljivo vozilo koje je dizajnerski i tehnički osvježeno. Porsche u svojem portfelju ima vjerojatno najpoznatiji i možda najbolji sportski model 911, koji je kroz godine konstantno moderniziran, a opet je zadržao tu prepoznatljivu crtu. Upravo se to nastojalo napraviti i s Panamerom. Dakle, ponuditi nova rješenja, ali opet zadržati prepoznatljivost i na taj način polako početi stvarati novu legendu među automobilima.

Panamera je i dosad bila impozantna limuzina, a sad je još narasla i ima 5,05 metara, što je 3,4 cm više od prethodnika. Unutrašnjost je također izmijenjena, rekli bismo da je nekako pročišćena, odnosno funkcionalnija je i jednostavnija za uporabu. Središnje mjesto zauzima ekran promjera 12,3 inča na kojem se očitava veliki dio funkcija samog automobila.  Na samom početku prodaje u ponudi će biti dva benzinska i jedan dizelski motor. Svi su odreda dorađeni. Krenimo s jedinim šestocilindrašem i to benzincem naziva 4S koji razvija najveću snagu od 440 konja. Zapremnina samog motora je smanjena u odnosu na prethodnika, a snaga naravno povećana (+20 konja), performanse poboljšane (od 0-100 km/h za 4,2 sekunde), a potrošnja smanjena (prosjek 8,1 l/100 km).

panamera_3

Trenutno najjači motor u ponudi je model Turbo koji razvija čak 550 KS. Opet je sve isto kao i kod modela 4S u usporedbi sa prethodnikom, što možemo svesti na popularni olimpijski slogan „brže, više, jače”, ali ovoga puta s dodatkom – i štedljivije. Kod modela Turbo ubrzanje do stotke iznosi 3,6 sekundi, a najveća brzina prelazi granicu od tristo kilometara na sat (306 km/h).

Sigurno je kako će se velik dio kupaca u Europi ipak odlučiti za dizelsku izvedbu jer trenutno čak i sportske limuzine sve češće imaju dizelsko srce. Tu su promjene poprilične u odnosu na prethodnu generaciju, pa je tako ispod poklopca smješten V8, a ne više V6 motor. Snaga je tako narasla sa 300 na 422 konjske snage i sada je postao opasan rival benzinskim izvedbama. Stotku hvata za 4,3 sekunde, dakle samo desetinku sporije od osnovnog benzinca, najveća brzina iznosi 285 km/h, a potrošnja svega 6,7 l/100 km i to dizela, pa neka netko kaže da sport i dizel ne idu zajedno.
Sva tri navedene izvedbe imaju isključivo pogon na sva četiri kotača kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i upotrebljivost tijekom čitave godine. To i jest upravo prednost Panamere jer je riječ o automobilu kojeg možete koristiti svakodnevno, a opet, s druge strane, ispod karoserije imate pravi trkaći stroj koji je super efikasan čak i na stazi. U Porscheu su odlučili kako sve Panamere dolaze sa poluautomatskim mjenjačem PDK. Riječ je vjerojatno o najboljem mjenjaču na tržištu koji mijenja brzine u rekordnom roku. Prodaja nove Panamere već je počela u Porsche Interautu u Zagrebu.

Maksimalan luksuz
Porsche Panamera nudi luksuz najbolje limuzine. To podrazumijeva kompletnu tehničku podršku vozaču tijekom vožnje, ali i maksimalnu udobnost i jednostavnost prilikom uporabe. Panamera ima primjerice najkvalitetniji zvuk audio sustava na tržištu, ali i mogućnost povezivanja s vašim pametnim telefonom. Razni sigurnosni sustavi po potrebi koče umjesto vas, upozoravaju na opasnost, a u slučaju nesreće vozač i putnici bit će maksimalno osigurani. Instrumentna ploča sačuvala je izvorni Porscheov dizajn sa velikim mjeračem okretaja u sredini. To je samo još jedan dokaz kako je Panamera pravi Porsche od glave do pete.

porsche-16_0585

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar