Porsche Mission E: Električni projektil

Sredinom godine predsjednik Porschea, Matthias Müller, spominjao je mogućnost da ta proslavljena tvrtka do konca ovog desetljeća na tržište izbaci potpuno električni automobil. Već u rujnu, neposredno prije Frankfurt Motor Showa, štutgartski je proizvođač javnosti i pokazao kako bi taj električni Porsche mogao izgledati. Naime, ne bi li parirao metarskom usponu Tesle u svijetu akumulatorom pokretanih luksuznih automobila, ali i da bi se uključio u globalni trend vezan uz učinkovitost i emisiju plinova, Porsche planira ponuditi nešto posebno, usredotočujući svoje napore na motore i upravljanje, radije negoli na in-car internet i automatiziranu vožnju. Rezultat svega je Mission E, prototip sportskog automobila s četvorim vratima, koji donosi premisu da se maksimalne performanse i optimalna učinkovitost međusobno ne isključuju. Vizualno, radi se o križancu između modela 911 i 918 Plug-In Hybrid, čiji profil ima liniju 918-ice, ali sa znatno manje agresivnim izgledom.

Iako Porsche tvrdi da taj koncept nudi posve novi pogon, ipak se podosta temelji na prošlogodišnjem modelu 919 plug-in hybrid, superautomobilu koji je uknjižio pobjedu na Le Mansu. Kao takav, Mission E pokreću dva „stalno nabrijana“ sinhrona motora (PSM), koja zajedno proizvode ukupno 600 KS. Taj tandem vozilo dovodi do 100 km/h u 3,5 sekundi, dok 200 km/h postiže za manje od 12 sekundi. Sva ta snaga prebacuje se već dobro poznatim Porsche Torque Vectoringom na all-wheel sustav, preciznijim od onog modela 911 GT3. Doseg jednog punjenja Missiona E (800 V) je više od 500 kilometara, a dodatno tzv. brzo punjenje (dostaje za 400 kilometara) obavlja se za samo 15 minuta.

mission2  mission3

Unutrašnjost Missiona E je minimalistički san. Trkaća sjedala obavijaju putnike kako sprijeda, tako i straga, a elegantno zakrivljena središnja konzola služi kao most prema upravljačkoj ploči koju krasi minimalistički set kontrolnih upravljača (OLED instrument claster). Virtualni vanjski retrovizori pružaju dodatni osjećaj sigurnosti, dok vozač pogled unazad, posredstvom ugrađenih kamera, prati u donjim kutovima vjetrobrana, što mu sve zajedno daje savršen pregled svega što okružuje automobil. Na koncu, iako je Mission E zasad još uvijek samo automobil za izložbe, sadrži dovoljno realističnih elemenata koji dokazuju da je Porsche radio marljivo na ostvarenju superiornog četverosjednog električnog sportskog automobila. Tesla će, izgleda, napokon dobiti dostojnog rivala.

Ostavi komentar