Porsche limuzina sa sportskim duhom

Ponekad neke stvari izgledaju nespojivo ili barem ne vidimo način kako ih povezati. Tako, primjerice, netko tko ima osjećaj za umjetnost, obično nije neki sportski tip. Isto tako, u automobilskoj industriji automobile dijelimo na sportske i luksuzne i – točka… Ili možda ipak postoje izuzeci?
U našem slučaju to je Porsche Panamera. Kada neki automobil nosi značku Porschea, automatski se podrazumijeva da mora imati sportske gene. Međutim, Porsche je htio zadovoljiti i onu drugu klijentelu, onu koja želi luksuzne, putne krstarice. Znači, zadatak je bio napraviti automobil koji maksimalno udobno može prevesti četiri osobe i njihovu prtljagu, ali da opet ima taj sportski duh.

Prva Panamera je izašla s proizvodnih traka prije nešto više od sedam godina. Od onda se naravno puno toga promijenilo u svijetu, pa je došlo vrijeme za nasljednika koji je prošle godine ugledao svjetlo dana. Druga generacija donosi prepoznatljivo vozilo koje je dizajnerski i tehnički osvježeno…
Porsche u svojem portfelju ima vjerojatno najpoznatiji i možda najbolji sportski model 911, koji je kroz godine konstantno moderniziran, a opet je zadržao tu prepoznatljivu crtu. Upravo se to nastojalo napraviti i sa Panamerom. Dakle, ponuditi nova rješenja, ali opet zadržati prepoznatljivost te na taj način polako početi stvarati novu legendu među automobilima. Prednji kraj ima taj prepoznatljivi porscheovski look, dok je stražnji dio u potpunosti promijenjen i sada je još elegantniji i atraktivniji.

Panamera je i dosad bila impozantna limuzina, a sad je još narasla: ima 5,05 metara, što je 3,4 cm više od prethodnika. Unutrašnjost je također izmijenjena. Središnje mjesto zauzima ekran promjera 12,3 inča na kojem se očitava veliki dio funkcija samog automobila. Ta interakcija između automobila i vozača sve je veća upravo putem infotainmenta koji olakšava život. Inače, sam dizajn unutarnjeg prostora ima pomalo svemirski štih, i što je najvažnije – upravo odiše kvalitetom. Upotrijebljeni su najkvalitetniji materijali, a završna obrada je najbolja u klasi. Na samom početku prodaje u ponudi su dva benzinska i jedan dizelski motor. Svi su odreda dorađeni u odnosu na prethodnika, što znači da je nova Panamera još brutalnija i još dinamičnija. Početni šesterocilindrični benzinac naziva 4S razvija najveću snagu od 440 konja. Zapremnina samog motora je smanjena u odnosu na prethodnika, a snaga naravno povećana (+20 KS), performanse poboljšane (od 0-100 km/h za 4,2 sekunde), a potrošnja smanjena (prosjek 8,1 l/100km).

Trenutno najjači motor u ponudi je model Turbo koji razvija čak 550 konjskih snaga. I opet je sve isto kao i kod modela 4S u usporedbi s prethodnikom, što možemo svesti na popularni olimpijski slogan brže, više, jače, ali ovoga puta sa dodatkom – i štedljivije. Kod modela Turbo ubrzanje do stotke iznosi 3,6 sekundi, a najveća brzina prelazi granicu od tristo kilometara na sat (306 km/h). Sigurno je kako će se velik dio kupaca u Europi ipak odlučiti za dizelsku izvedbu, jer trenutno čak i sportske limuzine sve češće imaju dizelsko srce. Tu su promjene poprilične u odnosu na prethodnu generaciju, pa je tako sada ispod poklopca smješten V8, a ne više V6 motor. Snaga je tako narasla sa 300 na 422 konja i sada je postao opasan rival benzinskim izvedbama. Stotku hvata za 4,3 sekunde, dakle samo desetinku sporije od osnovnog benzinca, najveća brzina iznosi 285 km/h, a potrošnja svega 6,7 l na 100 km, pa neka netko kaže da sport i dizel ne idu zajedno… Sva izvedbe imaju isključivo pogon na sva četiri kotača kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i upotrebljivost tijekom čitave godine. To i jest upravo prednost Panamere (inače, sve dolaze sa poluatomatskim mjenjačem PDK), jer je riječ o automobilu kojeg možete koristiti svakodnevno, a opet, s druge strane, ispod karoserije imate pravi trkaći stroj koji je super efikasan čak i na stazi. Panamera evidentno ima pravi Porscheov DNK, ali riječ je o limuzini sa četiri vrata. Očito je kako ništa nije nemoguće za onoga tko zna i želi…

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar