“Ponoć” stiže u ZKM

Predstava “Ponoć” u režiji Ivana Planinića nastala po tekstu Josipa Kulundžića nova je predstava Zagrebačkoga kazališta mladih čija će premijera biti 10. ožujka.

Riječ je o diplomskoj predstavi Ivana Planinića pod mentorstvom prof. Tomislava Pavkovića na Kazališnoj režiji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kulundžićev dramski tekst 1921. godine nagrađen je Demetrovom nagradom, a iste godine, u režiji Branka Gavelle, praizveden je u HNK-a u Zagrebu. Otada, gotovo zaboravljen autor, kao i njegov dramski opus, koji po svojim umjetničkim dosezima nedvojbeno stoji uz bok dramskim suvremenicima, pa i Krleži, u pročišćenoj redateljskoj adaptaciji Ivana Planinića traži novi put do današnje kazališne publike.

ZKM-web-galerija_Ponoc-radne_-9-js“Ponoć” (u podnaslovu navedena i kao groteska u tri čina), neskriveno inspirirana Shakespeareovim “Hamletom”, u ekspresionističkoj fakturi dubinski propituje granice neutaživog ljudskog htijenja za promjenom i poboljšanjem svijeta.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić osim režije potpisuje i dramaturgiju te adaptaciju. Scenografkinja je Katarina Perić, kostimografkinja Marta Žegura, suradnik za scenski pokret Edvin Liverić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, producentica Romana Brajša, a asistentica produkcije Laura Vuksan.

Ivan Planinić student je završne godine studija Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a ovo je njegova druga režija u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon predstave “Elza hoda kroz zidove (koprodukcija ZKM-a i ADU). Osim toga njegova ispitna produkcija “Doviđenja, djeco” uvrštena je u program Eurokaza (koprodukcija Eurokaza i ADU) te je za ispitnu produkciju “Vjera iznenada” Marka Bruerevića nagrađen Dekanovom nagradom.

 

 

Ostavi komentar