„Pluća“ u EXITU

 

Teatar EXIT, u koprodukciji s Gradskim kazalištem Sisak, na kazališnu scenu donosi zanimljiv komad jednog od najznačajnijih britanskih pisaca današnjice, Duncana Macmillana, čiji tekstovi preispituju probleme roditeljstva, klimatskih promjena, iscrpljivanja resursa našeg planeta itd. Upravo o tome govori i drama „Pluća“ koja će premijeru imati 21. studenog u Sisku i 26. studenog u Zagrebu. U  središtu pozornosti je mladi par u interpretaciji Amar Bukvića i Jadranke Đokić. Režiju potpisuje Aida Bukvić.

Mladi, obrazovani i ekološki osvješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osvješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednog popodneva On „predloži dijete“. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari  jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

„Pluća“ su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskosti, u  kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi Život.

Nakon premijernih izvedaba, sljedeće su predstave na pozornici Teatra EXIT 1.12., 10.12. i 17.12.

Ostavi komentar