„Petar Pan“ nakon pola stoljeća u zagrebačkom HNK-u

Balet Brune Bjelinskoga  „Petar Pan“ posljednji je ovosezonski premijerni naslov zagrebačkoga HNK-a. Baletna priča o „dječaku koji nije želio odrasti“,  nakon 50 godina ponovno je na sceni središnje nacionalne kuće. U koreografiji uspješnoga talijanskog baletnog umjetnika Giorgia Madije i pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, premijerno će biti izveden 30. lipnja.

Petar Pan_plakatPola stoljeća nakon svjetske premijere u Zagrebu, balet „Petar Pan“ vraća se na pozornicu  HNK u Zagrebu . Naime, 1966. ovaj je balet za djecu komponirao čuveni skladatelj Bruno Bjelinski za kojega se može reći kako je uistinu bio hrvatski skladatelj svjetskih obzora.  Djelo je praizvedeno iste godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, a pod ravnanjem Mire Belamarića.

Novo će uprizorenje“ Petra Pana“  kreirati nagrađivani talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia – poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu kojim kroz niz zapanjujućih i atraktivnih kazališnih spektakala, poput „Alise u zemlji čuda“ i „Čarobnjaka iz Oza“ (koje je osmislio za Državni balet u Berlinu) – posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama. To će biti prvi susret zagrebačkoga Baleta s Madijom i njegovim plesnim izričajem koji će, zasigurno, rezultirati daljnjim pozitivnim profesionalnim pomacima baletnoga ansambla.

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i  Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine. Smatramo da će gledatelji svih uzrasta s uzbuđenjem prihvatiti ovu jedinstvenu priliku, evocirajući pritom uspomene iz djetinjstva te zajedno s članovima HNK-a otputovati u fantastičnu zemlju Nigdjezemsku!

Nakon premijere, sljedeće izvedbe na rasporedu su 2.  i 4. srpnja.

Ostavi komentar