Peta generacija automobilskog bestselera

Novi Land Rover Discovery jedan je od najzanimljivijih noviteta na tržištu, budući da je riječ o vozilu koje odiše luksuzom, a može biti i vrlo ozbiljan off roader

Land Rover Discovery, slobodno to možemo reći, jedan je od klasika u automobilskoj industriji. Taj je model predstavljen još 1989. godine, a jedna od karakteristika bila je da je imao čak sedam sjedala. Druga generacija koja se pojavila 1998. zadržala je mnoge elemente prethodnika, ali u nešto dorađenoj izvedbi. Treća generacija službeno je predstavljena 2004. napravivši dosta veliki iskorak, da bi upravo na bazi tog modela 2009. godine nastala četvrta generacija. Discovery je kroz svo to vrijeme bio svojevrsna kombinacija Range Rovera i legendarnog Defendera. Što to u prijevodu znači? Ukratko, riječ je o vozilu koje je istinski statusni simbol, nesumnjivo se radi o luksuznom terencu koji se, međutim, nikad nije bojao sići s asfalta i obaviti i neke teške zadatke. Uz to, cjenovno je bio pozicioniran ispod Range Rovera i samim time pristupačan široj masi potencijalnih kupaca.

Nedavno je predstavljena peta generacija ovog automobilskog bestselera. Trenutačno, Land Rover u svom programu vjerojatno ima najatraktivnija terenska vozila, pa tako niti novi Discovery nije iznimka. Land Rover je u proteklih nekoliko godina uspio stvoriti jasnu dizajnersku prepoznatljivost, pojednostavljeno – svi njihovi modeli imaju svoj identitet i osobnost. To je nedvojben znak da postoji jasna vizija i da nema nikakvih lutanja u strategiji. Land Rover je sada predvodnik kojeg drugi žele dostići i kopirati. Discovery se u Land Roverovoj gami ističe po dva elementa, a to su nešto kvadratnije linije, kao i stražnja registarska tablica koja je smještena malo u stranu, što je opet svojevrsna tradicija Discoverya.

Unutrašnjost je pravo malo remek-djelo. Činjenica je da postoje određeni elementi koji su poveznica s prošlošću, odnosno prethodnim modelima Discoverya, ali je sam kokpit izrazito moderan i funkcionalan. Treba znati kako su upotrijebljeni najbolji materijali, poput najfinije kože ili pravog drva. U Land Roveru s razlogom naglašavaju i te kako visoku kvalitetu izrade, koja je u najmanju ruku na razini njemačkih konkurenata. Discovery u svakom detalju jednostavno otkriva luksuz ovog automobila i tu nitko, pa ni najveći kritičari, ne mogu pronaći manu ili zamjerku. Već smo spomenuli treći red sjedala kod prve generacija Discoverya, a slična je situacija i kod novog modela u koji, ako to želite, možete smjestiti sedam osoba (opcija). Jedina velika razlika je da su nekoć ta dva dodatna sjedala bila smještena poprečno, što znači da putnici nisu gledali u smjeru vožnje, nego bočno. Naravno, sjedala se danas lako mogu „spremiti“ ako se ne koriste – osim pomoću prekidača, moguće ih je sklapati i otvarati pomoću aplikacije na pametnom telefonu.

Svakako bismo preporučili panoramski krov koji daje dodatnu svjetlost svim putnicima, a u suradnji s tvrtkom Meridian, jednom od vodećih u području audio sustava, Land Rover Discovery nudi i posebni sustav ozvučenja sa 10 ili čak 16 zvučnika, kako odlučite. Automobil se tako može pretvoriti u pravu malu koncertnu dvoranu… Novi Discovery pokreću tri dizelska motora najnovije generacije, te jedan benzinac. Možda najzanimljiviji je 2.0 litarski dizelski četverocilindrični agregat koji ima promjenjivu geometriju turbine što omogućuje veću učinkovitost. Slabija izvedba Td4 razvija okruglo 180 konja, dok jača izvedba Sd4 ima ih čak 240. Slabija izvedba može razviti najveću brzinu od 189 km/h, uz ubrzanje do stotke za 10,5 sekundi, dok jača izvedba stiže do 207 km/h uz 8,3 sekunde do stotke. Oba su motora uparena sa ZF-ovim automatskim mjenjačem sa čak osam stupnjeva prijenosa također posljednje generacije. Prosječna potrošnja iznosi 6,2 l/100km za slabiju izvedbu, odnosno 0,2 litara više za jači model. Za one koji ipak žele šest cilindara ispod prednjeg poklopca, tu je dizelska izvedba TDV6 koja razvija 258 konja.

Postoje i kupci koji žele benzinski motor. Za njih je Land Rover pripremio V6 motor koji razvija 340 KS, ali realno on će biti prava rijetkost na našim cestama. Svi modeli imaju naravno pogon na sva četiri kotača. Uz to, Discovery će definitivno rado napustit asfalt, on ima ozbiljne off road predispozcije, bilo da je riječ o mehaničkim i konstrukcijskim elementima poput kuta prilaza od 34 posto ili pak elektronike koja pomaže pri svladavanju najtežih prepreka. Novi Land Rover Discovery jedan je od najzanimljivijih noviteta na tržištu, budući da je riječ o vozilu koje odiše luksuzom, a može, eto, biti i vrlo ozbiljan off roader.

Od S do HSE Luxury verzije
Land Rover je za Discovery napravio dosta klasičnu nomenklaturu kada su u pitanju paketi opreme. Tako kupac može birati između verzija S, SE, HSE i HSE Luxury. Najmanje opremljena izvedba S rezervirana je samo za četverocilindrične dizelske motore, dok se ostali paketi opreme mogu naručiti sa apsolutno svim agregatima. Kod „Auto Benussija“ (koji je zastupnik Land Rovera za Hrvatsku), cijena osnovne izvedbe Td4 u S paketu opreme iznosi 488 795 kuna, što je vrlo konkurentna cijena na tržištu jer riječ je o polivalentnom automobilu. Najskuplja je benzinska izvedba u HSE Luxury paketu opreme i ona stoji 851 270 kuna.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar