Palac gore za novi Clio!

 

Ako niste dovoljno stari da se sjetite, pitajte vaše roditelje koje je bilo uvriježeno pravilo kada su pitanju francuska vozila: vrhunski dizajn i udobnost. Novi Clio preuzeo je tu stečevinu kada je u pitanju izgled

Svaki proizvođač automobila ima svoj ključni model, onaj o kojemu mu možda i ovisi sudbina. Tako primjerice, Volkswagen ima Golf, Mercedes C klasu, Ford Fiestu, a kada je u pitanju Renault, onda je to definitivno – Clio. Niti jedan automobil, odnosno model nije vječan, potrebno ga je redovito dotjerivati i pomlađivati. Kada dolazi vrijeme smjene generacija kod „the modela” unutar marke, nastaje mala nervoza, te kreće pitanje nad pitanjima: kako li će nasljednik biti prihvaćen kod kupaca? U slučaju da publika pokaže palac dolje novom automobilu, to može dovesti do tektonskih poremećaja unutar tvrtke. Zbog toga se zacijelo proteklih mjeseci nije mirno spavalo niti u Boulogne-Billancourtu, sjedištu Renaulta nadomak Pariza, uoči dolaska na svijet novog Clija. Iako je vjerojatno sve odrađeno „po PS-u” kada je u pitanju razvoj novog vozila, kao i uvijek postoji ona najveća nepoznanica, a to je – sud javnosti. Kada se digao plašt nad novim Clijom, čini se kako su i čelnici Renaulta mogli odahnuti…

Nova, peta generacija najprodavanijeg francuskog automobila, gotovo sigurno će nastaviti tamo gdje je prethodnik stao. Trebalo bi se dogoditi pravo čudo da bude drugačije. Zašto? Prvenstveno zato što je automobil atraktivan. Ako niste dovoljno stari da se sjetite, pitajte vaše roditelje koje je bilo uvriježeno pravilo kada su pitanju francuska vozila: vrhunski dizajn i udobnost. Novi Clio preuzeo je tu stečevinu kada je u pitanju izgled. Istina, Renault je za novi model primijenio i novi pristup dizajniranju. Ako se vratimo malo u povijest, do ove pete generacije svaki je novi Clio bio radikalno drugačiji od prethodnika. U smjeni između četvrte i pete generacije, osnovne konture su ostale prepoznatljive. To je, rekli bismo, germanski pristup razvoju dizajna kojeg su prihvatili i Francuzi. Prednost evolucije naspram revolucije, jest da je rizik od neuspjeha minimiziran, budući da je dizajn već poznat i prihvaćen. To ne znači da „je sve isto k’o i lani”. I doista nije – linije su prepoznatljive, ali modernije i elegantnije.

2019 – Nouvelle Renault CLIO

Clio se uklopio u Renaultovu obitelj s karakterističnim prednjim farovima. Ta obiteljska crta još više dolazi do izražaja u unutarnjem prostoru. U prvi plan svakako upada okomito postavljen ekran osjetljiv na dodir. Nešto poput tableta koji je okomito postavljen. Prema mnogim istraživanjima, upravo je Renaultov ekran jedan od najpraktičnijih za uporabu u automobilskom svijetu.Zahvaljujući sustavu Easy Connect, Clio pruža iznimno jednostavan osjećaj povezanosti. Novi Clio opremljen je i Easy Drive tehnologijom koji olakšava vožnju, ali i parkiranje, uključujući kameru od 360 stupnjeva. Već i četvrta generacija Clija je dolazila isključivo u verziji s pet vrata, a slična je situacija i kod novog modela, jer se jednostavno pokazalo da je premali interes kupaca za modelima s troja vrata. Renault je za novi Clio ponudio tri benzinska i dva dizelska motora. Bazna verzija ima 72 konja (vidi okvir desno). O kvaliteti motora potvrđuje i činjenica da je isti odabrao i Daimlerov koncern za ugradnju u Smart automobile. Najveća brzina iznosi 162 km/h uz potrošnju od 5 litara. Jača izvedba s turbo punjačem ima 100 KS i performanse bitno napreduju. Tako od 0-100 km/h ubrzanje traje 11,8 sekundi, najveća brzina čak 187 km/h, uz potrošnju od 4,4 l/100 km. Trenutno najjači benzinski model ima četiri cilindra i najveću snagu od 130 konjskih snaga. Najveća brzina raste na okruglih 200 km/h, a ubrzanje do 100 km/h spušta se na gotovo sportskih 9 sekundi.

Po nama je vrlo važno da Renault nije odustao od dizelskih izvedbi i time je pridonio da se smanje nepotrebne tenzije vezane uz taj pogon. Slabiji dizelaš tako razvija snagu od 85 KS i potegne do 178 km/h uz potrošnju od 3,4 l/100 km. Dizeli još itekako imaju što za reći u toj borbi, naročito ako uzmemo jaču izvedbu od 115 konja koja nudi vrhunske performanse (197 km/h, i 9,9 sekundi do 100 km/h). Jači benzinac i jači dizelaš nalaze se u Mercedesovim modelima i to je apsolutni dokaz njihove kvalitete i pouzdanosti. Slabiji benzinci imaju manualni mjenjač s pet stupnjeva, dizelaši imaju stupanj više, dok najjači benzinac ima automatski mjenjač s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva prijenosa. Čelnici Renaulta u svakom slučaju mogu mirno spavati: novi Clio je proizvod koji će sigurno nastaviti tamo gdje je prethodnik stao. On ima sve potrebne adute da opet stane na tron prodaje kada je u pitanju francusko tržište, ali i općenito kada su u pitanju francuski modeli u Europi. Pa tako, naravno, i u Hrvatskoj.

Tekst : Marin Galić

Ostavi komentar