EVELIN NOVAK: Operna zvijezda iz Gornjeg Mihaljevca

Međimurskoj sopranistici iz Gornjeg Mihaljevca nedaleko Čakovca, Evelin Novak (33), uistinu se ostvaruju snovi. Nakon što je u travnju oduševila zagrebačku publiku prvim nastupom u zagrebačkome HNK-u, ulogom Mimi u Puccinijevoj operi „La Boheme“, solistica Berlinske državne opere Unter den Linden sredinom lipnja u matičnoj je kući imala premijeru Verdijeve opere „Macbeth“, s planetarno slavnim Placidom Domingom i Annom Netrebko u glavnim ulogama. Biti im partnerica već je samo po sebi uspjeh! Nakon toga uslijedilo je iznenađenje, pravi ugodni šok – sasvim neočekivano pozvali su je iz Bečke državne opere da zamijeni oboljelu pjevačicu u „Strijelcu vilenjaku“, premda imaju dvije „rezerve“ (što je uobičajeno u velikim opernim kućama). Pjevati u kazalištu na bečkome Ringu, jednom od najslavnijih na svijetu, san je svake operne pjevačice, a samo rijetkima se nasmiješi ostvarenje želje.

– Direkcija je tražila baš mene da zamijenim oboljelu pjevačicu u zahtjevnoj ulozi Ännchen u operi „Strijelac vilenjak“ Carla Marije von Webera, koju sam pjevala u Berlinu prije dvije godine. Imala sam sreću da je zbog premijere Machbetha, baš tada kod mene u Berlinu bila moja mama Jasenka, koja je ostala čuvati mog sinčića Oskara, pa sam tako mogla prihvatiti taj iznenadni bečki poziv – kaže Evelin, ne krijući kako je imala veliki respekt uoči nastupa pred velikim gledalištem i poznato suzdržanoj bečkoj publici.
– Strepila sam hoću li se moći opustiti i pružiti maksimum – govori nam skromna sopranistica koja je najveću potporu imala u svojoj profesorici pjevanja sa stuttgartske akademije Dunji Vejzović.

S obzirom na to da je u vrijeme svojeg pjevačkog zenita i sama često bila gošća Bečke opere, čim je saznala za bečki debi svoje nekadašnje studentice, sa suprugom je sjela u automobil i iz Zagreba dojurila u austrijsku metropolu…
Evelin je oduševila Beč:
– Kolege su bile iznimno susretljive. Znajući kako je teška režija, pomagali su mi u snalaženju na sceni… Kad sam otpjevala drugu ariju, ovacije nisu prestajale. Rekoše da takvoga pljeska u izvedbi „Strijelca vilenjaka“ još nije bilo!
Do ovogodišnjeg proljetnoga debija u zagrebačkome HNK-u, hrvatska publika Evelin je poznavala samo s njezinih koncertnih nastupa u domovini, što naravno ne daje pravu sliku. Svojim gostovanjem u našoj nacionalnoj kući, otvorila je pitanje kad ćemo na domaćim kazališnim pozornicama čuti i druge naše mlade operne umjetnike koji djeluju na scenama diljem Europe, a njihovi izvanredni dosezi u nas su uglavnom nepoznati.

Evelin je kao solisticu u Berlinskoj državnoj operi Unter den Linden angažirao glazbeni direktor, jedan od svjetski najuglednijih dirigenata, Daniel Barenboim. I to među 400 kandidata iz cijeloga svijeta koliko ih je bilo na audiciji.
-Audicija je bila potkraj 2008. godine i imala je nekoliko krugova. U posljednji smo ušli jedna Ruskinja, zatim djevojka iz New Yorka i ja. Jako sam se bojala Barenboimova autoriteta. Maestrovo iskusno oko vjerojatno je primijetilo moju ukočenost; ne bi li mi razbio tremu, prišao mi je i rekao: „Prvo da vam čestitam rođendan“, koji je 4. siječnja i poljubio me. Nisam mogla vjerovati što se to zbiva, a zatim me pitao poznajem li hrvatsku kuhinju i znam li kuhati. Iznenađenje je bilo još veće, jer ja sam došla otpjevati nekoliko arija i sva sam bila usredotočena na tu zadaću. „Ajde, ajde, sad malo pjevajte…“, kazao mi je.

Nakon otpjevane arije smrti Liu iz opere „Turandot“, triput je pljesnuo dlanovima i kazao pred komisijom: “Vi ne trebate kuhati, vi ste rođeni za pjevanje!“ – prisjeća se nasljednica slavnih opernih diva međimurskih korijena, Mirke Klarić i Božene Glavak.

Tekst: Željko Slunjski
Fotografije: Staatsoper Berlin & Miroslava Novak

Ostavi komentar