Old Sturbridge Village

 

Nedaleko Bostona, na površini od osamdesetak hektara, smješteno je četrdesetak povijesnih kuća i zgrada starih oko dvjesto godina. Živući je to povijesni muzej na sjeveroistoku SAD-a…

U doba kada nas mobiteli bombardiraju silnim porukama, pozivima, informacijama, kada smo sa svih strana obasipani silnim reklamama i zatrpani gomilom svakojakog posla te kada za sebe ne možemo pronaći malo više vremena, lijepo je naći se negdje gdje se čovjek može od svega toga odmoriti. Jedno takvo mjesto pronašli smo u SAD-u, nedaleko Bostona, a ime mu je – Old Sturbridge Village. Na oko 80 hektara smješteno je četrdesetak povijesnih kuća i zgrada starih oko dvjesto godina. Većina ih je restaurirana, a one koje to nisu mogle biti zbog zuba vremena, nadasve vjerno su rekonstruirane. Ovo mjesto je ujedno i najveći živući povijesni muzej na otvorenome na sjeveroistoku SAD-a. Da vam bude jasnije o kojem se dijelu SAD-a radi, recimo da je to područje između grada New Yorka i Kanade, a obuhvaća države Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut i Rhode Island.

Ono što ovo mjesto razlikuje od klasičnih povijesnih muzeja je to što posjetiteljima pruža mogućnost da povijest dožive kroz sva osjetila i potpuno urone u iskustvo. U ovom američkom gradiću posjetitelji mogu upoznati život kakav je bio u Novoj Engleskoj (naziv za regiju koja obuhvaća šest gore spomenutih saveznih država) s prijelaza s osamnaestog na devetnaesto stoljeće, populariziranom kroz vestern filmove. Ulaskom u Old Sturbridge Village vraćate se u vrijeme kada nije bilo svih tih čuda tehnologije o kojima danas uvelike ovisimo: uostalom, čim prođete kroz glavni ulaz, ulazite u zonu bez Wi-Fi-ja i uživanje bez telefona može početi! Možda je baš zato ovo jedno od omiljenih mjesta stanovnika Bostona koji ovdje rado provode svoje vikende. Ovo mjesto doista ima pregršt zanimljivosti koje vas vrlo lako odvuku od vašeg društva i prašnjave, krivudave ceste koja prolazi njegovim središtem. Prvo što ćete sasvim sigurno primijetiti je smijeh brojnih posjetitelja koji se okušavaju u starim igrama poput skakanja u vreći, povlačenja konopca, hodanja sa svezanim nogama ili pak u vođenju metalnog obruča sa štapom (hopp rolling). Možda vam se čini da to nije nešto posebno uzbudljivo, ali vjerujte nam – i te kako je!

Mi smo se odlučili pridružiti veseloj skupini i isprobati vođenje obruča sa štapom. To nam se činilo najjednostavnijim. Dok je gospođa u dugoj haljini svojstvenoj za devetnaesto stoljeće i zgodnim šeširom na glavi pokazivala kako se to radi, sve je izgledalo tako elegantno i bez napora. No, kad smo mi to probali, ispostavilo se da to nije baš tako jednostavno. Obruč nam je stalno bježao na sve strane, sami sebi bili smo smiješni. A možemo samo zamisliti kako smo izgledali turistima koji su gledali naše pokušaje… Slijedilo je razgledavanje kuća uz cestu. Ako želite zaviriti u svaku od njih i sve pomno proučiti, nema vam druge nego se u obilazak zaputiti pješice. No, ako vam baš nije do višesatne šetnje, nema problema – na raspolaganju vam je vožnja starinskom kočijom. Mi smo se odlučili za vlastite noge, pa smo tako najprije ušli u dućan s proizvodima za domaćinstvo. U njemu možete razgledati limene čajnike, tanjure, razne tave, ribeže, mlince i razno posuđe s kraja 18. i početka 19. stoljeća. I dok posjetitelji nastoje detaljno zaviriti i proučiti svaku policu, trgovac i kupci nesmetano trguju i čavrljaju. U neposrednoj blizini je nezaobilazna postolarska radnja gdje postolar izrađuje i popravlja cipele baš kao nekada. A dok to radi, vrlo rado će objasniti cijeli postupak i odgovarati na brojna pitanja.

Preko puta se nalazi kovačnica u kojoj kovač na tradicionalan način, uz pomoć nakovnja, čekića i otvorene vatre, izrađuje razna oruđa. Imali smo priliku izbliza vidjeti kako su se nekada izrađivale potkove, pa čovjek ostane i te kako impresioniran umijećem kovača. Svi koji u gradiću demonstriraju nekadašnji život su – glumci. Naravno, moraju dobro znati raditi ono što predstavljaju i tumače: kovač sve o kovanju, postolar sve o izradi i popravljanju cipela, pilar o sjeći drveća i održavanju pilane. Upravo zahvaljujući tom ljudskom faktoru, Old Sturbridge Village kombinacija je kulturne baštine i tematskog parka. Zanima li vas kako je izgledao obiteljski život prvih doseljenika u Ameriku Reprezentativan uvid daje Fitch House. Neodoljivo podsjeća na kuće koje viđamo u američkim filmovima s uređenim travnjakom i bijelom ogradom. Istina, dosta je manja nego one na filmskom platnu, jer si u ono vrijeme radničke obitelji nisu mogle priskrbiti ništa veće. Međutim, početkom devetnaestog stoljeća, čak i siromašnije obitelji mogle su si priuštiti nešto od luksuza poput zidnih tapeta, slika ili uvoznog posuđa.

Tekst: Iva Brčić
Fotografije: Tihoni Brčić & Old Sturbridge Village

Ostavi komentar