Novi Renault Espace – uvijek u trendu

 

Renault Espace šeste generacije je napravio veliki zaokret u dizajnu jer je od monovolumena postao SUV vozilo, ali je bazni koncept ostao isti. Prioritet su i dalje prostranost i udobnost, a to će itekako cijeniti obitelji kojima je novi model prvenstveno namijenjen

Godina je 1984. Renault svjetskoj javnosti predstavlja jedan potpuno novi koncept automobila nazvan Espace (u prijevodu s francuskog – prostor). Iz navedenog je sasvim jasno da je naglasak stavljen na prostranost i udobnost. Espace je tada bio prvi monovolumen na svjetskom tržištu, iako u Chrysleru nastoje opovrgnuti tu tvrdnju tvrdeći da Voyager nosi tu titulu. Budući da smo Europljani, ipak ćemo tu dati za pravo Renaultu i Espaceu koji je u prvih mjesec dana prodan u svega devet primjeraka! Međutim, nakon te početne skepse, uslijedila je prava eksplozija na tržištu i Espace je postao referenca za mnoge modele. Kraj osamdesetih i početak devedesetih bile su godine monovolumena u svim veličinama i formama: od najvećeg Espacea, do najmanjeg Twinga i najprodavanijeg Scenica. Međutim s novim stoljećem, došli su i neki novi trendovi u obliku SUV vozila, dok je potražnja za monovolumenima polako jenjavala.

Uvijek je poželjno ići u korak s trendovima. To su shvatili i u Renaultu s posljednjom šestom generacijom Espacea. Više nije riječ o monovolumenu, već je kurs okrenut prema SUV modelima. Nedavno je Renault tržištu predstavio vrlo traženi model Austral, a Espace je donekle „Austral na steroidima“, odnosno povećana verzija spomenutog automobila. Ostavljeno je ime Espace, a to nije slučajno s obzirom na to je i dalje riječ o najvećem modelu u Renaultovoj ponudi. Novi Espace stavljen je na CMF-CD platformu, na kojoj se između ostalih već proizvode Megane, Koleos, Scenic, Austral, Nissan Qashqai i X-Trail. Dug je 4,72 metra (što znači da je 14 centimetara kraći od starog Espacea), no prostor za putnike sada je dulji (2,48 metra do trećeg reda sjedala). Putnici u drugom redu (tri sjedala) moći će uživati u čak 32 centimetra prostora za koljena, dok će i za one u trećem redu (dva sjedala), koji zanimljivo dolazi bez doplate, također biti sasvim dovoljno prostora za koljena (12,8 centimetara). Ulazak u treći red je olakšan jer se sjedala u drugom redu mogu preklopiti i pomaknuti 26 cm prema naprijed.

Pomaknete li ih prema naprijed, obujam prtljažnika izvedbe s pet sjedala, povećat će se na 777 litara, a preklapanjem trećeg reda sjedala u ravnu podnicu možete i dodatno povećati obujam prtljažnika. Sve navedeno jasan je pokazatelj kako je Renault ostao vjeran početnom konceptu Espacea, odnosno rekordne ponude prostora za vozača i putnike. Današnji moderni automobili zahtijevaju i moderne agregate. Struja je danas must u svakom novom modelu, pa tako niti Espace u tom pogledu nije nikakva iznimka. Renault se odlučio za hibridnu izvedbu, dakle kombinaciju benzina i struje, koja je po nama još uvijek najbolje rješenje za svakodnevnu uporabu. Zašto? Zato što u principu u dnevnim kraćim vožnjama koristite struju, poglavito kada je u pitanju gradska vožnja, a kada krenete na putovanje koristite i klasični termički motor, a to znači „normalna“ vožnja na autocesti i korištenje postojeće benzinske infrastrukture. Hibridni motor E-Tech sastoji se od 1,2-litrenog trocilindarskog benzinskog turbomotora (130 KS/205 Nm) te dva električna motora: glavnog elektromotora (70 KS/205 Nm) koji opskrbljuje litij-ionska baterija od 2 kWh/400 V (za vožnju na električni pogon) te visokonaponskog elektropokretača-generatora (25 KS/50 Nm) koji pokreće termički motor i omogućuje promjenu stupnjeva prijenosa. U prijevodu zajednička kombinirana snaga iznosi okruglih 200 konjskih snaga.

Deklarirana kombinirana potrošnja iznosi 4,6 l/100 km. To je postignuto i zahvaljujući regeneraciji energije prilikom kočenja. Upravo radi toga ovaj motor omogućuje da do 80 posto vremena u gradu vozite na električni pogon i tako smanjite potrošnju goriva do 40 posto. Espace ima doseg od čak 1100 km, pa gotovo da možete doći od Zagreba do Dubrovnika i natrag. Trend u automobilskoj industriji je i ograničavanje najveće brzine iz sigurnosnih, ali i ekoloških pobuda. Kod Espacea ta je brzina ograničena na 175 km/h. Istodobno, ubrzanje do 100 km/h iznosi svega 8,8 sekundi. Hibridni i električni automobili koriste kontinuirani automatski prijenos, a Espace tu nije izuzetak. Espace je opremljen s 27 sustava za pomoć u vožnji, uključujući Multi-Sense, a posebni naglasak bismo stavili na 4Control Advanced sustav upravljanja zakretanjem sva četiri kotača koji omogućuje lakše manevriranje u gradskoj vožnji, te bolje upravljanje na velikim brzinama. Vozaču je radi sigurnosti na raspolaganju multimedijski sustav s ugrađenim Google uslugama, poput Google Maps navigacijskog sustava koji pruža precizne prometne informacije, čak i u slučaju nestanka mrežnog signala. Uz pomoć glasovnog pomoćnika Google može se upravljati značajkama vozila bez skretanja pogleda s ceste ili pomicanja ruku s upravljača. Renault Espace šeste generacije je napravio veliki zaokret u dizajnu jer je od monovolumena postao SUV vozilo, ali je bazni koncept ostao isti. Ili drugim riječima: prioritet su i dalje prostranost i udobnost, a to će itekako cijeniti obitelji kojima je novi model prvenstveno namijenjen.

Tri paketa opreme u ponudi
Nova, šesta generacija Renault Espacea dolazi u tri razna paketa opreme. Najpovoljniji Techno paket koji je već jako dobro opremljen sa svim davanjima stoji 42 290 eura. Za kupce koji vole sportski štih u ponudi je Esprit Alpine paket opreme (45 490 eura), dok najbogatiji paket Iconic stoji 47 790 eura. U ponudi je samo jedan motor i to hibridni koji razvija najveću snagu od okruglo 200 KS.

Ime koje je obilježilo automobilsku povijest
Renault Espace je prvi puta predstavljen 1984. godine i uspješno se prodavao sve do 1991. godine. Druga generacija je opstala do 1996. i ostat će iz tog razdoblja zabilježen prototip F1 s motorom iz formule 1. Treća generacija, možda i najpopularnija među kupcima, proizvodila se do 2002. godine. Tada polako tržište preplavljuju SUV modeli, tako da četvrta i peta generacija nisu imali komercijalni uspjeh poput prethodnika. Ali Espace je, u svakom slučaju, ime koje je obilježilo automobilsku povijest.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar