Novi Ducati Multistrada kao superbike

IIme Pikes Peak je sveto za Ducati. Planinu, koja se uzdiže iznad Colorado Springsa, tvrtka je praktički iznajmila kada su motocikli jurili legendarnom 20 kilometara dugom dionicom, a pokojni Carlin Dunne osvojio je tri pobjede na dvocilindričnoj Multistradi MTS1200/1260 između 2010. i 2018. Motocikli su se prestali natjecati na mjestu događaja nakon Dunneove fatalne nesreće 2019., ali to nije spriječilo Ducati da oda počast svom naslijeđu na toj planini, i to tako da je tvrtka uzela svoju Multistradu V4 S i pretvorila ju u Multistradu V4 Pikes Peak.

Tijekom godina kapacitet Multistrade se polako povećavao, ali sve u obliku motocikla s dva cilindra. Sada, nova verzija V4 od 1158 ccm nije ništa drugo negoli superbike monstrum upakiran u tijelo sramežljivog sportskog tourera. Sa 170 KS i potpuno podesivim i u cijelosti programabilnim elektroničkim Öhlins prednjim i stražnjim ovjesom, Multistrada V4 Pikes Peak vrijedan 30 000 eura dolazi na tržište s ozbiljnim performansama. Pritom, treba imati na umu da se još uvijek radi o sportskom toureru, premda su njegove odlike donedavno bile rezervirane tek za motocikle s glatkim gumama.

Ipak, ne može se pobjeći od činjenice da je V4 Pikes Peak veliki motocikl koji teži 240 kilograma i ima 5,8-litarski spremnik. Također ima veliku karoseriju, a vozač ulaziti u kokpit, a ne penje se na motocikl. Što se tiče elektronike, Ducati je išao do kraja, što vozač prvo primijeti nakon što se udobno smjesti. Prilagodljivi tempomat i preglednik mrtvog kuta, koji su debitirali prošle godine na bazi Multistrada V4 S prisutni su i na Pikes Peaku, kao i grijane ručke, varijabilni pregled motora i gasa, 6,5-inčni TFT zaslon u boji s Ducati Connectom, potpuni navigacijski sustav i funkcija brzog mjenjača. Osim toga, tu su i sve uobičajene funkcije poput kontrole proklizavanja, ABSa za zavoje, kontrole motornih kočnica i kontrola kotača, sve na dohvat ruke.

Mala je zamjerka što motocikl dolazi samo u crveno-bijeloj shemi boja, zajedno s tim ogromnim brojem „1“ sa strane. No, premda se izgled može činiti pomalo napadnim, zasigurno postoji dosta vozača kojima će se baš to svidjeti, jer se zbog njega osjećaju kao da su i sami Carlin Dunne, na putu do još jedne pobjede na Pikes Peaku. Ducati je stvorio gotovo savršen motocikl za vozače koji su nekoć posjedovali sportski motocikl, koji još uvijek vole sportske performanse i još nisu spremni ući u svijet tipičnih cruiser vozača. Udoban poput kauča i brz kao supermotocikl, V4 Pikes Peak je sve što čovjek može tražiti u kategoriji sport tourera.

Ostavi komentar