Novi adut iz Volkswagena: T-Cross

Znamo li da je T-Roc odlično prihvaćen u Hrvatskoj, onda je pretpostavka da će ga T-Cross i nadmašiti, budući da se nalazi u cjenovno nižem segmentu, a opet ima sve odlike pravog Volkswagena

Ne bismo se previše iznenadili da se u engleskim kladionicama gdje se, primjerice, možete kladiti na ime djeteta u kraljevskoj obitelji, možete kladiti i na prodajni uspjeh novog modela automobila na tržištu. Ako pronađete takvo što, predlažemo da se obavezno kladite na tržišni uspjeh Volkswagenove nove perjanice imena T-Cross. Dobitak vam je zajamčen, jedino požurite prije negoli se ta oklada blokira. Zašto smo tako sigurni u svijetlu budućnost T-Crossa? Za početak, to je Volkswagen, a već je desetljećima poznato da je svaki model Volkswagena uspješan. Ukratko, i ovo „dijete“ dolazi iz jedne dobre, uglađene obitelji i samim time male su šanse da krene krivim putem. Drugi razlog je što je T-Cross koncepcijski mali SUV, a upravo je tržište tih vozila trenutno najbrže rastuće u automobilskoj industriji. „Svi su ludi za SUV-ovima“ i svi žele voziti povišeni automobil, a kada postoji tako velika baza potencijalnih kupaca, onda nema razloga da se „dijete“ objeručke ne prihvati na tržištu. Tu je i treći razlog: riječ je o najpovoljnijem SUV-u kod Volkswagena s početnom cijenom od 128 868 kuna, dakle u rangu jednog Golfa. Ima toga još; četvrti razlog je možda i najvažniji: VW T-Cross je po svemu odličan automobil. Tu ćemo tvrdnju naravno odmah i obrazložiti… T-Cross ima sva obilježja Volkswagena i zapravo odmah, na prvu, znate iz koje je „mali“ obitelji. T-Cross ima tipična VW-ova obilježja i izgled. Od očiju (svjetala), same linije i „guzice“ (stražnji kraj), a to upravo kupci žele, ukratko – da imaju pravi Volkswagen.

S tehničke strane, novi T-Cross se oslanja na Polo, a to je vidljivo iz istog međuosovinskog razmaka od 256 cm. Međutim T-Cross je dulji od Pola za 5 centimetara, te najvažnije, viši za 11 cm. To je ta čarolija SUV automobila: povišeni položaj za upravljačem koji omogućuje veći komfor i bolju preglednost, uz taj neponovljivi osjećaj nadmoći. Možemo to usporediti sa sjedenjem na običnom stolcu na ravnom položaju, ili pak na tronu, na povišenom i uzvišenom. A kada se već spominje tron, smatramo kako bi T-Cross vrlo brzo mogao postati kralj svoje klase. Sam unutarnji prostor je prilično prostran. Naravno da nema više mjesta negoli u Touaregu jer matematika i fizika su egzaktne znanosti, protiv njihovih zakona jednostavno se ne može, međutim, stražnja klupa koja se po potrebi vodoravno pomiče čak 14 cm, te već spomenuti viši položaj omogućuju da se u T-Cross smjeste i četiri odrasle osobe. Upravo zbog pomične klupe, volumen prtljažnika varira između 385 i 455 litara.

Poveznice s Polom još su vidljivije u unutrašnjosti koja se očekivano proteže u visinu. Digitalni instrumenti (u seriji s bogatijim paketima opreme) i multimedijalni sustav postavljeni su u ravnini, lutanje izbornicima u potrazi za dodatnim informacijama je jednostavno, a sve je nadopunjeno modernim sustavima potpore u vožnji. T-Cross će sigurno imati maksimalnih pet zvjezdica kada je u pitanju sigurnost, jer Volkswagen nije nikada, niti će ikada štedjeti kada su u pitanju ljudski životi. Ponuda motora na samom početku prodaje sastoji se od dva trocilindrična benzinska agregata. U osnovnoj izvedbi motor razvija najveću snagu od 95 konja. Čak i u toj verziji performanse su dobre, pa tako T-Cross do 100 km/h ubrzava za 11,5 sekundi, dok najveća brzina iznosi okruglih 180 km/h. Uz to potrošnja je vrlo skromna – svega 4,9 l/100 km. Jača izvedba razvija najveću snagu od 115 konjskih snaga. Tu se ubrzanje do 100 km/h skraćuje na 10,2 sekunde, dok najveća brzina raste na 193 km/h. Ono što je svakako kuriozitet jest činjenica da prosječna potrošnja ostaje ista kao i kod slabije verzije. Serijski, novi T-Cross dolazi s manualnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, dok snažnija izvedba ima manualni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa ili opcijskim DSG automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa.

Uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti turbodizelski 1.6 TDI motor sa 95 KS, dok se krajem godine očekuje i dolazak četverocilindričnog benzinskog 1.5 TSI motora sa 150 KS. T-Cross, potpuno očekivano, dolazi isključivo u verziji s prednjim pogonom, jer je riječ o SUV-u, a ne terenskom automobilu i nema potrebe za 4×4 pogonom koji poskupljuje sam automobil, ali i njegovo održavanje. Rezimirajmo: Volkswagen sasvim sigurno ima još jedan veliki prodajni adut. Ako znamo da je T-Roc odlično prihvaćen u Hrvatskoj, onda možemo pretpostaviti da bi ga T-Cross trebao i nadmašiti s obzirom na to da se nalazi u cjenovno nižem segmentu, a opet ima sve odlike pravog Volkswagena.

Prezentacija  u Tvornici kulture

Uvoznik Volkswagena u Hrvatskoj, tvrtka Porsche Croatia, poznata je po spektakularnim prezentacijama prilikom uvođenja svakog novog modela. Kao lokacija za uvođenje T-Crossa odabrana je popularna Tvornica kulture u Zagrebu gdje su uzvanici mogli uživo vidjeti i sjesti u novi Volkswagenov prodajni adut. Porsche Croatia tako je još jednom napravio odličnu promociju kakvu i zaslužuje jedan takav proizvod poput T-Crossa. Od očiju (svjetala), same linije i „guzice“ (stražnji kraj), a to upravo kupci žele, ukratko – da imaju pravi Volkswagen.

Tekst: Marin Galić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar