Nova Honda CR-V

Za razliku od Hrvatske u kojoj je Civic najprodavaniji Hondin model, u Europi je na tronu CR-V. Od prvog predstavljanja 1997. godine pa do danas, prodano ih je više od 750.000. Novi CR-V nedavno je predstavljen i kod nas, a njegovo se novo ruho, onako najkraće, svodi na tri glavne preinake: unaprijeđena tehnologija, bogatija ponuda motora i napredniji dizajn. I više nego dovoljno da budući kupci zadovoljno trljaju ruke.

Nova Honda CR-V doista impresionira svojom pojavom. Snažni, moderni oblici naglašeni su odvažnom, dinamičnom prednjom maskom s integriranim prednjim svjetlima te aerodinamičnim aluminijskim naplatcima. Fluidne linije naglašavaju profinjeni dinamični dizajn i poboljšavaju performanse na način da usmjeravaju protok zraka na efikasniji način i time smanjuju potrošnju goriva. Dizajnerski detalji poput kromiranog ukrasa vrata prtljažnika i ukrasne zaštite donjeg dijela branika, naglašavaju CR-V-ovu osobnost na svrsishodan način. Zaobljeni rubovi vanjskih retrovizora u harmoniji su s cjelokupnim dizajnom te smanjuju mrtve kuteve oko vozila, dok dinamično dizajnirani prozori omogućuju superiornu preglednost kao i zadovoljstvo da budete viđeni u vašem novom CR-V-u.

U unutrašnjosti svaki prekidač postavljen je na svoje mjesto, točno tamo gdje ga trebate, kako bi vam minimalno odvraćao pažnju u vožnji. Kontrolna ploča čistih i elegantnih linija predstavlja napredni tehnološki dizajn u svom najjednostavnijem obliku. Sve bitne informacije postavljene su u vidokrug vozača. Prostrana unutrašnjost dizajnirana je da putnicima pruži ugođaj tihog, opuštajućeg i nadasve luksuznog ambijenta, savršenog za svako putovanje. Kvalitetni materijali, mekani na dodir, koji su korišteni pri izradi kontrolne ploče i obloga vrata, pridonose dojmu iznimne kvalitete. Stražnja sjedala s podesivim centralnim naslonom za ruke i anatomski profiliranim oblogama vrata stvaraju prostor u kojemu se putnici mogu odmarati u vožnji. Konačan rezultat ovog dizajna je otvoren i vrlo prilagodljiv prostor koji svakom putniku jamči da će na odredište stići odmoran, neovisno o duljini putovanja.

honda3

Novi CR-V prepun je novih ideja i naprednih tehnologija koje znatno povećavaju učinkovitost. Tako primjerice novi inovativni 1.6 i-DTEC pogonski agregat, dostupan isključivo s pogonom na sve kotače, razvija 160 KS uz 350 Nm okretnog momenta i iznimno nisku emisiju CO2 od svega 129 g/km (za vozila s manualnim mjenjačem), odnosno 134 g/km (za vozila s automatskim mjenjačem). To znači više snage i okretnog momenta uz manju potrošnju goriva. Elektronički kontroliran sustav pogona na sve kotače u standardnim uvjetima pogoni samo prednje kotače. Pogon na sve kotače uključuje se automatski prilikom proklizavanja na mokroj, zaleđenoj ili nekoj drugoj skliskoj podlozi. Ovaj napredni sustav prati stanje na cesti te raspoređuje snagu na prednje i stražnje kotače ovisno o potrebi. Na taj način osigurava se znatno niža potrošnja goriva uz iznimnu stabilnost i osjećaj sigurnosti u vožnji.

Za uglađeni prijenos snage nisu zaduženi samo pogonski agregat i sustav pogona na sve kotače, već i mjenjač. Upravo zbog toga s naprednim 1.6-litrenim pogonskim agregatom predstavlja se i novi 9-stupanjski automatski mjenjač. Devet brzina vam jamči da se uvijek nalazite u pravom stupnju prijenosa, omogućuje uglađenije ubrzanje i usporenje, maksimalizira odaziv pogonskog agregata na papučicu gasa te reducira potrošnju i emisiju CO2. Budući da svi želimo zaštititi svoje najmilije, nije potrebno dodatno obrazlagati zašto novi CR-V nudi pakete naprednog sustava pomoći pri vožnji. Tako, primjerice, sustav aktivnog kočenja (koji je sada sastavni dio svih opremljenijih paketa opreme od Comforta nadalje), prati promet ispred vas i upozorava na opasnost od sudara, omogućujući tako vozaču da prije poduzme sve potrebne radnje za izbjegavanje sudara. Kada vozač ne reagira na upozorenja, sustav započinje s izvanrednim kočenjem kako bi maksimalno smanjio brzinu. Dodatni osjećaj sigurnosti pruža i činjenica da je novi CR-V ocijenjen s maksimalnih 5 zvjezdica na nezavisnom Euro NCAP testu. Pametne tehnologije neprestano rade dok vi uživate u vožnji vašeg CR-V-a, a da toga niste svijesni čak ni dok ih koristite…

honda1

Tekst je objavljen u Jet Set Magazinu broj 139

 

Ostavi komentar