Nova C klasa za još bolji užitak u vožnji

Obnovljena C klasa dolazi s tri paketa opreme – Avantgarde, Exclusive i AMG Line. Na vama je da samo izaberete onaj koji vam najviše odgovara

C klasa je apsolutna perjanica Mercedesa i njihov najvažniji model. Zna se tko je Mercedes u automobilskom svijetu i zna se kako se njemački automobilski div odnosi prema svojem najprodavanijem automobilu – s posebnom pažnjom za svaki detalj. To se najbolje može osjetiti na obnovljenoj C klasi. Posljednja, četvrta generacija pojavila se na tržištu 2014. godine i napravila pravu malu revoluciju u svojem segmentu. Kako je prosječna eksploatacija takvog modela sedam godina, bilo je logično da se na pola ciklusa odradi pomlađivanje. Međutim, kako se niti revolucije ne izvode svake četiri godine, tako ni Mercedes nije napravio još jednu revoluciju, već je samo dotjerao već ionako odličan model.

Potisak prema naprijed vidljiv je na licu nove C-klase: revidirani prednji kraj odiše dinamičnošću i modernom notom. Branici su redizajnirani, profinjeni kromirani elementi sjaje, a nova LED prednja svjetla fasciniraju. Bočnim pogledom na novu C-klasu dominira prepoznatljiva sportska i elegantna linija, takozvana padajuća linija. Kontrastna linija uzdiže se od prednjeg kotača prema nazad te zaokružuje stražnji kraj. Uz podršku C-nosača, iza luka stražnjeg kotača napravljena je snažna bočna stranica. Istaknuta značajka stražnjeg dijela su redizajnirana svjetla, njihov novi unutrašnji dizajn ističe vodoravnu i široku orijentaciju.

U novoj C-klasi možete očekivati savršene uvjete vožnje: novi upravljač sa na dodir osjetljivim tipkama, kao i potpuno digitalne instrumente i veće zaslone koji omogućuju individualnu i modernu uporabu. Sve instrumente, ovisno o opremi, također možete prikazati u Classic, Sporty i Progressive stilovima prikaza. A tu je i prava inovacija koja se bavi opuštanjem nakon sportske vožnje – opcijska ENERGIZING kontrola udobnosti. Ambijentalno osvjetljenje s do 64 boje unutrašnjost ispunjava najljepšom svjetlošću i također se može kombinirati sa zvukovima i mirisima kako bi opustili i energijom ispunili putnike. Iako se gotovo 95 posto C klasa u Hrvatskoj prodaje u dizelskoj izvedbi, ovaj put ćemo pozornost najprije posvetiti neopravdano zapostavljenim benzinskim modelima. Tako ponuda započinje s modelom 160 koji pokreće 1,6 litarski turbo motor koji razvija 129 konja. Netko će reći malo, a mi ćemo dodati – više nego dovoljno za današnje potrebe. Taj automobil razvija najveću brzinu od 216 km/h. Treba li vam realno više? Jača izvedba istog motora razvija 156 konjskih snaga, najveća brzina se penje na 225 km/h, a ubrzanje do 100 km/h je 8,3 sekunde.

Dvolitarski benzinski motor razvija 184 KS u osnovnoj izvedbi, odnosno čak 256 konja kod modela 300. Tu je već brzina ograničena na 250 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h za 5,9 sekundi. V6 motori idu u rasponu od 333 do 367 konjskih snaga za AMG 43 izvedbu, a tu već možemo govoriti o pravim sportskim modelima. Kod dizelaša ponuda započinje s opet nedovoljno naglašenim 1.6 litarskim dizelašem koji nosi oznaku 180d. U novoj konfiguraciji taj motor razvija 122 konja. Opet se vraćamo na pitanje potreba i želja. Ovaj model do 100 km/h ubrzava za okruglo 10 sekundi (9,7 sekundi u automatskoj izvedbi), a razvija najveću brzinu od 207 km/h. Gdje i kada ćete voziti brže?

Tekst: Mislav Frleta
Fotografije: Daimler Group

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar