Nonino prethodnik Nobela

 

U zadnjih četvrt stoljeća čak se pet dobitnika književne nagrade Nonino vrlo brzo ovjenčalo i Nobelovom nagradom. Ovogodišnji laureat postao je albanski književnik Ismail Kadare, svjetski literarni velikan s pariškom adresom

Na svijetu danas postoje tisuće priznanja za literaturu kojima se nadaju milijuni pisaca širom planeta. No, samo desetak nagrada u međunarodnoj konkurenciji san je svih onih koji se late pisanja i stvaranja opusa koji će jednako privući književne kritičare i širu publiku. Među njima, dakako, posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za književnost. Sa značajnom distancom, za njom stiže prestižno priznanje Man Booker, pa onda čuvena Pulitzerova nagrada, te potom čitav niz vrlo cijenjenih nagrada: Neustadt, Hugo, America, Kafka, Warwick, Jan Michalski, Windham-Campbell i – Nonino.

I dok se većina nabrojenih priznanja drži utješnim nagradama za one koji nisu i nikada neće osvojiti Nobelovu nagradu (America Award čak se drži alternativom za Nobela), samo jedna od njih zapravo slovi za predskazatelja velikog Nobela. Naime, u zadnjih četvrt stoljeća čak se pet dobitnika Nagrade Nonino ovjenčalo, u roku od najviše osam godina po primitku tog priznanja, i Nobelovom nagradom! Rigoberta Menchù iz Gvatemale, koja je Nonino dobila 1988., primila je Nobela 1992. Laureat iz 1993., britanski književnik indijskog podrijetla Vidiadhar Surajprasad Naipaul, nagrađen je Nobelovom nagradom 2001., a dobitnik 2004., švedski pisac Tomas Tranströmer, najprestižnije priznanje primio je 2011.

Kineski spisatelj Mo Yan, koji je Premio Nonino osvojio 2005., Nobelom se okitio sedam godina potom, dok je Bitanac Peter Higgs obje nagrade primio 2013., u razmaku od samo jedanaest mjeseci, doduše Nobela za djelo na području fizike. Nagrada Nonino posebna je i po tome što njezin pokrovitelj nije, kako je to uobičajeno, neka akademija znanosti i umjetnosti, sveučilište, tijelo posvećeno suvremenoj umjetnosti, filantropska multimilijarderska obitelj, odnosno neka poslovna ili financijska korporacija, već se radi o svjetski poznatome proizvođaču butik grape, marke prisutne u više od 70 zemalja. U svijetu značajnih literarnih nagrada sličan primjer još je jedino Costa Book Awards, nagrada koju sponzorira kompanija Costa Coffee.

Dakako, robna marka grappe ne ulazi u svijet literature slučajno. Tvrtku koja je prošle godine proslavila svoj 120. rođendan, utemeljio je još davne 1897. Orazio Nonino u selu Ronchi di Percotto, nedaleko Udina, tamo gdje se ona nalazi i danas. Posao danas, sa svoje tri kćeri – Cristinom, Antonellom i Elisabettom – vodi bračni par Benito i Giannola Nonino, četvrta generacija te obiteljske destilerije, koja je 1973. revolucionirala način proizvodnje grape te neuglednu „žesticu“, uvođenjem jednosortnih grapa (monovitigno), s naglaskom na lokalnim autohtonim sortama grožđa, a potom i njihovih odležanih verzija, pretvorila u luksuzni proizvod (o tome smo već opširnije pisali na ovim stranicama). Usporedno s novim imidžem grape, obitelj Nonino uvela je i inovativan način predstavljanja tog pića, kako u Italiji, tako i širom svijeta. U skladu s opredjeljenjem za revitalizaciju zaboravljenih lokalnih autohtonih sorti, u studenome 1975., s namjerom „stimuliranja, nagrađivanja i službenog priznanja izumirućih furlanskih sorata grožđa“ te očuvanja bioraznolikosti teritorija, obitelj Nonino utemeljila je nagradu pod imenom Nonino Risit D’Aur.

S jasnim ciljem isticanja trajne aktualnosti ruralne civilizacije, nagradi Nonino Risit D’Aur 1977. dodana je i Nagrada Nonino za literaturu, čijim je žirijem predsjedavao Mario Soldati, poznati talijanski pisac i filmski redatelj. Nagrada je 1984. konačno nadopunjena i međunarodnom konkurencijom, pa se otad na listu dobitnika upisao niz iznimno vrijednih književnika iz čitava svijeta. Svemu je još pridodana nagrada za životno djelo, pod nazivom Velikan našeg doba. Ove godine predsjednik žirija bio je, već spomenuti, dobitnik Nagrade Nonino i nobelovac V.S. Naipaul, a među dvanestoricom članova našla su se i takva velika imena poput 92-godišnjeg engleskog filmskog i kazališnog redatelja Petera Brooka, 96-godišnjeg francuskog filozofa i sociologa Edgara Morina i 86-godišnjeg talijanskog filmskog redatelja i scenarista Ermanna Olmija. U prepunoj dvorani destilerije Nonino u Percotu, koja je za tu prigodu pretvorena u veliki restoran, predane su ovogodišnje nagrade pred oko tisuću uzvanika, a nagrađeni su kao trofej dobili bocu legendarne Grappe Cru Monovitigno Picolit, prve jednosortne grape od istoimene lokalne sorte grožđa, za koji je ambalažu osmislila poznata venecijanska staklarska tvrtka Venini.

Stručna Nagrada Nonino Risit D’Aur pripala je ove godine neprofitnoj organizaciji barmena P(OUR), čiji je cilj stvaranje globalne zajednice barmena, sommeliera, pivara, destilera i proizvođača vina koji mogu stimulirati i dati novi identitet svijetu pića putem inovativnih ideja, širokih znanja, inspiracije i iskustava. Na tim vrijednostima je organizacija započela PourProject Amazonia, plan za izgradnju ekološke strukture u prašumi Amazone, u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Limi, i to za proizvodnju Ajé Negro, fermentiranog soka od manioke, koji stoljećima proizvodi lokalna zajednica Bora, a koji rabe barmeni širom svijeta.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju…

Tekst: Velimir Cindrić

Ostavi komentar