Najskuplja torbica na svijetu

Sa suprugom se volim šaliti da svaka Birkin torbica vrijedi godinu dana studija našeg budućeg djeteta – piše modno osviještena Njujorčanka Wendy „Wednesday Martin“, autorica bestselera „Primati s Park avenije“. Nije onda nimalo neobično da je najkomentiraniji aspekt te knjige iz pera poznate američke spisateljice i komentatorice na temu popularne kulture onaj koji se bavi autoričinom manijakalnom potragom za Hermèsovom popularnom torbicom Birkin. Naime, ta će torbica, tvrdi Martin, biti njezin „mač i štit“ dok se bude probijala najelitnijim ešalonima Manhattana. I kad se njezin suprug, nakon rasprave o visokoj cijeni tog statusnog simbola, napokon složio da si ona nabavi jednu, Wendy je umrla od smijeha, jer jadnik nema pojma da se ta torbica ne može jednostavno otići kupiti.

Spomenuta kronika „kućanica s Upper East Sidea“, reklamirana kao „antopološki memoari“, možda je u mnogočemu pretjerana, ali bespoštedna borba za nedostižnu birkinicu, koja se prodaje po cijeni od 10 000 do više od 200 000 dolara, itekako je stvarna. Oni manje modno osviješteni, koji su ipak čuli za Birkinicu i njezinu cijenu, ali ne i više od toga, trebaju znati da ta torbica ne postoji od jučer. Lansirana je još davne 1984., a ime je dobila prema britanskoj glumici i pjevačici Jane Birkin. Sama Birkin, pak, kaže da joj već godinama ide na živce fama tog statusnog simbola (vidi okvir). Ona posjeduje samo jednu birkinicu, a i ta je oblijepljena protestnim naljepnicama i „ukrašena“ etno perlama, dok je tri komada još ranije prodala na dražbama te novac proslijedila u dobrotvorne svrhe.

birkin-jane„Što će vam više njih? Jedna je dovoljna da vam odvali rame, jer su vraški teške. Morat ću na operaciju zbog tendinitisa ramena“, kaže Birkin, koja je u doba svoje najveće popularnosti (70-ih) ionako nosila pletene piknik-košarice umjesto tradicionalnih torbica. Priča o Birkin torbici navodno započinje 1981. na letu iz Pariza u London, na kojemu je Birkin dobila mjesto uz Jeana-Louisa Dumasa, direktora tvrtke Hermès. Kad je svoju pletenu košaricu stavljala u pretinac iznad sjedala, njezin se sadržaj prosuo po podu i napravio nered. Birkin je tom prigodom Dumasu objasnila da nikako ne može pronaći kožnu vikend-torbicu koja bi joj se svidjela. Ne treba niti reći da je Dumas za slavnu Jane dao osmisliti gipku crnu kožnu torbicu, koja se temeljila na jednom modelu iz 1982. i koja je svjetlo dana ugledala tri godine poslije. I tako je rođena torbica Birkin…

Birkinice se proizvode u Francuskoj, i to ručno, a u svaku je uloženo nekoliko dana rada (obično oko 48 sati). Koža za njih nabavlja se u različitih francuskih specijalista za taj materijal, pa svaki primjerak ima drukčiju teksturu i miris. Isto tako, zbog pojedinačne izrade, torbice nisu identične u svim detaljima. Sve, ipak, krasi Hermèsovo zaštitno sedlasto prošivanje, razvijeno još 1800-tih.

birkinnnIznimno visoku cijenu torbice, Hermès opravdava besprijekornom izradom i rijetkošću artikla, makar dobar dio zasluge otpada i na vrstu koža od kojih je torbica izrađena (teleća, gušter, noj…), posebno onih od kože morskih krokodila. Unutrašnjost je izrađena od kozje kože, i to u boji koja korespondira s kožom izvana. Na cijenu utječu još i boja (crna, smeđa, zlatno bež, tamnoplava, maslinasta, narančasta, ružičasta, puder bijela, crvena i bijela) te ukrasi. Torbice Birkin prodaju se u više veličina (25, 30, 35 i 40 cm te putne torbe od 50 i 55 cm), a svaka, po narudžbi kupca, može sadržavati i drukčije pretince i metalne dijelove, pa čak biti i u verziji s dijamantnim ukrasima. Isto tako, Hermès na tržište izbacuje i birkinice različitog dizajna u posebnim, limitiranim serijama. Torbice imaju brave i ključeve koji dolaze s kožnim konopčićem (clochette), petljom pričvršćenom kroz ručku, a sve brave i ključevi imaju brojčani kod. Da ne bi izblijedjeli, pozlaćeni su ili presvučeni paladijem.

Iako na sebi ne nosi logo proizvođača, Birkinica je najprepoznatljivija torbica na svijetu, kako u modnoj industriji, tako i u široj javnosti. Birkinica se od slične Hermèsove torbice po imenu Kelly (ime je dobila po glumici Grace Kelly) razlikuje prema broju ručki. Naime, Kelly ima jednostruku, a Birkin dvostruku ručku.

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar