Najjača serijska Škoda u povijesti

 

U dvadesetak godina, slova RS postala su sinonim sportskih automobila: čak nije potrebno niti navesti marku jer se odmah zna da je riječ o Škodi. Posljednji u nizu sportskih modela na tržištu je Enyaq Coupe RS iV

Skoda je imala lijepih i manje lijepih faza u svojoj gotovo pa stogodišnjoj povijesti, međutim ono što je uvijek bila konstanta jest posvećenost automobilskom sportu, pa čak i u onim manje atraktivnim razdobljima. Češki proizvođač je redovito osvajao svjetske relije i naslove u svojim klasama, donekle prkoseći ograničenjima koja su im tada bila nametnuta. U posljednjoj fazi razvoja – kada je Škoda prešla u vlasništvo Volkswagena – ta sportska nota je još više izražena. U dvadesetak godina slova RS postala su sinonim sportskih automobila: čak nije potrebno niti navesti marku jer se odmah zna da je riječ o Škodi. I dandanas Škoda ima najbolji reli automobil u WRC 2 klasi (odmah iza najjače WRC klase), a iskustva s natjecanja prenose se u serijske modele. Posljednji u nizu sportskih modela na tržištu je Enyaq Coupe RS iV.

Koji su trenutni trendovi u automobilskoj industriji? U prvom redu SUV oblik, sa čestim dodatkom coupe izvedbe, a zatim i električni pogon. Sve to možete, naravno, pronaći u novom Škodinom modelu. SUV coupe izvedbe već su opjevane te se nećemo vraćati na nešto što je u početku izgledalo nespojivo. Danas su SUV i coupe oblici među najatraktivnijim vozilima na tržištu, a to na najbolji mogući način potvrđuje i Škodin model Enyaq.

U odnosu na klasični Enyaq (koji se pojavio na tržištu 2021.), kod RS varijante dojam podiže diodama osvijetljena prozirna prednja maska, uska diodna svjetla, položeniji vjetrobran te krov koji se od središnjeg nosača blago spušta prema prtljažniku. Unutrašnjost nije pretjerano izmijenjena u odnosu na poznati Enyaq, ipak kombinacija alcantare i kože daje poseban „štih“. Trend, poglavito kod električnih automobila, jednostavna je instrumentna ploča, odnosno čiste linije unutarnjeg prostora. Kod novog modela pažnju privlači središnji zaslon preko kojeg se upravlja većinom funkcija. Električna vozila imaju stalni prijenos (nema klasičnih brzina) i to je jedan od razloga da je dimenzija ručice mjenjača minimalna i odlično se uklopila u cjelinu.

Škoda se kod Enyaqa Rs iV odlučila za pogon na sva četiri kotača i dva elektromotora. Jedan pokreće prednju osovinu i razvija najveću snagu od 109 konjskih snaga, dok je drugi zadužen za stražnju osovinu i razvija 204 KS. Već smo navikli da ukupna snaga kod električnih automobila nije zbroj navedenih brojki, već se nešto gubi po putu i tako dolazimo do 299 konja. Poznato je kako vozila na struju imaju fantastična ubrzanja zbog visokog okretnog momenta koji je dostupan od samog početka vožnje. Enyaq RS iV tako do 100 km/h dolazi za 6,5 sekundi, svakako dostojno RS značke. S druge strane boljka električnih automobila je krajnja brzina. Nije problem postići velike brzine, nego je problem da se u tom slučaju rapidno troši dostupna energija i značajno smanjuje doseg. Upravo iz tog razloga Škoda je ograničila najveću brzinu na novom modelu na 180 km/h, dvadeset kilometara više od klasičnog Enyaqa.

Piše: Marin Galić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar