Mercedesova “strujna” obitelj

Na tržištu se pojavila čitava jedna obitelj izvanrednih električnih automobila s trokrakom zvijezdom

Čitava automobilska industrija danas se „kune“ u struju. Ako još netko uopće ima bilo kakvu sumnju vezanu uz elektrifikaciju vozila, neka samo pogleda listu noviteta u 2022. godini – struja se u automobilskoj industriji danas „primila“ doslovno na svim razinama, ali čini se kako je u ovom prvom strujnom naletu elektrifikacija ipak ponajprije zahvatila više klase. Vjerojatno je to posljedica činjenice da je prvi svjetski komercijalni uspjeh postigla Tesla, a američka tvrtka je direktno od samih početka ciljala na premium brendove kao što su Mercedes, BMW i Audi. Naravno da „njemačka imperija“ nije stajala prekriženih ruku i vrlo brzo je uzvratila udarac. Tako je Mercedes još kako ozbiljno shvatio svoju domaću zadaću i krenuo punim jedrima na svim razinama. I kakva je u konačnici završna ocjena? Ukratko, rezultat je čitava jedna obitelj izvanrednih električnih automobila s trokrakom zvijezdom!

Uvijek je u jednoj obitelji teško izdvojiti pojedinog člana, jer svaki ima neke svoje specifičnosti i svoje prednosti koje posebno cijenite i volite. Ako gledamo cjenovno, onda je trenutno najpovoljniji električni Mercedesov model EQA SUV, koji se vizualno veže na model GLA. EQ modeli se inače najlakše prepoznaju po zatvorenoj masci i imaju ipak neki moderniji, futuristički touch u dizajnu. Ono što prvenstveno zanima kupce električnih vozila jest doseg i vrijeme punjenja. Kod EQA autonomija iznosi oko 400 kilometara, a vrijeme punjenja do 80 posto tek 32 minute (na brzoj punionici). Najveća snaga, ovisno o modelima, kreće se od 190 do 292 konjskih snaga što omogućuje odlična ubrzanja, dok je najveća brzina uvijek limitirana na 160 km/h pa nemate brigu oko plaćanja visokih kazni. Slabija verzija ima prednji pogon, dok jače imaju pogon na sve kotače. Spomenuti EQA SUV stoji od 418 692 kuna (bez državnih poticaja).

Model EQB blisko je dizajnerski povezan sa verzijom GLB, koji je pak sam preuzeo određene crte od legendarne G klase. Tehnički, EQB nudi sličnu snagu, kao i tehničke performanse poput modela EQA, dakle nema divljanja na autocesti (limit 160 km/h), ali zato ste među najbržima na startu s primjerice 6,2 sekunde do 100 km/h za najjaču verziju EQB350 4Matic. Možemo spomenuti da kupac može birati između tri paketa opreme (isto kao kod GLA) – Advanced, Advanced plus i Premium. Cijena se kreće od 432 652 kuna na više. EQC je bio električni Mercedesov model i stoga ih trenutno ima najviše na cesti. Model baziran na GLC-u ima samo jednu snagu motora od 300 KS i stalan pogon na sva četiri kotača. Najveća brzina povišena je na 180 km/h, dok ubrzanje do stotke traje svega 5,1 sekundi. Naravno, i cijena raste s veličinom i performansama, tako da bazna verzija stoji 548 512 kuna sa svim davanjima. Kako se voli govoriti, last but not least, tu je Mercedesov EQS SUV, najluksuzniji, najjači, najveći električni SUV, koji je posljednji došao na tržište. Možemo samo navesti podatak o dosegu od 660 kilometara te 23 minute koliko je potrebno da se baterija napuni od 0-80 posto. EQS SUV je ogledalo Mercedesove tehnologije, odnosno svega najboljega što se danas može pronaći u jednom električnom automobilu.

Ako napustimo svijet crossovera, odnosno kod modela EQS maknemo tri posljednja slova (SUV), dolazimo u svijet električnih limuzina, a upravo je na limuzinama Mercedes stekao svoju današnju slavu i reputaciju. A nastavit će je promicati kroz EQS model koji je električni pandan S klase. Od ove godine na tržištu je ponuđena i prva električna AMG izvedba koja nosi službeni naziv AMG EQS 53 4Matic. U prijevodu 658 KS koji ubrzavaju električnu limuzinu do 100 km/h za svega 3,8 sekundi. Najveća brzina je limitirana na 220 km/h, uz respektabilni doseg od 577 kilometar. Tko onda kaže da struja i sport ne idu zajedno?

„Obični“ EQS modeli razvijaju snagu od 333 do 523 konjskih snaga. Primjerice, jači model zaostaje kod ubrzanja svega pola sekundi za AMG-om, dok slabija izvedba dolazi do 100 km/h za još uvijek više nego respektabilnih 6 sekundi uz ograničenu brzinu od 210 km/h. Cijena EQS-a počinje od 802 123 kuna naviše. Za kraj smo ostavili poslovnu limuzinu EQE, pandan benzinskoj E klasi. Model 350 razvija 292 konja, dok soft AMG izvedba ima ih čak 476. Početna cijena najpristupačnije limuzine iznosi 605 700 kuna.

Mercedesova paleta električnih automobila ima nekoliko zajedničkih karakteristika. Već smo spomenuli futuristički dizajn, ali treba dodati potencijalno veću snagu u usporedbi s istim benzinskim modelima. Također, treba uzeti u obzir i cijenu koja je znatno bliža konkurentnim modelima s termičkim motorom negoli je to slučaj primjerice kod vozila niže klase. Razlog leži u činjenici da se na električna vozila ne plaća trošarina koja kod termičkih motora zna biti itekako važan faktor u ukupnoj cijeni. Uz to, poticaji vrijede naravno i za sve Mercedesove električne modele i oni su sigurno dodatni mamac da se počne razmišljati „električno“ kada su pitanju automobili.

Jednostavna nomenklatura

Mercedes je odlučio kratko i jasno nazvati svoju generaciju električnih automobila. Zajednički nazivnik svih modela je EQ, a zatim slijedi treće slovo koje je rekli bismo uobičajeno i kod ostalih „klasičnih modela“. Trenutno su u opticaju slova A, B, C, E i S. Ipak postoji jedan mali dodatak na koncu kojeg imaju pojedini modeli, a to je – SUV. Naravno da je riječ o povišenim modelima i to u verzijama EQA, EQB, EQC i EQS koje se vizualno naslanjaju na postojeće modela GLA, GLB, GLC i GLS. Bez SUV dodatka trenutno su u ponudi verzije EQE i EQS koje se pak naslanjaju na postojeću E i S klasu. Važno je naglasiti da na sve EQ modele vrijedi EQ poticaj proizvođača u iznosu od 28 000 kuna (što nema veze s državnim poticajima).

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar