Mercedesov visoki C

Dobro je poznata njemačka pedantnost, pa tako od 1993. „trokraka zvijezda“ svakih sedam godina mijenja C klasu. Uz malo matematike, dobivamo rezultat da je 2021. na red, eto, stigla peta generacija

U posljednjih desetak godina svjedoci smo prave SUV invazije u svijetu automobila. Svaka klasa vozila dobila je svoju „povišenu“ varijantu, međutim klasične limuzine daleko su od izumiranja. Najbolji dokaz tomu je Mercedesova C klasa. Unatoč činjenici da se gama trokrake zvijezde povećava iz godine u godinu u smjeru ka manjim, većim, višim ili obiteljskim vozilima, C klasa je još uvijek najprodavaniji model tvrtke iz Stuttgarta. A tako je bilo od samih početaka, odnosno od 1982. godine i prezentacije modela 190, preteče C klase. Tada je to bio najmanji Mercedes koji je opstao na tržištu do 1993. kada je uveden naziv C klasa koji je, eto, ostao do danas.

Dobro je poznata njemačka pedantnost, pa tako od te 1993., poput najboljeg švicarskog sata, „trokraka zvijezda“ svakih sedam godina mijenja C klasu. Uz malo matematike, dobivamo rezultat da je 2021. godine na red stigla peta generacija i tu kašnjenja nema. Ukupno je dosad diljem svijeta prodano više od 10 milijuna C klasa, a prethodna generacija koja nosi kodni naziv W205 prodana je u 2,5 milijuna. Najveća tržišta za „malu S klasu“ – kako tepaju C klasi – su Kina, Njemačka i Velika Britanija.

Iz ovih podataka sasvim je jasno koja su očekivanja od novog modela kodnog naziva W206. Iako je malo toga preuzeo iz prošlog modela, već na prvu novi je model prepoznatljiv. Razlog je jednostavan: ima jasne obiteljske crte, primjerice S klase, A klase ili modela GLA. No, pritom treba znati kako su zapravo svi navedeni modeli preuzeli dizajnerske smjernice CLS-a. Zanimljivo je zapamtiti da je CLS taj koji uvijek prvi nagovješćuje dizajn čitave buduće generacije Mercedesove obitelji, pa tako u ovom slučaju i C klase. CLS je neka vrsta izviđača za sve ostale modele. Nova C klasa je atraktivna, dinamična i veća od prethodnika (6 cm dulja, 1 cm šira). Treba spomenuti i jedan detalj: zvijezda na poklopcu motora odlazi u povijest kada je u pitanju C limuzina. Kod prethodnog modela ona se još mogla naručiti u pojedinim verzijama, ali odsad te mogućnosti više nema, imate samo logotip. Dizajn unutrašnjosti inspiriran je najluksuznijim modelom S klase. Digitalni zaslon instrumenata dostupan je s dijagonalom 10,25 ili 12,3 inča dok su 3D efekt ili veliki head-up zaslon s funkcijom proširene stvarnosti rezervirani samo za snažnije modele. S druge strane, središnji zaslon osjetljiv na dodir, standardno dolazi u veličini od 9,5 inča, dok je 11,9 inčni opcija.

Već smo se pomalo „familijarizirali“ s Mercedesovim MBUX ((Mercedes-Benz User Experience) informacijskim sustavom. Uzrečica „Hej Mercedes“ kojom se aktivira sustav, na neki je način već postala dio moderne pop kulture. Nova C klasa ide korak dalje i poput S-klase dobiva drugu generaciju MBUX-a. Vaša „suvozačica“ iz Mercedesa sada je još efikasnija, navodno može i učiti, te prepoznaje vozača i putnike po boji glasa. Jedino ne znamo što se događa kada imate upalu grla… S novom generacijom, Avangard paket opreme postaje standard, također nema više ručnih mjenjača, što je apsolutno očekivani potez, jer tko danas više želi naprezati desnu ruku i lijevu nogu, ali i moždane vijuge. Svi modeli imaju automatski 9-stupanjski mjenjač. Za novi model je dorađen i 4Matic pogon na sve kotače koji je znatno lakši i po potrebi može prenositi više momenta na prednju osovinu. U početku je dostupan kod dva snažnija benzinska motora. Dosad su praktično sve C klase prodane u Hrvatskoj bile dizelaši. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se taj odnos promijeniti kod novog modela. Europsko zakonodavstvo „forsira“ benzince, a i njihova tehnologija je napredovala te su postali ugodniji u vožnji.

Na samom početku u ponudi su tri benzinska motora i dva dizelaša. Slabije benzinske verzije imaju istu bazu, 1.5 litarski blok koji razvija 170, odnosno 204 konjskih snaga, dok najjači 300 model ima motor od 2.0 litre koji razvija 258 KS. Dva su dizelaša – 220 d i 300 d. Slabija verzija razvija 200 „konja“, a jača čak 265. Međutim, apsolutno svi modeli imaju takozvani boost kojim se privremeno snaga penje za još 20 KS, primjerice prilikom pretjecanja. Nekada je 200 km/h bila neka čarobna granica za automobile, a danas nova C klasa u najslabijoj verziji C180 razvija brzinu od 231 km/h, a model C200 čak 246 km/h. „Najsporiji“ dizel pojuri do 245 km/h, dok su najjači benzinac i dizelaš blokirani na 250 km/h. Brzina je to koja je nekoć bila rezervirana za najjače S klase ili sportske AMG inačice.

Vremena se mijenjaju. Do „stotke“ bazna benzinska verzija dolazi za svega 8,6 sekundi, dok je trenutno najbrži jači dizelaš kojemu je za istu brzinu potrebno tek 5,7 sekundi. C klasa nema mogućnost autonomne vožnje poput veće S klase, ali zato je tu zaista „brdo“ elektronike koja misli umjesto vas: asistencija za aktivnu udaljenost automatski održava na unaprijed odabranoj udaljenosti do vozila ispred vas, novost je i reakcija na zaustavljena vozila na cesti do brzine od 100 km/h (ranije je to bilo do 60 km/h). Aktivna pomoć sada zadržava vozilo unutar trake do brzine od 210 km/h, a što se tiče pasivne sigurnosti kod sudara, nova C-klasa između ostalog stiže sa središnjim zračnim jastukom između vozača i suvozača. Osim toga, prije bočnog sudara, zračne komore mogu se napuhati u bočnim jastucima sjedala, koji putnika “šalju” dalje od sudara prema najsigurnijem središtu vozila. C klasa najvažniji je i najprodavaniji Mercedesov model. I upravo stoga inženjeri i dizajneri iz Stuttgarta nisu imali pravo na pogrešku. Nedvojbeno je kako su i opet prošli test i sada mogu biti potpuno mirni sljedećih sedam godina…

Cijene

Početni benzinski model nove C klase sa svim davanjima stoji 330 896 kuna, dok početna dizelska verzija stoji 366 959 kuna. Onako na prvu, čini se da je cijena otišla gore, ali ako na stari model dodate svu opremu koja nova C klasa sad ima u serijskoj opremi, brojke govore da je najmanja limuzina sada čak i povoljnija. Trenutno je najskuplja dizelska izvedba 300d koja stoji 402 820 kuna, dok benzinski model 300 s pogonom na sva četiri kotača stoji 396 556 kuna.

 

Plug in verzija

Ako nemate struju u ponudi, niste u trendu. Tako i nova C klasa nudi plug-in hibridnu verziju koja ima električni doseg od čak 100 kilometara. Riječ je o kombinaciji benzinskog 2.0 litrenog motora snage 200 KS/320 Nm, te elektromotora od 129 KS. Nova visokonaponska baterija ukupnog kapaciteta 25,4 kWh omogućuje povećan domet. Zahvaljujući optimiziranom rasporedu baterije i sustava u prtljažniku više neće biti “stepenice”. S opcijskim DC punjačem od 55 kW, prazna baterija trebala bi se napuniti za svega 30 minuta. Mercedes standardno isporučuje automobil punjačem od 11 kW za trofazno punjenje na zidnoj kutiji.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar