Maksimalna brzina & maksimalan komfor

 

Porsche je s novom Panamerom iznova napravio jedan veliki korak naprijed kako bi ostao lider na tržištu luksuznih sportskih limuzina

Zamislite da ste imali jako težak dan na poslu, problemi ili kako se to moderno kaže „izazovi“ na svakom koraku. Treba vam nešto čime biste otklonili taj silan stres. U toj priči zamislite također da živite negdje blizu Nürburgringa, auto-moto kompleksa u sklopu kojega se nalazi i legendarna staza Nordschleife. Ima li boljeg načina otkloniti tu pošast modernog doba, negoli provozati se stazom čiji jedan krug iznosi 20,8 kilometara i koja je otvorena i za obične smrtnike? Vjerojatno nema, jer doza adrenalina nakon te lude vožnje teško se može usporediti s bilo čime u životu. Logično je nakon svega postaviti i drugo pitanje, ili točnije konstataciju – nije baš isto voziti se na Nordschleife u Golfu ili u nekom Porscheu. Onda slijedi i treće pitanje: nije li malo neracionalno posebno imati luksuzni automobil za svaki dan i još jedan sportski samo za odlazak na Nürburgring? Pravi menadžeri će svakako reći da je to uzaludno bacanje novaca… A što ako se nekom čarolijom luksuzni i sportski automobil spoje u jedno? Ovdje ne govorimo o Transformersima, već o stvarnom životu gdje doista postoji jedan automobil koji savršeno spaja vrhunski luksuz i nevjerojatne performanse.

Riječ je o Porsche Panameri koji nije nepoznanica na svjetskom i našem tržištu jer se prva generacija pojavila još 2009. godine. Kronologija događanja vezana uz ovaj model govori kako je prvi facelift napravljen 2013., a zatim se druga generacija pojavila potkraj 2016. Poput švicarskog sata, opet četiri godine nakon njegova pojavljivanja, došao je red na pomlađivanje kako bi se držao korak sa svim novim tehnološkim dostignućima. A Panamera je apsolutno vitrina moderne tehnologije i svega onoga što trenutno automobilska industrija može ponuditi…

Međutim, vratimo se na početak i na tu simbiozu luksuza i sporta. Panamera je bila i ostala prava velika limuzina, iako se možda na prvi pogled zbog odličnog dizajna to ne naslućuje. Uostalom, govorimo o duljini od pet metara, pa analizirajte koliko automobila premašuje tu čarobnu granicu na cesti. Sam izgled je jasno od samih početaka usko naslonjen na legendarni 911. S novom, osvježenom generacijom, prednji je kraj kompletno redizajniran i svjež, a Panamera Turbo S model ističe se s većim bočnim dovodima zraka, dok je potpuno novi i dizajn 20 ili 21-colnih naplataka. Postoje zapravo tri verzije Panamere. Tako se može naručiti kao kraća klasična verzija, zatim kao Sport Turismo verzija (ista duljina, ali pomalo karavanski izgled stražnjeg kraja) ili Executive varijanta s produljenim međuosovinskim razmakom za više prostora u prtljažniku i na stražnjoj klupi. To nije nikakva novost kod limuzina, jer i BMW, Mercedes i Audi nude iste mogućnosti. Odluka je zapravo jednostavna: provodite li više vremena za upravljačem automobila, onda su kraće verzije vaš izbor, ali ako, recimo, imate vozača pa češće sjedite na stražnjim „foteljama“, tad je Executive najbolje rješenje. Ili da se zadržimo kod Nürburgringa – ako se češće vozite stazom, svakako uzmite kraće verzije.

Panamera je, kao što smo naveli, pravi mali tehnički muzej trenutnih mogućnosti automobilske industrije. Što se tiče multimedije, Porsche Communication Management (PCM) obuhvaća sada dodatne digitalne funkcije i usluge poput poboljšanog online govornog upravljanja Voice Pilot, tu je Risk Radar za aktualne informacije o prometnim opasnostima, kao i bežični Apple CarPlay te ostale Connect usluge. Sada serijski dolazi i asistencija za pridržavanje vozne trake, uključujući prepoznavanje prometnih znakova, tempomat za održavanje razmaka, sustav Night Vision Assist za pomoć u noćnoj vožnji, asistent za promjenu traka, LED matrix prednja svjetla uključujući PDLS Plus, Park Assistent, kao i Surround View i head-up zaslon. Ovdje smo nabrojili samo jedan manji dio sigurnosne i opreme za udobniju vožnju jer bi inače tekst više nalikovao na neke kodirane poruke, negoli novinarski uradak.

Novost je i Turbo S verzija Panamere koja predstavlja u svakom pogledu vrh ponude. Podaci govore o najvećoj snazi od 630 konja i čak 820 Nm okretnog momenta. Čista i jednostavna matematika govore kako je to plus od 80 KS i 50 Nm u odnosu na prethodni model. Od nule do 100 km/h Turbo S varijanta stiže za tek 3,1 sekunde i vozi do maksimalnih 315 km/h. Pritom je 4.0 V8 biturbo stroj temeljito dorađen, a kako bi se ogromna snaga adekvatno prenosila na cestu optimiziran je i zračni ovjes s tri komore, sustav stabilnosti (PDCC) kao i Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) sustav.

Nešto slabija Panamera GTS u novoj generaciji raspolaže s 480 konjskih snaga i 620 Nm okretnog momenta (plus 20 KS u odnosu na prethodnika), dok modeli Panamera i Panamera 4 i dalje koriste 2,9-litreni V6 biturbo motor od 330 konja i 450 Nm okretnog momenta kao i do sada. Izreka je da svatko u životu barem jednog zgriješi, a kod Porschea će ljubitelji automobila reći da su to bili dizelski modeli, iako bi se itekako dalo diskutirati o tome, budući da su se dok su se proizvodili bili traženiji od benzinskih na europskom tržištu. Kako bilo, oni sada spadaju u ropotarnicu povijesti tvrtke iz Stuttgarta, a apsolutni hit su – hibridni modeli. Uz klasični termički motor sa šest cilindara snage 440 konjskih snaga, dodan je i onaj električni koji razvija 136 KS. To zajedno daje najveću snagu od 560 konja i 750 Nm okretnog momenta.

Ova zadnja rečenica je ujedno bila i test vaše pažnje, jer naravno da 440 zbrojeno sa 136 daje 576, a ne 560 konja, međutim totalna snaga termičkog i električnog motora u automobilskoj industriji nisu zbroj, već postoji i određeni gubitak, tako da nije riječ o pogrešci – ukupna kombinirana snaga je 560 KS. Panamera 4S E-Hybrid s baterijom od 17,9 kWh i do 64 km dosega samo na struju, predstavlja pravi plug-in hibridni model, ali usmjeren na performanse. Bruto kapacitet baterije povećan je s optimiziranim ćelijama u usporedbi s dosadašnjim hibridnim modelom i to s 14,1 na 17,9 kWh, a načini vožnje su pritom optimizirani u pogledu još učinkovitijeg korištenja energije. U kombinaciji sa serijskim paketom Sport Chrono, od nule do 100 km/h ovaj model ubrzava za 3,7 sekundi, dok najveća brzina iznosi 298 km/h. Uz to, prosječna potrošnja iznosi tek 2,1 l/100 km, a kako je riječ o plug-in hibridu trošarina je znatno niža negoli kod klasičnih benzinskih modela. Samim time ovaj je model itekako zanimljiv i na našem tržištu.

Porsche je s novom Panamerom napravio opet jedan veliki korak naprijed kako bi ostao lider na tržištu sportskih luksuznih limuzina. Počeli smo s Nürburgringom i s njime ćemo završiti, odnosno s informacijom da je Porsche Panamera Turbo S postavio novi rekord staze u svojem segmentu. Dodali bismo – sasvim očekivano.

Nova Panamera krajem listopada i u Hrvatskoj

Nova Porsche Panamera već se može naručiti kod domaćih trgovaca, odnosno u Porsche centru u Zagrebu, a isporuke kreću krajem listopada. U Njemačkoj cijene za Panameru startaju od 91 300 eura, za model Panamera 4 treba izdvojiti od 95 300 eura, dok Panamera 4S E-Hybrid stoji od 126 900 eura. Cijena top modela Panamera GTS kreće od 137 000 eura, a najskuplja Panamera Turbo S od 180 000 eura. U svakom slučaju, sigurno je kako će nova Panamera nastaviti tamo gdje je prethodnik stao, odnosno biti lider u svojem segmentu.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar