Mačka na visokim nogama

Jaguar je oduvijek bio simbol za britanski luksuz, ali nikad se dosad nije upuštao u avanturu zvanu SUV vozila. Međutim, zakoni tržišta govore kako se danas ne može uspjeti bez SUV vozila u portfelju, pa je tako i Jaguar odlučio zaploviti niz rijeku i tržištu ponuditi model F Pace.

Kako bismo odmah tržišno smjestili vozilo, možemo naglasiti kako novi automobil cilja na Mercedes GLC, BMW X3 i Audi Q5. Čak bismo se usudili reći – zbog specifične, donekle odrezane stražnje linije – u nišanu F Pacea su i BMW X4, Mercedes GLC Coupe odnosno Porsche Macan. Nema sumnje kako je Jaguar opet pogodio kada je u pitanju dizajn. F Pace je atraktivan, a opet i dovoljno nobl te će svakako dobro kotirati među potencijalnim kupcima.

Jaguar i sa F Paceom dokazuje kako se definitivno uspio odmaknuti od konzervativnog pristupa stvaranja automobila. Desetljećima je britanska tvrtka bila žrtva svojeg uspjeha u prošlom stoljeću, pa su tako prvenstveno vizualno, a ponekad i tehnički, bili zarobljeni okovima slavne prošlosti. Novi je vlasnik odlučio promijeniti taj kurs te je dao dizajnerima i inženjerima potpunu slobodu koju su oni itekako iskoristili. Danas Jaguar ima jedan model ljepši od drugoga, a F Pace je definitivno vrh ponude.

jagfpaceleslocationimage14091507

Unutarnji prostor je pojednostavljen u odnosu na nekadašnje Jaguarove modele, odnosno linije su relativno čiste i nema kao nekoć suviše prekidača. Glavnu riječ vodi veliki ekran na centralnom grebenu, što je i trenutni trend u automobilskoj industriji. Serijska oprema naravno ovisi o želji kupaca, ali u načelu F Pace ima sve što se trenutno može pronaći u automobilskoj industriji, bilo da je riječ o komforu ili sigurnosti. Najtraženiji model u prodaji svakako će biti osnovni dizelski motor koji razvija 180 KS. Najveća brzina od 208 km/h i ubrzanje do stotke za 8,7 sekundi imaju određeni sportski prizvuk i definitivno to je više nego dovoljno za sigurnu vožnju, uz uistinu skromnu potrošnju (prosjek 5,3 l/100km).

Jaguar kupcima nudi opciju između pogona samo na stražnje kotače, te pogona na sva četiri kotača. Sa stražnjim pogonom vozilo je naravno jeftinije, manje troši (prosjek 4,9 l/100km) ima 1km/h veću krajnju brzinu, ali i za 0,2 sekundi slabije ubrzanje od 4×4 verzije.U ovoj verziji kupac dobiva ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, a ako se odluči za 4×4 izvedbu može birati između već spomenutog ručnog, ili automatskog s osam stupnjeva prijenosa.

jagfpaceportfoliostudioimage14091504  jagfpacelesstudioimage14091501-resize-1024x769

Kod jače dizelske izvedbe odmah skačemo sa 180 na čak 300 konja. Sa četiri prelazimo na šest cilindara i u ponudi je isključivo stalan pogon na sve kotače i naravno automatski mjenjač. Najveća brzina penje se na 241 km/h, a do stotke vozilo dolazi za 6,2 sekunde uz prosječnu potrošnju od 6.0 litara. Upravo s ovim motorom F Pace konkurira Porsche Macanu ili najjačem X4. Zbog različitosti svjetskih tržišta Jaguar ima i ekstremnu benzinsku izvedbu koja razvija čak 340 konjskih snaga. Brzina raste na simboličnih 250 km/h, a ubrzanje se spušta na 5,8 sekundi uz deklariranu prosječnu potrošnju od 9 litara. Te ćemo modele češće susretati u Rusiji, na Bliskom i Dalekom istoku te SAD-u, a znatno rjeđe na Starom kontinentu.

F Pace će sigurno pronaći svoju nišu kupaca u ovom brzorastećem segmentu. Ima sve argumente na svojoj strani – odličan izgled, vrhunske motore, kvalitetu, ali i tradiciju jer voziti Jaguar još uvijek je nešto posebno u svijetu automobila. Sa F Paceom Jaguar je dobio ono što mu je nedostajalo u ponudi i taj će model biti najbolja osobna iskaznica za sve ono što danas britanska marka može ponuditi kupcima.

Bogata ponuda paketa opreme
Jaguar za novi F Pace nudi vrlo raznoliku ponudu paketa opreme. Tako bazni paket (ako se uopće može tako nazvati jer je već jako bogato opremljen) nosi naziv Pure i s dizelskim motorom od 180 KS i stražnjim pogonom stoji 397.860 kuna. Sa 4×4 pogonom i automatskim mjenjačem cijena iznosi 462.910 kuna. Ostali paketi opreme nose naziv Prestige, Portfolio i R-Sport. Već je po nazivu jasno kako R-Sport namijenjen onima koji žele agresivniji izgled, a Prestige i Portfolio za one koji više cijene luksuz. Posebna priča je S verzija koja dolazi isključivo sa šestocilindričnim motorima (dizelskim i benzinskim). Naravno da je i cijena najskuplja kod te izvedbe, tako primjerice S paket opreme za benzinskim motorom stoji 822.150 kuna.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar