Lucullusove hvarske gozbe

 

Na prijelazu iz stare u novu eru iskristalizirala se jedna čitava nova vrsta neobičnih ljudi što su obožavali dobru hranu i vino te kvalitetu pretpostavljali kvantiteti. Za razliku od velikih izjelica, nazivali su se – gurmanima. Da nisu žalili zlata za svoje užitke, pokazuje nam primjer bivšeg generala rimske vojske i velika izbirljivca trpeze, Luciusa Liciniusa Lucullusa (Lukul) koji je 60. pr. K. priredio čuvenu raskošnu gozbu, i to – za samoga sebe.

Kako nas izvještava grčki povjesničar i filozof Plutarh, tom su prigodom za čuvenog epikurejca „sluge pripremile skromnu večeru za 10 000 sestercija“, zbog čega se Lukul ozbiljno naljutio. „Ali, večerate sami“, pravdale su se skrušeno sluge. „Baš zbog toga se morate posebno potruditi“, odvratio je srdito Lukul i dodao rečenicu koja će postati poznata izreka: „Večeras Lukul ugošćuje Lukula!“. Tako je „Lukulova gozba“ postao izraz kojim će se u budućnosti opisivati iznimno raskošne i pomno pripremljene gozbe… Upravo stoga, bez obzira radi li se o gozbi za jednoga ili čitavo društvo, znakovito je da se jedan hvarski restoran zove baš Lucullus. U njemu, naime, domaćini nastoje da jela nisu samo gozba za nepce, već i za oči, o čemu svjedoči i ambijent restorana, posebno njegov romantični vrt kojemu će teško odoljeti bilo koji posjetitelj jednog od najatraktivnijih odredišta na našoj obali.

  

Da bi sve bilo još ljepše, taj se lokal u posljednjih godinu dana polako umata u jednu originalnu hvarsku priču koja će zasigurno zainteresirati stranoga, ali i domaćeg gosta. Svaki gurman koji redovito pohodi naše uzmorske trpeze, zna da Hvaru zasigurno ne nedostaje kvalitetnih restorana i da oni ožive već u proljeće, dok se u srcu ljeta pretvaraju u prave epicentre mondenog života i vrhunske gastronomije. Takvih je više i u uličici usporednoj s glavnim gradskim trgom, pa ipak se baš Lucullus, lokal u sklopu boutique hotela Villa Nora, od svih razlikuje po mnogo čemu, a posebno po spomenutoj hvarskoj priči.

– Otkad sam lani preuzeo Lucullus, izmijenila se čitava filozofija i jelovnik restorana. Naime, odlučili smo se za bistro fine dining format, nešto što nam dozvoljava profinjenu kuhinju u opuštenom ugođaju, ali i ponudu nekih jela kojih na otoku još nema. Osim toga, idemo u smjeru kompletiranja jedne sasvim originalne i jedinstvene gurmanske priče o Hvaru – kaže nam vlasnik restorana Anthony Jurica. Za one gurmane koji dobro poznaju Hvar, treba reći da se Lucullus može potpuno ravnopravno smjestiti uz bok restorana poput poznatih Garifula ili DiVina. Gastronomski se od mnogih hvarskih, a i većine jadranskih restorana, razlikuje po tome što nema preopširan jelovnik. Naime, za razliku od takvih lokala namijenjenim „obiteljskim“ turistima najširih ukusa koji na jelovniku nastoje imati sve – od ribe i prženih liganja, preko tjestenina i pizza, do roštilja, Lucullus letvicu diže znatno više i poslužuje jela od filetirane ribe, krakova hobotnice i vrhunskog mesa, premda se istodobno ponudom brine i za djecu i vegetarijance.

– Zbog međunarodne klijentele na Hvaru, ugledali smo se na restorane sličnoga tipa u New Yorku, Londonu, Francuskoj, Italiji… Gledamo upotpuniti gastronomsku ponudu u gradu, jer je moja filozofija uvijek otvarati lokale koji nude ono čega na određenom području još nema. Tako sam u Hvaru već otvorio i restoran Spice, s azijskom i vegetarijanskom kuhinjom, i W Burger & Steakhouse, lokal s vrhunskim hamburgerima i odrescima. Ti su lokali namijenjeni širokoj publici, dok je Lucullus restoran kojim smo se opredijelili za ekskluzivu, dakle namijenili ga gurmanima, ljudima koji poznaju i cijene gastronomiju, odnosno onima koji znaju uživati u hrani, prepoznati kvalitetu namirnica u jelu, kao i trud i preciznost kojima je ono spravljeno. Tu gost stol dobiva za čitavu večer, uživa u hrani i vinu više sati, što je vrlo neobičan luksuz za mnoge strance – pojašnjava Jurica, koji na Lastovu ima još dva restorana – Augusta Insula, namijenjen pretežito nautičarima, i Fumari, autentičnu otočnu konobu, gdje se mogu pojesti pržene ribice, blitva s krumpirom i slična mala jela od ribe i domaćeg povrća. Jedan od aduta Lucullusa je i lijepa i vrlo prostrana vrtna terasa. Mnogi turisti tu zalaze samo da bi pogledali vrt i fotografirali ga, jer je taj prostor iznimno atraktivan, ponajviše zbog lijepo obnovljenih zidova, bujnog raslinja i decentno postavljene rasvjete.

Ostatak teksta potražile u tiskanom izdanju!

Tekst: Tomo Will
Fotografije: Mateja Vrcković

Ostavi komentar