„Labuđe jezero“ u zagrebačkom HNK-u

Danas svakako najpopularniji bijeli balet „Labuđe jezero“ P.I.Čajkovskog, djelo koje je postalo sinononim za klasičnu baletnu umjetnost, premijerno je u koreografiji svjetski proslavljenog plesača i koreografa Vladimira Malakhova izvedeno 17. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, svoje prvo uprizorenje ovoga slavnog djela kreirao je  upravo za zagrebački baletni ansambl, a njime se ujedno i prvi put predstavlja zagrebačkoj publici.
Koreografski stil toga autora, koji je razvijao kroz mnoga klasična i neoklasična baletna djela, uveliko će obogatiti repertoarnu sliku zagrebačkoga Baleta, koji s golemim entuzijazmom i jednakim uspjehom realizira najzahtjevnija djela klasične, neoklasične i suvremene baletne literature.
„Labuđe jezero“ svoju prvu potpunu i spektakularnu izvedbu doživio je 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dragu i razumljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta.

Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za „Labuđim jezerom“ pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nikada ne mogu zasititi. Upravo taj balet, već više od 120 godina, jedan je od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije, koju uvriježeno interpretira jedna primabalerina, ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Ulogu Odette/Odilije u alternaciji plešu Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Catarina Meneses, Rieka Suzuki i Iva Vitić Gameiro, Princa Siegfrieda Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Tomislav Petranović i Takuya Sumitomo, a čarobnjaka Rotbarta Guilherme Gameiro Alves i George Stanciu.

Nakon premijerne izvedbe „Labuđe jezero“ na sceni HNK-a tijekom ožujka i travnja daje se 18.3., 20.3., 21.3, 23.3.,24.3., 28.3. te 29.4., a mi vam donosimo kolaž fotografija s proba uoči dugo iščekivane premijere.

Ostavi komentar