Krojač Svetog Oca

Jeste li se ikad zapitali tko odijeva Božjeg predstavnika na Zemlji? Odgovor se krije u prezimenu Gamarelli – danas se već, eto, šesta generacija ove obitelji brine o papinskom ruhu

Tko je najbolje odjeveni muškarac na svijetu, pitaju se svake godine mnogi magazini koji se, između ostaloga, brinu i o njegovanju muškog stila. Prvi na pamet padaju George Clooney, Shawn Mendes, Matt Smith, princ Charles, dok su se tijekom prošle godine koplja lomila oko Toma Hardyja, Daniela Craiga i Leonarda DiCaprija… Da bi u mrtvoj utrci za pobjednika prije svih bili Chadwick Boseman i Ryan Reynolds. Ali prije svih njih, još 2013., magazin Esquire, u čijem podnaslovu stoji popis najvažnijih tema – muška moda, kokteli, politika, intervjui i žene – najbolje odjevenim muškarcem na svijetu proglasio je – papu Franju. Zapravo ništa čudno, jer je prije njega, još 2007., njegovu prethodniku, papi Benediktu XVI. isti magazin dodijelio titulu „Acessorizer of the Year“, kao muškarcu koji najbolje nosi modne dodatke (podsjetimo, Benedikt je ponovo uveo nošenje mozzette, kratkog crvenog plašta). Istina, ta titula nije najbolje sjela Vatikanu, koji je u svome službenom dnevnom listu objavio odgovor: „Svetog oca ne odijeva Prada nego Krist“.

To je, naravno, bila simbolična izjava kojom se aludiralo na naslov filma „Vrag nosi Pradu“. No, tko onda zapravo odijeva Božjeg predstavnika na Zemlji? Odgovor je vrlo lagan – Ditta Annibale Gammarelli, papinski dobavljač crkvene odjeće i papinski krojač od 1798., točnije od pape Pija IX. do današnjeg pape Franje. Gammarellijeva trgovina ne nalazi se, kako bi netko očekivao, u Vatikanu, već na malome trgu na koncu Via del Cestari, u ulici stiješnjenoj iza rimskog Panteona. Radi se o najstarijoj i najpoznatijoj trgovini u četvrti koja je za rimokatoličku klerikalnu odjeću ono što je četvrt između Via del Corso i Španjolskih stuba za visoku modu. Današnji vlasnici Gammarellija, Lorenzo Gamarelli i njegovi bratići Massimiliano i Stefano Paolo, šesta su generacija obitelji koja vodi trgovinu koju je otvorio njihov predak Annibale, inače unuk Giovannija Antonija, prvog zabilježenog papinskog krojača prezimena Gammarelli. Izlog trgovine Gammarelli obično krase kakva raskošna crveno-zlatna svilena ruha, odjeća koju svećenici nose na misi, zatim mitra, šešir u obliku gotičkog prozora kakvog nose biskupi i papa te crvene svilene čarape za kardinale. A pomniji će kupac na staklenim vratima, uz naljepnice kreditnih kartica, zapaziti i natpis „Shop Tax Free“.

 

Kad kupac uđe u Gammarelli, učini mu se kao da je zakoračio u neku drugu eru. Bale šarene svile i finih tkanina nanizane su na drvenim policama s obje strane trgovine. U središtu je visoki stol na kojem kupci mogu birati svoje tkanine, a na zidovima fotografije najprestižnijih mušterija – papa odjevenih u Gammarellijevu odjeću, te uokvirene potvrde o vatikanskom imenovanju. U podnožju drvenog stubišta koje vodi do radionica i kabina za probe na katu, pored portreta u ulju pape Pija XI., staklena vitrina izlaže zelenu halju izvezenu križevima i glaziranu zlatnim sjajem, ali i neke decentnije, tamno ljubičaste, obrubljene nenametljivim srebrom. Diskrecija je u Gammarelliju iznimno važna pa fotografiranje nije dopušteno, a ako je izvjesno da niste kupac, u obzir neći doći niti razgovor o cijenama. Među svilama i vrhunskim talijanskim vunenim, platnenim i lanenim tkaninama u crnoj boji za svećenike, ljubičastoj za biskupe i crvenoj za kardinale, nalaze se i one od tvida, jer neki svećenici kod Gammarellija naručuju i civilnu odjeću. No, glavni posao trgovine ipak su crkvene odore.

Tekst: Tomo Will

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar