Kralj je mrtav, živio kralj!

Mercedes od 1.9.2017. za svaki automobil sa Euro4 normom ili nižom, prilikom kupnje novog Mercedes-Benz automobila, nudi bonus od 2000 eura na procijenjenu vrijednost vašeg vozila

U posljednje vrijeme krenula je prava mala hajka na dizelska vozila. Međutim, kao što je i običaj, nikad se informacija ne pročita do kraja, niti se pročita koncentrirano, pa onda i kreću senzacionalistički naslovi i interpretacije. A istina baš i nije toliko crna za dizelaše… „Progon” dizela odnosi se uglavnom na modele koji zadovoljavaju Euro1 do Euro4 norme. Budući da većina čitatelja možda nije upoznata s tim ekološkim normama, red je da stvari malo pojasnimo. Ekološka svijest počela se buditi početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, točnije 1992. godine, kad je donesen prvi ekološki standard Euro 1 za benzinske i dizelske motore. U odnosu na današnje norme, možemo reći kako su tadašnje regulative bile gotovo smiješne, ali uvijek treba negdje i početi.

Tijekom godina norme su se pooštravale, pa je tako 1996. stupila na snagu norma Euro2, 2000. godine norma Euro3, te 2005. Euro4. Tu ćemo za sada i stati jer trenutni lov na dizelaše svodi se upravo na lov na automobile do norme Euro4. A taj Euro 4 prerastao je u Euro5 2009. godine. Dakle, trenutno su ekološki „nepodobna” dizelska vozila koja su proizvedena do 2009. godine. Većina proizvođača je naravno ozbiljno shvatila taj problem i prionula poslu, odnosno pronalaženju rješenja. Mercedes je oduvijek bio lider kada su u pitanju ekologija i sigurnost, pa je tako predstavio svoje rješenje problema. Naravno da je najlakše i najlogičnije bilo pronaći način kako zamijeniti stara vozila za nova, odnosno trajno eliminirati prljave dizelaše s cesta. U Hrvatskoj gdje je starost voznog parka čak 13,5 godina, taj je problem još akutniji…

Mercedes tako od 1.9.2017. za svaki automobil sa Euro4 normom ili nižom, prilikom kupnje novog Mercedes-Benz automobila nudi bonus od 2000 eura na procijenjenu vrijednost vašeg automobila! Kako bi dokazao da novi dizelaši sigurno nisu na umoru, niti su štetni kao što se želi prikazati, ovaj popust vrijedi za kupnju novog dizelskog odnosno benzinskog automobila ili plug-in hybrid modela. Princip je, eto, vrlo jednostavan: bonus vrijedi bez obzira na marku rabljenog vozila koje kupac trenutno vozi, ali isto mora biti registrirano na ime kupca najmanje 6 mjeseci. Ponuda je vezana uz narudžbu bilo kojeg novog MB vozila s dizelskim ili benzinskim motorom Euro6 norme odnosno novog MB plug-in hybrida.

Nadalje, kupci će dobiti i kompenzaciju vrijednosti za svoja dizel vozila norme Euro1-Euro3 koja će u ovoj akciji biti povučena iz prometa i uništena. Visina kompenzacije za predmetna vozila bit će određena procjenom neovisne institucije (DEKRA). Kupci s Euro4 vozilima vrijednost će dogovarati s partnerom na uobičajen način staro za novo (procjena/dogovor), uz naravno ranije spomenuti bonus. Ponuda vrijedi od 1.9. 2017. za sva vozila naručena u tekućoj godini, do 31.12.2017. odnosno s isporukama do 31. 3. 2018. Mercedes trenutno u ponudi ima dizelske motore koji, dakako, zadovoljavaju strogu Euro6 ekološku normu, dapače u nekim segmentima čak su i određena preteča za buduće, tek nadolazeće normative. Uz to, kupac u svakom Mercedesovom modelu može odabrati dizelski motor koji želi.

Tako primjerice A klasa ima u ponudi iznimno štedljiv i ekološki prihvatljiv 1.5 litarski dizelski motor (90 ili 109 konja), ali i dobro poznati 2,1 litarski dizelski motor koji dolazi u dvije različite snage (136 i 170 KS). Slična je situacija i sa B klasom, CLA i GLA. C klasa ima štedljivi 1.6 litarski dizel (116 i 136 KS),  te 2,1 litarski koja u ovom slučaju dolazi u tri različite verzije snage – 136, 170 i 205 konja. Takav raspon snage nudi i iznimno traženi GLC. E klasa ima novi dizelski agregat od 2,0 litre koji razvija ili 150 ili197 konja, te snažni V6 dizel od 258 konjskih snaga. Taj V6 motor je u ponudi GLE-a uz manji 2,1 od 205 KS. S klasa je nedavno dobila potpuno novi redni šesterocilindrični dizelski motor koji razvija 286 KS u slabijoj varijanti, odnosno 340 konjskih snaga u jačoj. Očito je kako priča Mercedesa i dizela koja ima iznimno bogatu povijest, isto tako ima svjetlu i obećavajuću budućnost. Koliko Mercedes vjeruje u svoje dizelske i benzinske proizvode, najbolje potvrđuje upravo ovaj bonus od 2000 eura na kupnju novog vozila, a ujedno je i plemeniti cilj da se obnovi i pomladi vozni park jer se poticaj u većem dijelu odnosi na uništenje starih automobila koje financira direktno Daimler.

Emil Frey Auto Centar – najveći trgovac Mercedes vozila
Emil Frey Auto Centar najveći je trgovac Mercedesovih vozila u Hrvatskoj sa prodajno-servisnim centrom u Zagrebu i prodajnim centrom u Rijeci. Oba centra obavljaju prodaju po principu staro za novo, ili staro za staro. Naravno da se u oba centra može ostvariti navedena akcija otkupa starijih dizelskih automobila za kupnju bilo kojeg Mercedes modela. S vašim vozilom možete doći u jedan od EFAC centara i napraviti procjenu koja će biti uvećana za 2000 eura (ako je vaš automobil do Euro3 norme). Vozilo će biti uništeno, a vi ćete dobiti odobrenje na taj iznos. U slučaju da je vaše vozilo Euro4 norme, tada se vrši otkup uz bonus od 2000 eura za kupnju novog Mercedesa, odnosno 1000 eura za kupnju Smarta.

Poticaj i na električni Smart
Mercedes u svojem vlasništvu ima i brend Smart, a Emil Frey Auto Centar (EFAC) u Zagrebu jedino je ovlašteno prodajno mjesto za Smart u Hrvatskoj. Nedavno je svjetsku premijeru imala električna izvedba kako ForTwo modela, tako i ForFour verzije. Poznato je da je ForTwo idealan gradski automobil čija je najveća prednost okomito parkiranje, dok ForFour ima praktična četiri mjesta i može prevesti četiri putnika. Električne verzije ovih automobila svakako su logičan slijed potrebe kupaca tih vozila koja se njima koriste uglavnom u gradskom prometu. Mercedes je i za kupce Smarta pripremio ugodno iznenađenje: poticaj koji vrijedi za otkup i uništavanje starih dizelskih vozila, vrijedi i za kupnju Smarta i u ovom slučaju on iznosi 1000 eura na procjenu automobila od stručnjaka DEKRA-e.

Tekst: Stjepan Wagner

Ostavi komentar