Košulje za najzahtjevniju gospodu

Turnbull & Asser kultni je britanski proizvođač košulja. Bez obzira na godine, svaki muškarac koji želi lijepu, jedinstvenu i besprijekorno izrađenu košulju mora se kad-tad uputiti u londonski Jermyn Street

Odjeća Turnbull & Asser od samoga je početka savršeno odgovarala Jamesu Bondu. Napravljena je da izdrži svaku situaciju i uz to odiše modernom sofisticiranošću. Tako kaže Steven Quin, nositelj kraljevskog naloga i direktor tvrtke Turnbull & Asser, misleći na dugogodišnju vezu te modne institucije s filmskom franšizom serijala o tajnom agentu. Ta veza započela je još davne 1962. s filmom „Dr. No“ i to tako što je Terence Young, režiser tog filma, i sam vjerni kupac Turnbulla, prije početka snimanja tog prvoga 007 filma poslao Seana Conneryja u trgovinu te tvrtke u londonskom Jermyn Streetu. Upravo je ta veza stvorila danas njihovu legendarnu košulju pod imenom Dr. No. A onda su i ostali glumci koji su utjelovili tajnog agenta preuzeli Conneryjev modni stil koji se održao i do Daniela Craiga.

Kad onaj koji otkriva londonsku četvrt St. James’s skrene u uski, jednosmjerni Jermyn Street, odmah ulazi u svijet muške mode. Naime, već na samom njezinu početku očekuje ga Turnbull & Asser, modna trgovina koja od svoga otvorenja 1885. godine predstavlja pojam za besprijekoran ukus u odijevanju gospode. Turnbull & Asser posebno je poznat po svojim košuljama i kravatama, kojima već odavna opskrbljuje članove kraljevske obitelji, svjetske lidere, zvijezde estrade, najviđenije poslovne ljude, ali i sve muškarce koji cijene jedinstvene odjevne predmete proizvedene po najvišim standardima kvalitete.

Da je Jermyn Street pravo mjesto za takvu trgovinu potvrđuje status St. James’sa, četvrti koja u sebi dobrim dijelom čuva tragove prošlih stoljeća, kada je – okružena kraljevskim rezidencijama, domovima plemenitaša i pripadnika višega društva, čuvenim hotelom Ritz te klubovima za gospodu – služila kao poligon za kupovinu, zabavu i dokoličarenje.mSt. James’s, kojeg određuju četiri kuta – Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Green Park i Buckinghamska palača – i danas je luksuzna četvrt u samome središtu Londona. Njezine ulice krase lijepi izlozi trgovina koje nude ekspertno ručno rađenu robu, čime profinjenome kupcu nudi doživljaj bez premca u svijetu. I baš je Turnbull & Asser tipični predstavnik takvog prestižnog opredjeljenja.

Turnbull & Asser stigao je u Jermyn Street 1903. i to je mjesto odmah postalo odredište već spomenute elite, među kojima su u posljednjih 135 godina bila i takva imena kao što su Sir Winston Churchill, Picasso, princ Charles, pa i, vidjeli smo, sam agent 007. Sve to bilo je razlogom da je princ od Walesa, kada je 1980. dobio moć dodjele titula kraljevskog dobavljača, prvu izdao baš Turnbullu & Asseru. Primio ju je tada glavni krojač trgovine Paul Cuss i od tada tvrtka ima prestižnu ulogu osobnog krojača košulja princa Charlesa.

Danas, s tri lokacije u Londonu i dvije u New Yorku, ime Turnbull & Asser označava bezvremenski stil i iznimnu kvalitetu. Svaka je košulja s tim potpisom ručno izrađena, i to istim načinom izrade kao i prije 135 godina, što je razlog zašto ih danas nose najuspješniji i najzahtjevniji muškarci na svijetu. Njihovi nevjerojatno vješti i iskusni krojači danas izrađuju luksuzne košulje i kravate u krojačkim radionicama tvrtke smještenim isključivo u Engleskoj (Gloucester i Kent). Košulje se izrađuju ready-to-wear, ali i po mjeri, za pojedince koji cijene vrhunsku kvalitetu i izradu. Svoje poslovanje Turnbull & Asser temelji na pet vrijednosti. Zbog obiteljskog karaktera posla, prva od njih odnosi se na osobni odnos sa zaposlenicima, dobavljačima i kupcima. Tri daljnje vrijednosti su integritet, kreativnost i kvaliteta koje krase sve proizvode – od osiguravanja nenadmašne razine izrade, pa do inovativnog dizajna koji odgovara potrebama sve veće i različitije klijentele. Peta temeljna vrijednost usredotočena je na stav o održivosti, s ciljem minimaliziranja dugoročnog utjecaja na okoliš.

Zanimljivo je da je svaka Turnbull & Asser košulja izrađena od točno 34 pojedinačna komada fine tkanine i najmanje deset sedefnih gumba koji mijenjaju boju ovisno o kutu gledanja. Stroge provjere kvalitete provode se u svim fazama proizvodnog procesa, sve kako bi se osiguralo da gotov proizvod bude najviše moguće kvalitete i što bliže savršenstvu.
Kravate su njihovo drugo najvažnije područje. Pozornost usmjerena na detalje znači da svaka kravata s oznakom T & A nije slična nijednoj drugoj. Izrađene su iz tri dijela, a njima se bave usko specijalizirani krojači rabeći vrhunske, ekskluzivne svile i neuništive vezne niti.

Piše: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar