Kosorova „Žena“ na sceni HNK-a

U petak 4. ožujka zagrebački HNK premijerno će izvesti dramu „Žena“ Josipa Kosora nastalu prema dva Kosorova dramska teksta – „Žena“ i „U Café du Dôme“. Predstavu režira  Paolo Magelli, a glume Livio Badurina, Lana Barić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Goran Grgić, Zijad Gračić, Dora Lipovčan, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić, Jelena Perčin, Ana Begić i Silvijo Mumelaš.

Kosor  je već jednom od svojih prvih drama „Požarom strasti“ privukao pozornost intelektualaca europskoga kruga. Stefan Zweig pomaže mu dobiti stalnu državnu potporu austrijske vlade i to je tek početak Kosorovih lutanja na kojima će se susretati i prijateljevati s velikim umjetnicima i ljudima svojega vremena poput Maksima Gorkoga i Konstantina Stanislavskoga. Živio je u Beču i Münchenu, putovao Rusijom, boravio u Londonu, Parizu i Beogradu, a od 1938.  sve do smrti 1961. skrasio se u Dubrovniku. Čak dva puta bio je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

HNK_zenaU svojim dramama, vođen naturalističkim impulsima, Kosor izlazi iz realističkih okvira, portretirajući unutrašnjost situacija i likova kojima upravljaju podsvijest, nagoni i strasti, birajući perspektive psihološke i socijalne tematike, buntovno i bunovno istražujući krajnosti ljudskih emocija i postupaka. Njegov dramski opus obiluje fantazmagorijama, brutalnošću, neobuzdanim i razuzdanim prizorima na granici ludila, a sve to  Kosora označava kao autentičnoga hrvatskog ekspresionista koji tek čeka na svoje opravdano i ponovno scensko istraživanje.

Drama „Žena“ govori o prelijepoj Limunki koju muž gubi na kartama kako bi pripala drugome koji je spreman sve svoje bogatstvo dati za nju. Limunka je očajna i sve proklinje, ali tu je, između tisuća muškaraca koji lude za njom  i Idan, njezina ljubav iz mladosti koju nikad nije preboljela. Kada narod čuje što se dogodilo Limunki, dolazi joj pomoći i pokloniti joj se. Sve to prerasta u pogansko slavlje u kojem Limunku časte i hvale muškarci dok ju starije žene proklinju. Limunka ne želi ništa od toga i kao jedini izlaz vidi skok s litice, ali je spašava Idan i barkom odvodi iz poludjela grada. Muškarci koji su krenuli za njima potapaju se u oluji…

Nakon gotovo stoljeća zatišja od Kosorovih oluja, redatelj Paolo Magelli današnjoj publici otkrit će kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznati nove generacije  s tim scenski pomalo zaboravljenim piscem.

Radnja drame  „U Café du Dôme“ zbiva se u razdoblju između dvaju ratova u čuvenoj pariškoj kavani gdje boemi zdvajaju nad lošim vremenima, a bogati Amerikanac razbacuje se novcem. Jedna dama privuče njegovu pozornost i on pokušava kupiti njezinu naklonost. Za to vrijeme boemi mu ukradu novčanik, pa dama pristaje na njegovu bračnu ponudu kako bi vratila čast Francuskoj i pariškim umjetnicima. Kada se pročuje da se u blizini održava boks meč s velikom novčanom nagradom, Amerikanac se prijavi i pobijedi, novac je ponovno u njegovim rukama i on odvodi damu iz Café du Dôme na svoje plantaže, ostavljajući boeme njihovu jadu i izdajama…

Ostavi komentar