Klasa s reputacijom

Redizajnom E klase Mercedes nastavlja utabanim putem kojim korača već desetljećima. Ovaj automobil samo je još jedan element koji potvrđuje stečenu reputaciju ugledne njemačke tvrtke

Mercedesova E klasa danas više nije najprodavaniji Mercedesov model, iako je sa 351 000 prodanih vozila u 2019. godini još uvijek ključan automobil o kojem itekako ovisi ukupni rezultat tvrtke. E klasa ima povijesnu važnost za tvrtku iz Stuttgarta: premda modeli tog segmenta u Mercedesu nisu uvijek nosili naziv E klase, upravo je u tom segmentu trokraka zvijezda stekla reputaciju koju danas uživa u automobilskom svijetu. Nećemo se vraćati na same početke u 19. stoljeću, ali oni malo stariji čitatelji znaju što je predstavljalo posjedovati model W115, odnosno popularnu „miniku“, te kasnije od 1976. godine verziju W123 kojih i danas ima nekolicina na svjetskim, pa i našim prometnicima (ne samo u Imotskome). Razlog je jednostavan: ti su automobili jednostavno neuništivi!

S verzijom W124 u nomenklaturu se uvodi i naziv E klasa koji se eto proteže i do današnjih dana. Upravo zahvaljujući spomenutim modelima, Mercedes danas uživa neprikosnoveni ugled vodećeg premium proizvođača automobila na svijetu. Najnoviji model E klase nosi kodni naziv W213. Očito u Mercedesu nisu praznovjerni poput nekih hotela ili zrakoplovnih kompanija i ne preskaču broj 13 i to se pokazalo kao dobar potez, budući da je od 2016. godine, kada se pojavila, E klasa zagospodarila svojim segmentom. Limuzine poput E klase traju duže na tržištu, između sedam i osam godina, s time da na polovici životnog vijeka slijedi dizajnerski i tehnički update modela.

Mercedesova E klasa nedavno je pomlađena. Česta pojava kod redizajna automobila jest da zapravo teško možete odrediti koji je model prethodnik, a koji je novi, s obzirom na to da promjene treba tražiti uz pomoć forenzičnih metoda i alata. To međutim nikako nije slučaj kod nove E klase. Već na prvi pogled promjene su jasno vidljive. Ako krenemo sprijeda, redizajn prednjeg kraja mogao bi se nazvati zatezanjem bora, dok je stražnji kraj svakako doživio veće izmjene s vodoravnim umjesto okomitim svjetlima. Tako po prvi put u povijesti E-klasa stiže s dijelom svjetala koji ulaze u stražnji poklopac. Možda se čini kao mala promjena, ali dizajneri bi o tome zacijelo mogli napisati radove i pričati o toj temi satima.

U kabini prva i najveća novost nije vidljiva. Naime, E-klasa je dobila dobro poznati MBUX sustav koji koristi umjetnu inteligenciju. Funkcijama istog može se upravljati putem zaslona osjetljivog na dodir, centralnog touchpada ili putem glasovnih naredbi. Kod novog modela dva 10,25-inčna zaslona, onaj u kokpitu i središnjem zaslonu, dolaze serijski, a kupci koji imaju problema sa vidom ili samo vole u životu velike stvari mogu nadoplatiti zaslone od 12,3inča. Novost je i dizajn upravljača koji dolazi u dvije izvedbe, obje imaju tipke osjetljive na dodir pomoću kojih se kontrolira instrumenta ploča i medijski zaslon. Mercedes je ugradio i nove, još kvalitetnije materijale, ali i čitav niz zanimljivih sustava koji olakšavaju život vozaču i putnicima. Primjerice, putem Mercedes Me aplikacije (ili putem MBUX sustava u samom automobilu) moguće je unijeti visinu vozača, nakon čega se sjedalo automatski pomiče u prikladni položaj.

Još jedna zanimljiva značajka MBUX sustava jest pomoć vozaču na semaforima: ako je E-klasa prvi automobil na semaforu, na zaslonu se prikazuje trenutačna situacija na semaforu. Ta je nova funkcija na posebno korisna kada je teško vidjeti semafor, što i nije neka rijetkost. Tu je i Urban Guard sustav koji uključuje alarmni sustav za zaštitu od krađe, dvosmjernu zaštitu s vizualnim i zvučnim upozorenjem u slučaju detektiranja promjene položaja, sirenu alarma, nadzor unutrašnjosti (aktivira se u slučaju pokreta u unutrašnjosti), kao i pripremu za detekciju krađe i sudara na parkiralištu. U slučaju ovog posljednjeg, senzori u vozilu registriraju kada se parkirano i zaključano vozilo udari ili odvuče – ili ako netko pokuša provaliti u vozilo. Ako je usluga aktivna, vozač je informiran preko Mercedes me aplikacije. Treba napomenuti kako će se ova usluga moći naknadno aktivirati u Mercedes me online trgovini. Uglavnom ljubitelji gadgeta i opet će imati jednu zanimljivu igračku u svom dvorištu… Sada je, uz benzinske modele i dizelaše, dostupno i sedam plug-in hibridnih modela (dizel i benzin, limuzina i karavan, sa stražnjim i pogonom na sve kotače). Ako se slučajno dvojite kako prepoznati hibridne modele, riječ je o verzijama koje imaju oznaku „e“ u imenu. Da budemo skroz precizni, na kraju imena, budući da onaj glavni E stoji na početku. Na primjer E300e…

Ponuda benzinskih motora kreće se u rasponu snaga od 156 do 612 KS, dok kod dizelskih modela taj raspon iznosi od 160 do 330 KS. Prava novost je četverocilindrični 2.0 benzinski turbo motor (M 254) u modelu E300 s drugom generacijom integriranog startera-generatora (ISG) razvija do 15 KW dodatne snage i 180 Nm više okretnog momenta. Modeli opremljeni s ovim motorom imaju 48-voltni električni sustav. Redni šestocilindrični benzinski motor (M 256), koji je po prvi put dostupan u E-klasi, također je opremljen ISG-om. Ponuda motora zaokružena je sa šestocilindričnim dizelskim motorom (OM 656) u modelima E350d i E400d. Međutim, vjerojatno će okosnicu prodaje, kao i do sada, sačinjavati 2.0 litarski dizel motor koji je svoju premijeru imao upravo u E klasi 2016. godine. Nakon četiri godine eksploatacije, ovaj se motor pokazao kao pun pogodak, jer osim što je iznimno štedljiv i nudi vrhunske performanse, kroz ove godine pokazao se i izdržljivim jer je poznato da nerijetko ove krstarice godišnje rade i po 100 000 kilometara, pa pomnožite sa četiri… Redizajnom E klase, Mercedes nastavlja utabanim putem kojim korača već desetljećima. Ovaj automobil samo je još jedan element koji potvrđuje stečenu reputaciju ugledne njemačke tvrtke.

Cijene novog modela

Novi model više nije moguće nabaviti u osnovnom paketu opreme, već od sada ponuda započinje sa Avangarde razinom. To neće bitnije mijenjati stvari na tržištu u Hrvatskoj, jer je i dosad uvoznik Star Import kupcima nudio kao bonus Avangarde paket. Najpovoljnija E klasa je tako dizelaš E 200 d koji je sa svojih 160 konja više nego dovoljan za svakodnevnu, čak i zahtjevnu uporabu i on stoji 423 890 kuna. Cijena modela E 220 d je 456 335 kuna, a najskupljeg dizelaša s pogonom na sva četiri kotača E 400 d 4Matic – 641 135 kuna. Najslabiji benzinski model E 200 stoji 453 300 kuna, a sportski Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ 1 280 120 kuna.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar