Kad misliš da ne može bolje…

 

Svijet se drastično promijenio od 1963. godine, međutim Porsche 911 ostao je konstanta – simbol uspjeha i pokazatelj performansi u automobilskoj industriji

Ponekad je teško riječima opisati jedan automobil kada je o njemu većina ljudi već sve čula i već stvorila svoje mišljenje, a uz to, mnogi o njemu zapravo jako puno toga znaju. Svijet se drastično promijenio od 1963. godine, međutim jedan model vozila koji je upravo tada predstavljen, postao je i ostao konstanta – simbol uspjeha i pokazatelj performansi u automobilskoj industriji. Kao što evoluira čovječanstvo, tako je kroz desetljeća evoluiralo i to vozilo. Naravno, riječ je o Porscheovom modelu 911 koji je od samih početaka sačuvao isto ime i dok je Porschea sasvim sigurno se neće mijenjati. Samo će oni najgorljiviji znalci tražiti i skriveni nastavak u imenu samog modela koji precizira o kojoj je generaciji riječ . Njemačka marka je na salonu u Los Angelesu prošle godine predstavila osmu generaciju koja nosi kodni naziv 992. Zanimljivo je da Porsche „šara” kada je u pitanju davanje tih kodnih brojki novih modela. Tako primjerice četvrta generacija modela 911 (koja je na neki način kultna, jer je posljednja sa zračnim hlađenjem motora) nosi kod 993, što ima logike jer je nastao 1993. godine. No, peta generacija je dobila kod 996, a pojavila se 1997., šesta iz 2004. godine nosi oznaku 997, da bi se sedma vratila na 991.

No, vratimo se na glavnog protagonista ove priče, njegovo visočanstvo Porsche 911 kodnog naziva 992. Ako želite pobijediti na nagradnoj igri koja traži da prepoznate vizualne razlike u dizajnu u odnosu na prethodnika, evo sažetog, točnog odgovora: nova generacija 911-ice dolazi s novim Matrix LED svjetlima, nešto drugačijim prednjim poklopcem s oštrim rubovima (koji predstavlja poklopac prtljažnika u ovom slučaju) te dodatnim horizontalnim dnevnim LED svjetlima postavljenim ispod glavnih svjetala. Najveće promjene ipak se nalaze na stražnjem dijelu gdje dominiraju povezana LED svjetla i aktivni spojler. Upravo tu „zanosnu stražnjicu” valja dobro promotriti noću, kada novi „light show” najbolje dolazi do izražaja. Osim vanjskog izgleda, potrebno je naravno doraditi i životni prostor vozača. Odluka je u slučaju Porschea 911 bila vrlo teška, jer trebalo je u eri digitalizacije, gdje i jedan VW Polo ima digitalnu instrumentnu ploču, odrediti smjernice unutarnjeg kokpita. Napravljen je po našem sudu najbolji mogući kompromis. Tako u sredini instrumentne ploče novog modela „strši” najveći, najvažniji, analogni mjerač okretaja, dok je sve ostalo digitalizirano, pa tako i centralna konzola. Tako treba biti – spoj tradicije i modernoga! U Porscheu ističu kako im je kao uzor prilikom dizajniranja unutrašnjosti poslužio 911 iz 70-ih godina prošlog stoljeća… Tu je i nova ručica 8-stupanjskog PDK mjenjača koja je znatno manja od one na prethodniku.

 

PDK poluautomatski mjenjač apsolutno je logični tehnički iskorak, jer on donosi značajne prednosti u vožnji, a naravno i veći komfor. Međutim, kada je u pitanju Porsche postoje oni „puristi”, možemo čak reći i „pacijenti” koji mrze promjene, ili jednostavno – žele prilikom vožnje odmah odraditi svoj fitness program na način da desnu ruku opterete „šaltajući” po H mjenjaču, a lijevu nogu pumpaju stiskom papučice kvačila. Porsche je odlučio udovoljiti njihovim željama, pa ako netko baš voli, u Porscheu kažu neka i izvoli – klasični H mjenjač je opcija. Tradicija nalaže da Porsche 911 mora imati šestocilindrični bokser motor. Stoga, baš kao i s nazivom vrijedi pravilo da dok je Porschea, tako će to i biti. Možda ovdje moramo malo promijeniti definiciju i napisati – dok je termičkih motora, tako će i biti, budući da je prijetnja električnih agregata realna stvar. Jasno je da su sa svakom novom generacijom ti bokser motori unapređivani. Tako trolitarski motor s dvije turbine u baznoj Carrera verziji sada razvija najveću snagu od 385 konja. Međutim, u jačoj izvedbi Carrera S, ta se snaga penje na 450 KS. To je čak 30 konjskih snaga više od prethodnika koji je već bio jako brz.

Porsche kupcima nudi mogućnost odabira između verzije sa samo stražnjim pogonom, odnosno one s pogonom na sva četiri kotača. Ovisno o odabiru variraju i performanse, pa tako Carrera S do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi, dok model 4S ima desetinku bolje vrijeme. Što je desetinka u životu? Realno ništa, ali opet nekima „život znači”. Upravo njima je namijenjen Sport Chrono Package koji donosi 0,2 sekundi bolje ubrzanje do 100 km/h. Porsche 911 Carrera S ubrzava sve do 308 km/h, opet je važna ta simbolika da se prijeđe čarobna granica od 300 km/h. Međutim, iznad samih brojki, Porsche 911 pruža taj nemjerljiv „gušt” u vožnji.
– Ovo je najbolji Porsche 911 do sada – izjavio je Mark Webber, bivši ugledni vozač Formule 1 i pobjednik utrke 24 sata Le Mansa. Upravo je to ono nevjerojatno kada je u pitanju Porsche 911. Svaki puta pomisliš kako ne može biti bolje, a onda se pojavi nova, još bolja verzija koja pomakne te granice. Upravo tako je i slučaj s novim modelom koji je po svemu apsolutno savršenstvo na četiri kotača.

 

Kabriolet verzija

Porsche je uz klasičnu coupe izvedbu ponudio kupcima i kabriolet model za novi 911. Kao i sve u životu, tako i kabriolet ima svojih prednosti i mana. Njega će svakako odabrati oni koji žele biti u fokusu javnosti, jer teško možete s njim proći nezapaženo na cesti. Postoji i realno „guštanje” vožnje u suton dana sa vjetrom u kosi… Međutim, ljubitelji sportske vožnje kabrioletu će zamjeriti prirodno nešto manju krutost karoserije i nešto veću težinu koja jednostavno dolazi s modelima bez krova. No, najvažnije je da svatko ima svoj odabir, a o ukusima se, poznato je – ne raspravlja.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar