Kad „bubrezi“ postanu srce automobila

Upravo se ti prednji otvori najprije uoče kada ugledate novi BMW serije 4 i to je ono što pobuđuje iznimnu pažnju ljubitelja automobila. Riječ je o provokativnom automobilu s jasnim potpisom, a danas je to rijetkost u copy/paste automobilskom svijetu

BMW donekle ima hrvatski „štih“. Ova teza možda zvuči pomalo suludo, ali sigurno nije bez osnove. Poveznica je Domagoj Đukec, šef dizajna u prestižnoj bavarskoj automobilskoj tvrtki. Upravo Đukec, Hrvat međimurskih i hvarskih korijena, potpisuje izgled BMW serije 4, vozila koje je podiglo najviše prašine u svijetu automobila u posljednjih nekoliko godina, najviše kontroverzi još od radova dizajnera Chrisa Banglea (autora BMW serije 7 kodnog imena E65 iz početka 2000. godine). Razlog su prednji „bubrezi“ na automobilu. „Bubrezi“ u slučaju automobila ne čiste krv, ali su donekle pluća automobila, jer upravo kroz te prednje otvore motor dobiva prijeko potrebni zrak za hlađenje motora i ostalih komponenti. Ti su „bubrezi“ već 50 godina zaštitni znak BMW-a – riječ je o dva otvora karakterističnog oblika čiji su dizajn i veličina varirali kroz godine…Sve dok nije došao Đukec i odlučio značajno povećati njihov volumen.

BMW ima vrlo snažno naslijeđe; prije svega to je elegantna i dinamična limuzina. Serija 4 je coupe verzija serije 3, a za nas je to svakodnevni automobil iz snova.
– Naslijeđe koje smo iskoristili kao inspiraciju za kreaciju ovoga automobila, su ikonični modeli poput 328 ili 3.0 CSI. Ti automobili stvarno izražavaju pravi BMW-ov duh, kombiniraju eleganciju i dinamičnost na vrlo prirodan i hrabar način. Na drugoj generaciji serije 4 Coupe promijenili smo sve dizajnerske elemente serije 3 kako bi joj dali vrlo poseban karakter – izjavio je Đukec.

Upravo se ti otvori najprije uoče kada ugledate novi BMW serije 4 i to je ono što pobuđuje pažnju ljubitelja automobila. Dok su jedni oduševljeni dizajnerskom hrabrošću, drugi smatraju da se možda otišlo korak previše. Međutim, već i sama činjenica da se priča o jednom modelu, jest i te kako pozitivno u današnjem svijetu često totalno bezličnih modela. Budući da u slučaju BMW-a serije 4 nema neutralnih, moramo priznati kako se mi svrstavamo u klan obožavatelja novog modela. Zašto? Pa teško je obrazlagati zašto vam se nešto sviđa jer se zapravo to svodi na osobni ukus, ali ipak pokušajmo objasniti osjećaje. Riječ je o provokativnom automobilu s jasnim potpisom, a danas je to rijetkost u copy/paste automobilskom svijetu. Kada ugledate novi BMW serije 4, odmah znate o kojem je vozilu riječ, ne morate pričekati da vidite što mu piše na prtljažniku.

BMW je prije nekoliko godina odlučio jasno nazivno razdvojiti limuzine od coupea, pa je tako coupeu nadjenuo brojku 4, dok je limuzina zadržala naziv „trica“. Dok je vanjski dizajn avangardan, unutrašnjost je ipak znatno bliža ostalim BMW-ovim modelima. Ipak, ispred vozača nalazi se digitalna instrumentna ploča koja nema za BMW tradicionalne okrugle instrumente. Na središnjoj konzoli se nalazi veliki ekran pomoću kojeg se upravlja većinom funkcija automobila. BMW je oduvijek bio vozački orijentiran automobil, pa tako pogled u unutrašnjost odmah daje do znanja kako je sve usmjereno na vozača. Dominiraju čisto dizajnirane površine, visokokvalitetni materijali i vozački fokusiran raspored komandi što definira vrhunski ambijent i jedinstveno unutarnje oblikovanje novog BMW-a serije 4 Coupé. BMW je za seriju 4 ponudio vrlo široku paletu motora. Bavarci su unatoč pritisku javnosti i dalje zadržali dizelske modele. Treba znati kako u Hrvatskoj veliku većinu prodaje (čak i kod coupe vozila) čine upravo dizelske izvedbe, stoga je ova odluka dobrodošla. Bazna dizelska izvedba razvija najveću snagu od 190 konjskih snaga te nudi vrhunske performanse sa najvećom brzinom od 240 km/h i ubrzanjem do stotke za 7,4 sekundi.

BMW je također zadržao šestocilindrične dizelske motore, pa tako verzija 330d razvija čak 258 KS (najveća brzina ograničena na 250 km/h, te ubrzanje od 5,5 sekundi). Vrh ponude je verzija 335d koja automatski ide sa X pogonom koji kod „bavarca“ označava pogon na sva četiri kotača. Snaga raste na čak 313 konja, a ubrzanje do 100 km/h iznosi sportskih 4,7 sekundi, uz opet ograničenu najveću brzinu od 250 km/h. Početna benzinska izvedba jest model 418i. Riječ je o vrlo zanimljivom modelu jer ga pokreće trocilindrični motor s najvećom snagom od 136 KS. Najveća brzina prelazi 200 km/h (212 km/h), uz vrlo korektna ubrzanja koja su apsolutno dostatna za današnje potrebe i sve stroža prometna ograničenja i kontrole brzine.

Početna četverocilindrična verzija BMW 420i Coupé iz 2-litrenog turbobenzinca nudi 184 KS i 300 Nm, do stotke ubrzava za 7,3 sekunde, najveća brzina joj je 236 km/h. BMW 430i Coupé nudi 252 KS i 350 Nm okretnog momenta uz sprint do stotke za 5,8 s i najveću brzinu od 250 km/h. Jedini šestocilindrični benzinski motor u modelu 440i razvija 326 konjskih snaga, te nudi ubrzanje od 5 sekundi do 100km/h. Novi BMW serije 4 Coupé pruža uzbudljive užitke u vožnji s moćnim BMW TwinPower Turbo motorima i savršeno usklađenim komponentama ovjesa, što je oduvijek bio forte bavarskih automobila. Kao zaključak možemo se opet vratiti na kontroverzni BMW E65, odnosno seriju 7 od prije 20 godina. Ta halabuka koja se stvorila oko toga modela pridonijela je da je E65 prodan u gotovo 350 000 primjeraka, znatno više od „klasičnog“ prethodnika. Možemo samo predvidjeti da će ista sudbina zadesiti i novu seriju 4…


Cijene atraktivnog coupea

Najpovoljniji BMW serije 4, verzija 420i, kod Tomić &Co., uvoznika bavarske marke u Hrvatskoj, sa svim davanjima stoji 369 592 kune. Istodobno, najpovoljnija dizelska izvedba 420d stoji 390 607 kn. Naravno da treba dodati i nešto novaca za dodatnu opremu, jer je poznato kako BMW nudi široku mogućnost personalizacije automobila i zapravo svaki je BMW gotovo jedinstven na tržištu. Najskuplja je naravno M4 verzija koja stoji 789 652 kune. Riječ je o modelu koji razvija gotovo nevjerojatnih 480 konjskih snaga i pruža izvanserijske performanse koje će sasvim sigurno zadovoljiti i one najzahtjevnije vozače.

 

Opcionalni M paket

Opcija M Sport model dostupna je kao alternativa standardnoj specifikaciji, a sadrži značajke poput velikih usisnika za zrak na prednjem dijelu i istaknute konture stražnjeg kraja, M Sport ovjesa, 18-inčnih M aluminijskih felgi, jastučića za koljena na bočnim stranama središnje konzole… uz ostale posebno dizajnirane elementi interijera. Vanjski detalji u metalik sivoj Cerium boji stižu u M paketu što se može zamijeniti i vanjskim M Carbon paketom.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar