JOSIPA PAVIČIĆ: Vodič za preživljavanje narcisa

Nakon “Promatrača u zrcalu, kako preboljeti gubitak (u) ljubavi” o odnosima s drugima, te “Šest milimetara” o svojoj borbi s karcinomom dojke, Josipa Pavičić nedavno je predstavila svoju najnoviju knjigu, “Ja, pa ja i opet ja!” – vodič za preživljavanje narcisa

Josipa Pavičić za širu je javnost popularno televizijsko lice, poznata javna osoba. Otkad je s 14 godina u rodnome Zadru dobila svoju prvu press-iskaznicu na zadarskoj televiziji Magic, televizija je medij kojemu se stalno iznova vraća: profesionalnu je voditeljsku karijeru započela 2002., da bi se potom okušala i u glumi, ulogom u telenoveli “Obični ljudi” te seriji “Ponos Ratkajevih”, sudjelovala je u showu Farma, emisiji Glamour caffe, plesala u Plesu sa zvijezdama, pa čak i vodila rubriku “Glamurozna kuharica” IN magazina Nove TV, a otprije godinu dana nakon stanke od sedam godina ponovo se vratila na male ekrane, kao voditeljica emisije Nove TV “Sasvim opušteno”.

Unatoč tome – ili baš zahvaljujući tome – Josipa Pavičić jedna je od onih osoba iz čijih iskustava možemo puno naučiti: ona je žena koju su životne prilike natjerale da stane, udahne i odluči kako želi nastaviti živjeti. A ono što je iz toga naučila, uz brojne edukacije koje je prošla, usmjerilo ju je ka pomaganju ljudima u razvoju samosvjesnosti i donošenju zdravih odluka. Josipa je, naime, uspješna poučavateljica tehnika za samorazvoj od koje, između ostalog, možemo naučiti kako sebe dovesti u psihičku i fizičku ravnotežu, poboljšati svoje sveukupno zdravstveno stanje, opustiti se, voljeti sebe, rješavati narušene međuljudske odnose ili odabrati kojim putem krenuti kad se nađemo na križanju bez putokaza.

Za osobu oduvijek sklonu kreativnim poslovima – Josipa se u mladosti okušala u glazbenoj karijeri, a kasnije napisala i tri romana, “Gl’amour”, “Sara Santini” i “Lopov moje mladosti” – nije neočekivano da se okrenula pisanju knjiga kojima pomaže drugima osvijestiti vlastitu snagu u borbi sa životnim nedaćama i upotrijebiti je. Nakon knjige “Promatrači u zrcalu, kako preboljeti gubitak (u) ljubavi” o odnosima s drugima, te “Šest milimetara” o svojoj borbi s karcinomom dojke, Josipa Pavičić upravo je predstavila svoju najnoviju knjigu, “Ja, pa ja i opet ja!” – vodič za preživljavanje narcisa. Tim povodom, Josipa je za naš časopis otkrila neke ključne smjernice o narcisima – kako ih detektirati i kako se od njih obraniti, ali i progovorila o tome kako ju je ključno promijenilo iskustvo blizine smrti kad je prije sedam godina otkrila da boluje od karcinoma dojke. Saznali smo i u čemu uživa i što je za nju uspjeh, a na pitanje vjeruje li u stvarnu promjenu, odgovor koji se provlači kroz čitav intervju Josipin je moto: “Ne čekajte da vas život prisili da stanete, počnite raditi na sebi već danas!”.

Javna ste osoba, godinama ste prisutni u medijima, na društvenim mrežama. Javnost ima neku svoju sliku o vama. Kad bih vas za početak zamolila da mi predstavite sebe onako kako se vi vidite, koje biste svoje osobine izdvojili kao vama osobno intimno najvažnije? Što vas definira?
– Ja sam Josipa, žena, majka i prijateljica s manama i vrlinama, spisateljica i poučavateljica autogenog treninga. Ja sam ona koja zahvaljuje na svakom novom danu, svjesna kako je to bonus a ne moje pravo. Naučila sam reći „ne“ i biram ljude s kojima ću dijeliti svoje vrijeme i snove. U svakoj se boli prisjetim kako bez noći ne bi bilo ni sunca. Znam da nikad nećemo biti dobri onim ljudima koji ne mogu s nama onako kako oni hoće, kao što znam da svoju sreću neću pronaći u drugim ljudima ili stvarima jer uzaludno je tražiti ptičje gnijezdo na dnu mora. I od svih luksuza na svijetu, najviše volim unutarnji mir.

Spomenuli ste autogeni trening – bavite se poučavanjem tehnika za samorazvoj. Što vas je usmjerilo prema tome? Je li u tom smislu postojala neka prekretnica u vašem životu?
– Prije devet godina uzela sam novi životni smjer nakon više od petnaest godina rada na televiziji i u medijima općenito. Moje unutarnje „ja“ tražilo je promjenu, nešto me guralo negdje drugdje. Bila sam potpuno nesvjesna i nezahvalna, mnoge su mi se stvari podrazumijevale. Bila sam jako loša – ali prema sebi. Možemo biti najbolji prema svima oko sebe, ali je osnovno i glavno pitanje kakvi smo sami prema sebi. Na kraju dana zbrajala sam samo ono što nisam stigla obaviti, a sve što sam odradila u danu nisam zamjećivala. Stalno sam sebi davala minuse, kritizirala se, nisam znala reći „ne“, trudila sam se ugoditi i servirati svima osim sebi. Znala sam što ne želim, ali nisam znala najvažnije – što želim? Nisam se voljela. Bila sam nezadovoljno i nesretno biće koje je vjerovalo kako će biti sretno tek nakon što se dogodi to i to… Znate one naše poznate monologe: bit ću sretna kad se udam, bit ću sretna kad rodim, bit ću sretna kad dobijem povišicu… Uvijek sam govorila kad ću biti sretna pa kad podvučem crtu, zapravo nikad i nisam bila sretna. Došao mi je karcinom. I hvala mu. Bio je to dar na mom životnom putu, doduše umotan u ružan paket, ali ipak dar. U to sam vrijeme završila jedno od svojih školovanja i počela podučavati tehnike za samorazvoj i samopomoć, i kako se nikad ništa u životu ne događa slučajno, tako se nije dogodilo ni to. Kad mi je dijagnosticiran karcinom, bila sam uplašena i šokirana, a s druge strane psihički jaka i spremna podnijeti i riješiti svaku prepreku koja mi se našla na životnom putu. Dobila sam priliku za potpunu preobrazbu.

Što vam je ta preobrazba donijela?
– Autogenim treningom, mentalnim treningom znanstveno i medicinski priznatim, pomogla sam sebi na svom karcinomskom putu. Naučila sam voljeti sebe, biti zahvalna, donositi odluke, izreći ne a da se pritom ne krivim, naučila sam opraštati i davati. U radu sa svojim klijentima upravo to i prenosim, na edukacijama, radionicama ili na individualnim razgovorima. Klijenti vole čuti iskustvo, važna im je autentičnost. Ja govorim iz osobnog iskustva i primjer sam drugima kako je jedino promjena samog sebe dostojna poruka. Ako sam mogla ja, znači da možeš i ti – to je rečenica koju često spominjem i u koju uistinu vjerujem.

Piše: Gea Vlahović
Fotografije: privatni album

Ostatak intervjua potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar