Jednom Porsche, uvijek Porsche

Porsche je bio prvi sportski brend koji je ponudio SUV vozilo u svojem programu. Bio je to Cayenne, a sve ostalo je povijest… A u povijesti automobilizma svakako će biti upisan i model Macan. Riječ je također o SUV-u, ali za broj manjem od Cayennea. Možda netko može pogrešno protumačiti kako to nije pravi Porsche, nego eto to je SUV za one koji si ne mogu priuštiti Cayennea. Naravno, kriva predodžba!

Macan nije nikakav nadomjestak za Cayenne, već nadopuna u gami. Postoji dio kupaca koji nemaju potrebu za velikim automobilom, ali objektivno jedini kriterij kupnje i rekli bismo jedini uvjet je da to ostane pravi Porsche, odnosno da nije izgubio duh koji krase vozila iz Zuffenhausena. A Macan je upravo Porsche od glave do pete – moćan dizajn, vrhunska tehnologija i besprijekorna kvaliteta. Macan se pojavio na tržištu 2014. godine. Zanimljivo je da se projekt vodio pod oznakom Cajun, odnosno riječ je o skraćenici za Cayenne junior, međutim u Porscheu su se ipak u konačnici odlučili za naziv Macan. Ove je godine napravljen Macan II. Odmah na prvu, po samom dizajnu dobivamo potvrdu kako je riječ o pravom Porscheu. Macan se izmjenama na vanjskom dizajnu približio ostatku game, u prvom redu novom Cayenneu i Panameri, što se ponajviše odnosi na stražnja povezana trodimenzionalna LED svjetla. Prednji kraj krase nova redizajnirana LED Porsche Dynamic Sistem Plus svjetla koja su opcionalno dostupna (ili serijski LED glavna svjetla). Tu je redizajnirani branik, a kupci mogu birati između nekoliko novih boja karoserije poput Miami plave, Mamba zelene, Dolomite metalik srebrne ili Crayon sive, a novost su i naplatci novog dizajna od čak 20 i 21 cola.

Uz vanjsko osvježenje, dosta je novosti implementirano ispod karoserije, a riječ je o čitavom spektru elektronskih sustava za asistenciju vozaču. Sustavi poput Traffic Jam Assista nalaze se primjerice u Panameri… Premda je Macan najsportskiji SUV u klasi, Macan II, kako tvrde iz Porschea, sada je još vozniji, ali i bitno udobniji. Unutrašnjost je također osvježena u skladu s vremenom – komandna ploča potpuno je novog dizajna s 10,9 inčnim full-HD zaslonom posljednje generacije osjetljivim na dodir, a novost je i smještaj središnjih otvora ventilacije te sportski upravljač s prekidačem (Porsche Sport Response button). U serijskoj opremi sada dolazi Porsche Communication Management infotainment sustav s online navigacijom i Porsche Connect uslugom. Motori koji se ugrađuju u Macan II su isključivo benzinski i Porsche tu više nije želio raditi nikakav kompromis. Tri su osnovna modela trenutno u ponudi – Macan, Macan S i Macan Turbo, a u iščekivanju je i novi Macan GTS. Jasno je da čim je više slova u nazivu, tim je i više konja ispod prednjeg poklopca motora. Osnovni Macan II pokreće četverocilindrični motor s turbo punjačem koji razvija najveću snagu od 245 KS. Prednost nešto manjeg motora svakako je niža emisija CO2, kao i manja potrošnja goriva, a opet je snaga dostojna Porschea. Model Macan II S ima V6 motor s najvećom snagom od 354 KS.

Nezahvalno je govoriti o sportskoj izvedbi kada je u pitanju Porsche, budući da svaki model može krasiti taj epitet, ali trenutno najjača izvedba Macana nosi naziv Turbo. Taj 2,9 litarski Bi-turbo motor razvija najveću snagu od 440 KS i nudi vrhunske performanse. Svaki Macan ima stalan pogon na sva četiri kotača i po potrebi može doista odraditi i zahtjevne off road destinacije. Naravno da u tom slučaju možda nije najmudrije odabrati gume sa 21 colskim naplatcima, već prilagoditi se potrebama. Također, svaki Macan ima mjenjač sa duplim kvačilom, poznati PDK, koji pruža mogućnost najbržih promjena, ali i automatske vožnje gdje računalo misli i radi umjesto vas. U svakom slučaju, Porsche Macan II bit će sigurno još jedna uspješnica njemačkog proizvođača. Naime, dok konkurencija još razmišlja o ulasku u svijet SUV-ova, njemačka marka sa Macanom nudi rješenje za kupce koji žele vozilo koje po veličini pripada višoj srednjoj klasi, a s druge strane nudi sve pogodnosti jednog Porschea. Cijena novog Macana II bit će uskoro objavljena…

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar