Jedan sluga, dva gospodara

Zagrebačko satiričko kazalište ˝Kerempuh˝ najavljuje prvu ovosezonsku veliku premijeru. Riječ je o predstavi „Jedan sluga, dva gospodara“ Richarda Beana u režiji Vite Taufera te u prijevodu i adaptaciji Dore Delbianco.

Predstava će imati četiri pretpremijerne izvedbe pred publikom 28. i 29. listopada te 2. i 3. studenoga u 20 sati, premijera je 4.11., a sljedeće izvedbe tijekom studenog su   6.11., 10.11., 20.11. i 26.11.

Britanski su mediji ovu komediju ovjenčali lovorikama, a njezina joj je duhovitost omogućila svjetsku slavu. Praizvedena je u National theatru u Londonu, ekspresno je osvojila West End i Broadway, a nakon toga samo redala premijere, nagrade i brojne obožavatelje. Ovaj istinski kazališni hit napisao je jedan od najistaknutijih suvremenih dramatičara, Richard Bean, i to prema motivima klasične renesansne komedije Carla Goldonija ˝Sluga dvaju gospodara˝.

 Tekst “Jedan sluga, dva gospodara” napisan je prije pet godina, kada je Bean uspješno transponirao firentinske spletke 18. stoljeća u kriminalni engleski suvremeni milje. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj svih onih slojeva humora koje zabuna, laž i prijevara podrazumijevaju. Ovaj tekst svojim britkim i prodornim humorom ne ostaje na površini, nego kroz glumačke bravure i niz dramatičnih scenskih situacija, portretira korumpirane karaktere i sav lažni moral licemjerne malograđanštine.

Igraju: Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić – Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Maja Posavec i Mate Matišić.

Ostavi komentar