Jantarski sjaj vodnjanskih ulja

Jedna od karakteristika modernog društva je naglašeno razvijena nutritivna svijest. Neke se namirnice favoriziraju, neke samo toleriraju, a neke budu proglašene i otrovom (mahom one za koje su se nutritivni stručnjaci još jučer svestrano zalagali). Ali ima jedna namirnica oko koje su mišljenja nepodijeljena; apsolutna blagotvornost i ljekovitost – to je jedinstven stav i stručnjaka i laika. Naravno, ime joj je maslina, odnosno maslinovo ulje.

Nastavit ćemo još malo u nutricionističkom tonu. Naime, maslina je i sretan spoj vitamina F kojem pripadaju esencijalne masne kiseline, toliko važne svakoj stanici u našem tijelu. Omega 3 kiseline životni su eliksir, a maslinovo ulje ih ima jako mnogo. Posljednje slovo grčkog alfabeta omega, sugerira nam da smo ovim uljem stavili „točku na i“ u brizi o vlastitom zdravlju. Ako vlastito zdravlje stavimo na božanski oltar, onda je sasvim normalno da mu svako toliko prinosimo neke žrtve. Maslinovo ulje vrhunske kakvoće ponekad i nije lako pronaći, često se neugodno iznenadimo cijenom koja je na njemu istaknuta, a ako ove dvije stavke i nisu neki problem onda je to zasigurno (od velike ponude raznih imena i lokacija) – koje odabrati i zadovoljiti nepce baš onim okusom koji ste tražili i kako zamišljate da treba izgledati maslinovo ulje. Naravno, de gustibus non est disputandum, no mi ćemo vam predložiti da u fokus traženja svakako stavite Istru, pa onda još malo suzite i uputite se baš u – Vodnjan. I mi smo se krajem listopada zaputili tamo, na kušanje mladog maslinovog ulja…

maslina DSC_5392Godinama su vodnjanska maslinova ulja u samom svjetskom vrhu po svojoj kvaliteti, između ostalog i prema renomiranom vodiču za ekstra djevičanska ulja „L Extravergine“ . Osim najvišeg istarskog crkvenog tornja, pažnju će vam privući slikoviti maslinici smješteni na terasastim obroncima savršeno uklopljenim u krajolik. Koliko je maslina srasla s Mediteranom vidi se upravo tamo gdje vam se pogled s maslinika pruža na smaragdno brijunsko otočje i nestaje negdje u jadranskom plavetnilu. Što više o maslinovom ulju znate, više ćete u njemu uživati – i teže će vas itko moći prevariti i podvaliti nešto što nije „extra“. Korisne savjete dao nam je Silvano Puhar, počevši od onoga da se treba koncentrirati na odabir pravog trenutka isključivo ručne berbe i preradu unutar jednog dana, te hladnim prešanjem dobiti proizvod koji zadržava sva prepoznatljiva svojstva vrhunskog maslinovog ulja. Obiteljska tvrtka u vlasništvu Silvana Puhara pod imenom „Brist Olive“ jedan je od najuglednijih proizvođača. Bristovi su maslinici smješteni nedaleko od Vodnjana na krševitom zemljištu, u crvenici, na 6,5 hektara zasađeno je 1600 stabla maslina, uglavnom autohtone vodnjanske buže, ali ima i bužu puntožu, karbonacu, istarsku bjelicu, leccinu i pendolinu.

Upravo od autohtone buže i to one sa stabala starijih od stotinu godina proizvodi se ulje „Exclusive selection“ koji spada u najviši razred Brist Exclusive. No, okusite li „Delicato“ (mješavinu sortnih maslina), „Intenso“ (intenzivnog okusa), ili Sta Margherita“ (harmoničnog okusa) nećete ništa manje uživati. Prirodno maslinovo ulje s najviše jedan posto kiselosti je najbolje. Viši stupanj kiselosti mijenja okus ulja. Najbolje ulje dobiva se kada od branja do prerade ne prođe više od 12 sati. Da treba pogoditi trenutak savršene zrelosti potvrdio nam je i Mateo Belci, još jedan vodnjanski vrhunski proizvođač ulja.

Tekst: Jasmina Stošić
Fotografije: Đorđe Stošić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar