Izazovi dentalne fotografije

 

Nino Marcutti, fotografski je stručnjak zubarske poliklinike Aesthetica. Dentalna fotografija iznimno je važna disciplina u čitavu stomatološkom procesu temeljenom na suvremenim načelima estetike zuba i implantata

U fotografiji me ne zanima uhvatiti prizor koji vidim ili o kome maštam, već istražiti potencijal nečega što tek mogu naslutiti – misao je slavnog američkog fotografa Loisa Greenfielda s kojom bi se vjerojatno složio njegov hrvatski kolega Nino Marcutti, fotografski stručnjak zubarske poliklinike Aesthetica. Taj Zagrepčanin s diplomom studija grafičkog dizajna vjerojatno se zarazio fotografijom zahvaljujući ocu kojemu je to bila profesija. Sam će reći da se nekako pronašao na tome polju i zavolio posao te da su mu znanja sa studija samo pomogla u dosadašnjem radu. Nino je svoje fotografije objavljivao u brojnim internetskim izdanjima, zatim u britanskome Timesu, a prošle godine i u magazinu National Geographic, dok svoje radove nudi i putem više poznatih svjetskih fotografskih agencija, kao što su Getty i Alamy.

– Fotografijom se bavim već dvadeset godina i uglavnom fotografiram prirodu i gradove, a mnogo sam i putovao, pa je u mome radu važna i putopisna fotografija. Ustvari, volim sve u fotografiji i posvuda nađem nešto što mi je zanimljivo. Umjetnička me fotografija toliko zaokuplja da mogu čekati satima, pa i čitav dan da uhvatim pravi trenutak – kaže nam Marcutti. No, čitatelju zacijelo nije promakao detalj s početka teksta koji Marcuttija smješta u stomatološku polikliniku. Sam će objasniti da ga je do toga doveo splet okolnosti. Naime, prof.dr.sc. Marka Jakovca, prodekana za poslijediplomski studij na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu i direktora zubarske poliklinike Aesthetica, poznaje još od studentskih dana.

– Marko mi je ponudio da razmislim bi li se htio početi baviti dentalnom fotografijom. Do tada nikad nisam razmišljao o toj vrsti fotografije. A onda sam vidio makro fotografije zuba, dakle izbliza, koje su me zaintrigirale. Znate, svaka fotografija za mene predstavlja izazov, nastojanje da čovjek bude što bolji u onome što radi. U početku mi je doista bilo teško, jer su današnji digitalni foto aparati vrlo osjetljivi u pogledu ekspozicije. Zubi su, naime, bijeli, a unutrašnjost usta tamna, pa je sve tehnički vrlo zahtjevno. No, baš me taj izazov privukao. Radi se o iskustvu koje mi je otvorilo nove vidike, i već shvaćam da se na ovom području može napraviti mnogo više od onoga što se danas radi. Marcuttijev rad u fotografskom studiju Aesthetice fokusiran je na pacijente, snimanje njihovih portreta i postojećeg stanja zuba, koji služe za daljnji rad uz uporabu vrhunske, vrlo skupe tehnologije. Naime, danas je dentalna fotografija iznimno važna disciplina u čitavu stomatološkom procesu temeljenom na suvremenim načelima estetike zuba i implantata, gdje se fotografijom odabire vizualni predložak „po mjeri“ pacijenta. Dakle, radi se o dizajnu zubi i prije negoli se krene na stomatološki rad.

– To je iznimno bitno za sustav u kojemu se radi s vrlo jakim optičkim pomagalima, s povećanjima do čak 20-30 puta, kojima se detaljno proučava stanje zubi. Fotografija je tu dio čitavog procesa minimalno invazivne stomatologije kojom se bavimo u Aesthetici. U pravilu, radi se o snimanju gotovo apstraktnih fotografija, detalja koji nisu vidljivi ljudskome oku. Za to je potreban vrlo strpljiv fotograf, vrhunska fotografska oprema i pacijent koji omogućava snimanje. Naravno da mnogi pacijenti, kad dolaze stomatologu, uopće ne očekuju da će ih se fotografirati, pa se javlja nelagoda, pogotovo kad ih se zamoli da se nasmiju. No, kad na kraju vide rezultat rada čitave ekipe, jako su zadovoljni – obašnjava Marcutti.

Nino, koji je godinu dana boravio u New Yorku, kaže da tamo nije odmah mogao početi fotografirati jer je najprije morao proučiti grad, kretanje sunca, svjetlosne karakteristike u svako doba godine… Dakle, studiozan pristup, koji je primijenio i na dentalnu fotografiju.
– Znate, u ovoj sam poliklinici shvatio da se radi sasvim drukčije nego na drugim mjestima, znatno pomnije i studioznije, a sve kako bi se predvidjele sve mogućnosti kad se krene raditi na nečijim zubima. Spoj dentalne makrofotografije i portreta pacijenta, samo su dio tog složenog procesa koji daje fantastične rezultate. Danas je u estetici glavni trend sklad, a u stomatologiji sklad glave, lica i zuba, uz minimalna poboljšanja u korist čitave fizionomije čovjeka – zaključuje Nino Marcutti.

Tekst: Edo Franić
Fotografije: Tomislav Marić

Ostavi komentar