Intrigantna jurilica Saleen 1

Na L.A. Auto Showu krajem prošle godine predstavljen je elegantni kompaktni Saleen 1, sportski automobil impresivno dorađena izgleda koji dolazi iz „manufakturne“ radionice američkog proizvođača Saleen Automotive. Očito se radilo o prototipu, ali svi su prisutni bili zatečeni sjajnim izgledom izloženog modela, dojam koji je pojačala i živa narančasta boja u kojoj je predstavljen. Čak niti kožni interijer nije imao uobičajeni „sklepani“ igračka-izgled prototipa.

Detalji o Saleenu 1 još su uvijek skriveni, premda su glavne značajke poznate. Automobil je otprilike velik poput Porschea 718 Cayman i teži oko 1220 kilograma. Konstrukcija ima aluminijsku kadu i tijelo od karbonskih vlakana, dok mu je motor 2,5-litarski s četverocilindričnim turbo pogonom (450 KS). Saleen 1 imat će šest ručnih brzina, kao i mogućnost prebacivanja na automatiku. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h trebat će mu 3,5 sekunde. Saleen 1 plod je suradnje Stevea Saleena, čuvenog američkog poslovnog čovjeka, bivšeg automobilskog trkača i današnjeg proizvođača automobila (Saleen Autosport) i kineske korporacije poznate pod imenom Jiangsu Saleen Automotive Technology Group (JSATG), koja je prikupila kapital za proizvodnju tog automobila u Kini.

 

JSATG je prethodno kupio prava za Artega GT, sportski dvosjed njemačkoga proizvođača Artega, namijenjen adaptaciji za potrebe Saleena. No, pokazalo se da su preinake teško i skupo izvodljive, pa se pri dizajnu Saleena 1 krenulo od nule. Dimenzije automobila zato su posve drukčije, kao i izgled prednjeg i stražnjeg dijela (izgledaju znatno bolje od Artege GT s crtaćeg stola Henrika Fiskera), ali nije teško zamijetiti sličnost između dva modela. Kao i kod svih sportskih automobila koji se proizvode u malim serijama, i podatke o Saleenu 1 treba uzeti s mrvom rezerve. Ipak, budući da izgleda sjajno, mnogi platežno sposobni ljubitelji jurilica vrlo su zaintrigirani i jedva čekaju njegov dolazak na tržište potkraj ljeta ove godine.

Najavljena početna cijena – 100 000 dolara.

Ostavi komentar