Impresivne priče i živopisne sudbine na 16. ZagrebDoxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox već godinama uspješno transformira Zagreb u središte recentne dokumentarne filmske produkcije i tako publici omogućuje direktan uvid u impresivne, odvažne priče i sudbine živopisnih pojedinaca iz najudaljenijih kutaka svijeta. Tako je i ove godine, no u novom terminu i na novoj lokaciji. Šesnaesti ZagrebDox održat će se od 15. do 22. ožujka u prostoru CineStara Zagreb – Branimir mingle malla. Tijekom osam dana svim će posjetiteljima biti omogućeno da prateći projekcije filmova otkrivaju aktualne autorske preokupacije, promišljaju niz suvremenih društvenih tema, ali i sudjeluju u dijalogu i direktnom susretu s autorima te tako i sami utječu na širenje i prenošenje ispričanih priča.

(Obitelj u najam)

16. ZagrebDox prikazat će više od sto dugometražnih i kratkometražnih dokumentaraca iz cijeloga svijeta te ugostiti brojne domaće i inozemne autore. Središnji, natjecateljski filmski program kao i inače donosi naslove razvrstane u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a službeni programi već poznate kategorije: Biografski Dox, Glazbeni Dox, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Jedna od novina je program Eko Dox, koji će kroz četiri dokumentarca na različite načine ukazati na posljedice globalne ekološke krize: uništenje životinjskih vrsta („More sjena“ Richarda Ladkanija), zagađenje zraka („Grad smoga“ Meng Han), onečišćenje tla („Kao da Zemlja nije živa stvar“ Florence Lazar), ali i otkriti i primjere inovativnih odgovora na ekološke probleme („Kad su rajčice susrele Wagnera“ Mariane Economou).

(Kći Camorre)

Program Majstori Doxa i ove godine donosi najnovija ostvarenja dokumentarističkih veterana, među koji-ma su i njemački filmski veteran Werner Herzog te američki oskarovac Alex Gibney. Wernera Herzoga film-ska je kamera već mnogo puta odvela na brojne lokacije diljem svijeta, a u svom novom ostvarenju prvi je put snimao u Tokiju. U meta-narativnom filmu „Obitelj u najam“ (Family Romance LLC), kontinuirano ispreplićući dokumentarizam i fikciju, Herzog donosi zapanjujuću priču o japanskoj tvrtki specijaliziranoj za iznajmljivanje surogatskih članova obitelji i njezinom osnivaču Yuichiju Ishiiju. Komodifikacija ljudskih odnosa i (ne)mogućnost emocionalnog vezivanja u doba kada doslovno bilo što može postati robom i zauzeti svoje mjesto na tržištu centralna je tema ovog fascinantnog ostvarenja. Gibneyjev „Građanin K“ (Citizen K) tematizira pak neobičan slučaj Mihaila Hodorkovskog, bivšeg oligarha, a sadašnjeg disidenta i borca za ljudska prava kojeg je antiputinovski pokret preobrazio u amblematsku žrtvu korumpiranog političkog sustava. Njegova je priča polazišna točka za filmsko istraživanje postsovjetske Rusije koje pod Gibneyjevom redateljskom orkestracijom postaje prodorna i pronicljiva analiza u maniri političkog trilera.

(Građanin K)

Sa snažnim i odvažnim protagonisticama publiku će upoznati niz filmova iz ovogodišnjeg programa, a među njima je i dokumentarac „Kći Camorre“ Siniše Gačića, u čijem je fokusu Cristina “Nikita” Pinto, bivša pripadnica zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja se nakon izlaska iz zatvora, gdje je služila 24-godišnju kaznu zbog ubojstva troje ljudi, obračunava s izazovima svakodnevnog života nastojeći ponovno uspostaviti narušene obiteljske odnose. Prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac, ovaj film donosi nov, intrigantan i neobičan uvid u fenomen talijanske mafije.

Ostavi komentar